Top 7 supplementen voor een goede nachtrust
Last updated:
Gepubliceerd:
Voor elk soort behoefte is tegenwoordig wel een supplement te vinden. En wat betreft supplementen voor een goede nachtrust, vraag je je wellicht af: welke moet ik nemen? Nou, dat hangt van je doelen en algemene gezondheid af. Een handjevol slaapsupplementen past echter bij vrijwel elke levensstijl, waardoor deze een ideaal startpunt vormen om met de wondere wereld van voedingssupplementen kennis te maken.
De truc is een beetje te experimenteren en het supplement te vinden dat het beste bij jou past. Sommige supplementen kunnen je helpen sneller in slaap te vallen of je slaapcyclus verbeteren, weer andere kunnen een diepere slaap stimuleren. De slaap is essentieel om goed te kunnen presteren en gewoon lekker in je vel te zitten, en het vinden van een supplement dat goed bij je past kan een wereld van verschil maken.
Wat is het beste slaapsupplement?
Hieronder vind je een overzicht van onze 7 favoriete slaapsupplementen, inclusief hun impact op de slaap en hoe ze in je lichaam te werk gaan.
Lavendel
Lavendel wordt wereldwijd gekweekt en staat vooral bekend om haar heerlijke aroma en mooie bloemen. Daarnaast hebben de chemische stoffen die erin zitten zeer fascinerende voordelen te bieden.
Lavendel bevat een uitgekiende mix van terpenen. Dit zijn kleine moleculen die het menselijk lichaam kunnen beïnvloeden. Onderzoekers hebben ontdekt dat terpenen als linalool (de belangrijkste terpeen in lavendel) de tijd die nodig is om in slaap te vallen, kunnen verkorten.[1]
Dit is uitstekend nieuws als je moeite hebt om 's avonds te ontspannen. Lavendel is daarbij niet alleen veilig om te consumeren, maar ook wijdverbreid verkrijgbaar in de vorm van thee, wierook en eetbare olie. Neem lavendel ongeveer vijftien minuten voordat je naar bed gaat in. Dit geeft de terpenen genoeg tijd om door je lichaam te circuleren en hun ding te doen.
5-HTP
5-HTP, of 5-hydroxytryptofaan, speelt een fundamentele rol bij de serotonineproductie. Serotonine staat ook wel bekend als het 'geluksmolecuul'. Maar niet alleen dat, want het is ook een chemische voorloper van melatonine, een hormoon dat bij je slaap-waakritme betrokken is. We hebben al veel technisch jargon gebruikt, dus laten we alles over 5-HTP eens duidelijk op een rijtje zetten:
Als je 5-HTP neemt, zet je lichaam het in 5-HT (serotonine) om. De belangrijkste functie van serotonine is het stabiliseren van je stemming en het bevorderen van geluksgevoelens. Dit alleen al kan de slaapkwaliteit verbeteren[2], maar gezien zijn rol als voorloper van melatonine, kan serotonine op meerdere fronten gunstig zijn voor je slaap. Hoe hoger het melatonine niveau voor het slapengaan, hoe sneller en gemakkelijker het is om weg te dommelen. In principe brengt 5-HTP een chemische kettingreactie op gang die uiteindelijk kan leiden tot een kortere slaaplatentie (de tijd die nodig is om in slaap te vallen).
Kamille
Kamille groeit van nature in een groot deel van West-Europa, India en Azië en heeft een lange geschiedenis van holistisch gebruik.[3] Net als lavendel is kamille vooral goed voor de slaap dankzij de terpenen en flavonoïden die erin zitten. Het verschil zit ‘m echter in het terpeen dat verantwoordelijk voor de slaapbevordering is.
Men vermoedt namelijk dat de kalmerende effecten van kamille het werk zijn van het terpeen apigenine. Onderzoekers denken echter dat er ook andere verbindingen bij betrokken kunnen zijn. Welke verbinding we ook dankbaar mogen zijn voor de positieve effecten, kamille heeft een lage toxiciteit, is gemakkelijk verkrijgbaar en wordt al 5000 jaar gebruikt, wat het een veilig en veelgebruikt slaapsupplement maakt.
Valeriaan
De oude Grieken waren de eersten die de slaapopwekkende krachten van valeriaan ontdekten. Ze hadden al snel door dat de gedroogde wortels van de plant veel impact hadden op mensen die aan slapeloosheid leden.[4] Wat ze destijds vanzelfsprekend nog niet wisten, was de achterliggende reden. Gelukkig heeft de moderne wetenschap dat geheim ontcijferd!
Het lijkt er namelijk op dat valeriaanwortel twee krachtige antioxidanten bevat: hesperidine en linarine. Deze verbindingen werken samen met valereninezuur om een communicatiesysteem in de hersenen, ook wel 'GABA' genaamd, te beïnvloeden. Het GABA systeem speelt een cruciale rol bij de manier waarop je lichaam met stress, gedrag en de cognitie omgaat. Dit maakt het ook belangrijk voor het tegengaan van slapeloosheid.
Magnesium
Magnesium is een mineraal dat vaak onderbelicht blijft. Niet omdat het niet nuttig is, maar omdat andere slaapsupplementen simpelweg populairder zijn. Ondanks dat, zijn magnesiumsupplementen wijdverbreid verkrijgbaar en hebben ze verschillende slaapbevorderende eigenschappen. Dit mineraal kan dan ook de perfecte aanvulling op je dagelijkse routine zijn!
Magnesium lijkt zeer voordelig te zijn voor de slaap. Het mineraal helpt niet alleen om neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel te reguleren, maar een gebalanceerd magnesiumniveau stimuleert ook de werking van de pijnappelklier.[5] De pijnappelklier regelt de afgifte van melatonine, het essentiële slaaphormoon dat je lichaam vertelt wanneer het moet slapen en wanneer het wakker moet worden.
CBN
Hoewel het niet de bekendste cannabinoïde is, biedt CBN (cannabinol) veel voordelen wat de slaapfunctie betreft. Het is hierbij wel belangrijk om aan te stippen dat het onderzoek naar het kalmerende potentieel van CBN zich nog in de preklinische fase bevindt. Toch wijzen de eerste resultaten op een veelbelovende interactie.[6]
CBN wekt vooral interesse door zijn gebrek aan toxiciteit, synergie met andere natuurlijke ingrediënten en de impact ervan op het endocannabinoïdesysteem (ECS). Het endocannabinoïdesysteem is de 'universele regulator' van je lichaam. Hierbij wordt aangenomen dat CBN de fysiologische toestand zou kunnen stimuleren die nodig is om een goede nachtrust te krijgen. Je valt nu eenmaal het best in slaap wanneer je lichaamssystemen in balans zijn en goed werken!
Melatonine
Melatonine kan dan van nature in het lichaam voorkomen, maar verschillende factoren kunnen het niveau van dit essentiële hormoon verlagen. Omdat melatonine je lichaam vertelt wanneer het moet slapen en wakker worden, kan een laag melatonineniveau het moeilijker maken om in slaap te vallen. Het blauwe licht van je telefoon of tablet, slechte voedselkeuzes en stress kunnen allemaal de melatonineproductie verstoren.
Je melatonineniveau aanvullen met een supplement is dan ook een uitstekende manier om de slaapkwaliteit te verbeteren. Het werkt echter het beste als hulpmiddel op de korte termijn. Doe daarbij wat aan de oorzaak van je slaaptekort (bijvoorbeeld de hierboven genoemde verstoringen). Wanneer je op lange termijn melatonine gebruikt, kan je lichaam afhankelijk worden van de externe aanvulling, in plaats van de natuurlijke productie aan te moedigen.
Ongeacht het supplement, doe je huiswerk en kies datgene wat het beste voor jou werkt. Aangezien alle bovenstaande opties prima zijn, is het de moeite waard om verschillende uit te proberen.
Surf naar het gedeelte 'Slaap' van de Cibdol-winkel, voor exclusieve natuurlijke slaapsupplementen met gezondheidsbevorderende cannabinoïden. Neem ook eens een kijkje in onze CBD-encyclopedie voor meer informatie over het belang van een goede slaaphygiëne.
[1] Koulivand, P.H., Khaleghi Ghadiri, M., Gorji, A. Lavender and the nervous system. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/. Gepubliceerd in 2013. Geraadpleegd op 5 november 2021. [Bron]
[2] V, Sh.V. [insomnia, serotonin and depression]. Georgian medical news. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17984558/. Gepubliceerd in 2007. Geraadpleegd op 5 november 2021. [Bron]
[3] Zick, S.M., Wright, B.D., Sen, A., Arnedt, J.T. Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: A randomized placebo-controlled pilot study. BMC complementary and alternative medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198755/ . Gepubliceerd op 22 september 2011. Geraadpleegd op 5 november 2021. [Bron]
[4] Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., Mehling, W. Valerian for sleep: A systematic review and meta-analysis. The American journal of medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/. Gepubliceerd in december 2006. Geraadpleegd op 5 november 2021. [Bron]
[5] Durlach, J., Pagès, N., Bac, P., Bara, M., Guiet-Bara, A. Biorhythms and possible central regulation of magnesium status, phototherapy, darkness therapy and chronopathological forms of magnesium depletion. Magnesium research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12030424/. Gepubliceerd in 2002. Geraadpleegd op 9 november 2021. [Bron]
[6] Sreenivas, S. (2021). CBD vs CBN: What's the difference? WebMD. Published 2021. https://www.webmd.com/pain-management/cbd-cbn-what-is-difference. geraadpleegd op 7 september 2022. [Source]