We verzenden niet naar uw locatie
Door de wet-en regelgeving in uw land. Mogen wij niet verzenden naar u huidige locatie. Als u vragen heeft. Neem a.u.b. contant met ons opWe zijn er voor je
Heb je vragen over onze producten of content? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usJe moet winkelwagen toe te voegen ten minste0 flessen of een ander programma naar de kassa te maken.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usInhoud:
Oregano is een prominent lid van de lipbloemenfamilie en een veelgebruikt kruid in gerechten over de hele wereld. Het heeft echter nog meer in zijn mars, namelijk op het gebied van welzijn. Lees snel verder en ontdek alles over de invloed van het kruid op je gezondheid.
Oregano staat vooral bekend als een eenvoudig, maar lekker kruid dat wereldwijd in keukenkasten te vinden is. Het kruid is echter veel meer dan een garnering in de Spaanse, Italiaanse en Franse keuken. Zo kan het ook verschillende welzijnsbehoeften ondersteunen dankzij de antioxidanten, vitamines, mineralen en terpenen die erin zitten.
Voordat we ingaan op de mogelijke gezondheidsvoordelen van oregano, kijken we eerst eens naar de plant zelf. We gaan daarbij in op het uiterlijk van oreganoplanten, waar ze groeien en verschillende cultivars.
Oregano (Origanum vulgare) is onderdeel van de lipbloemenfamilie en groeit van nature op een groot deel van het noordelijk halfrond. Eenmaal verwerkt, ziet het eruit als olijfgroene vlokjes, maar in het wild heeft de plant levendige paarse bloemen. Sommige oreganosoorten worden zelfs uitsluitend gekweekt om kleur en levendigheid aan tuinen toe te voegen.
De plant heeft een diepgewortelde geschiedenis in de Griekse en Romeinse cultuur. Deze culturen associeerden oregano met vreugde en geluk. En naarmate we hieronder een aantal gezondheidsvoordelen van oregano bespreken, zul je zien dat die associaties nog niet eens zo gek zijn.
We zeiden al dat oregano van nature op het noordelijk halfrond groeit, maar de plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, en houdt van zonlicht en warme temperaturen. Het kruid kan ook best in koudere klimaten groeien, maar dan moet je wel oogsten voordat de winter aanbreekt.
Oregano staat ook wel bekend als 'wilde marjolein'. Dit zorgt echter vaak voor verwarring, aangezien 'marjolein' ook de naam is van een ander kruid. Marjolein is veel zoeter dan oregano en bevat niet dezelfde terpenen. Dus hoewel beide tot de lipbloemenfamilie behoren, zijn het verschillende planten. Denk hieraan wanneer je oregano koopt. Zoek altijd naar de formele naam (oregano) of 'wilde marjolein'.
Oregano dankt haar impact op de menselijke gezondheid aan haar chemische structuur die uit diverse vitamines, mineralen en terpenen bestaat. Hieronder vind je een paar voorbeelden van wat de wetenschap over de voordelen ervan zegt.
Twee afzonderlijke onderzoeken tonen aan dat oregano een veelbelovende antibacteriële werking heeft. Onderzoek uit 2018 heeft onderzocht of oregano-olie bij wondgerelateerde infecties bacteriedodende eigenschappen heeft.[1] Na drie opeenvolgende dagen van toediening merkten de onderzoekers een verband tussen de olie en het verminderde aantal bacteriën op.
Dit bewijs lijkt hand in hand te gaan met een soortgelijke studie die enkele jaren eerder in Foodborne Pathogens and Disease werd gepubliceerd.[2] Twee belangrijke stoffen in oregano (carvacrol en thymol) bleken een antimicrobiële werking bij Staphylococcus aureus te vertonen, een bijzonder vervelende bacterie.
Oregano bevat natuurlijke verbindingen die een interactie met verschillende biologische functies in je lichaam aangaan. Een studie uit 2019 wijst uit dat deze stoffen ontstekingen in het maag-darmkanaal van muizen kunnen helpen onderdrukken. 0,2% tijmolie en 0,1% oregano-olie leverden wat dat betreft positieve resultaten op.[3]
Onderzoek uit China probeerde de antioxiderende impact van verschillende essentiële oliën uit oregano te achterhalen.[4] De onderzoekers vonden een veelbelovend verband tussen de consumptie van O. vulgare L. en verminderde schade door vrije radicalen in het lichaam. Vooral carvacrol en thymol bleken invloedrijk.
Het gebruik van oregano voor welzijnsdoeleinden behelst meestal twee methoden: orale consumptie en plaatselijke toepassing. Eerstgenoemde heeft geen noemenswaardige bijwerkingen, aangezien het hierbij vaak met andere voedingsmiddelen wordt gegeten, waardoor de dosis laag blijft.
Dit betekent echter niet dat er helemaal geen risico’s aan kleven: veel onderzoek loopt namelijk nog. Als je nadelige effecten (buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid) ervaart na het eten van oregano, eet het dan gewoon niet meer.
De wetenschap is ook nog de mogelijke toxiciteit van topische oregano aan het onderzoeken. Momenteel wordt aanbevolen om eerst een kleine hoeveelheid etherische olie op je huid aan te brengen. Zorg er daarbij voor dat je het op een niet-gevoelige plek aanbrengt. Als je geen bijwerkingen ervaart, kun je vervolgens het product volgens de instructies gebruiken.
Met oregano kun je prima kokkerellen, maar het lijkt erop dat het ook voor je algehele welzijn goed kan zijn. Van de mogelijke invloed ervan op de bacteriële activiteit tot de fytochemicaliën die erin zitten, oregano heeft veel meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken.
Maar, zoals bij elke therapeutische plant of voedingsmiddel, is balans wel belangrijk. Strooi dus niet meteen drie eetlepels oregano over elk gerecht. Kies zo je momenten, voeg hier en daar een snufje toe en geniet van de heerlijke Mediterraanse smaak.
Het staat buiten kijf dat de grote hoeveelheden vitamine K en andere belangrijke mineralen en terpenen die erin zitten een evenwichtige levensstijl kunnen versterken. Ben je echter geen fan van de smaak, dan kun je de belangrijkste stoffen uit oregano ook in de vorm van supplementen vinden, zoals onze CBD Immuun Booster-formule.
Neem gerust eens een kijkje in de Cibdol-winkel voor een compleet assortiment hoogwaardige supplementen. Ontdek hier de enorme invloed die natuurlijke stoffen te bieden hebben. Of bezoek onze uitgebreide CBD-encyclopedie voor meer informatie over essentiële oliën en fytochemicaliën.
[1] Lu, M., Dai, T., Murray, C.K., Wu, M.X. Bactericidal property of oregano oil against multidrug-resistant clinical isolates. Frontiers in microbiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Gepubliceerd op 5 oktober 2018. [Bron]
[2] Rúa, J., Fernández-Álvarez, L., De Castro, C., Del Valle, P., De Arriaga, D., García-Armesto, M.R. Antibacterial activity against Foodborne Staphylococcus aureus and antioxidant capacity of various pure phenolic compounds. Foodborne pathogens and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Gepubliceerd in 2011. [Bron]
[3] Veenstra, J.P., Johnson, J.J. Oregano (origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Gepubliceerd in 2019. [Bron]
[4] Han, F., Ma, G.-Q., Yang, M., et al. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. Journal of Zhejiang University. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Gepubliceerd in 2017. [Bron]
[1] Lu, M., Dai, T., Murray, C.K., Wu, M.X. Bactericidal property of oregano oil against multidrug-resistant clinical isolates. Frontiers in microbiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Gepubliceerd op 5 oktober 2018. [Bron]
[2] Rúa, J., Fernández-Álvarez, L., De Castro, C., Del Valle, P., De Arriaga, D., García-Armesto, M.R. Antibacterial activity against Foodborne Staphylococcus aureus and antioxidant capacity of various pure phenolic compounds. Foodborne pathogens and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Gepubliceerd in 2011. [Bron]
[3] Veenstra, J.P., Johnson, J.J. Oregano (origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Gepubliceerd in 2019. [Bron]
[4] Han, F., Ma, G.-Q., Yang, M., et al. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. Journal of Zhejiang University. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Gepubliceerd in 2017. [Bron]