We verzenden niet naar uw locatie
Door de wet-en regelgeving in uw land. Mogen wij niet verzenden naar u huidige locatie. Als u vragen heeft. Neem a.u.b. contant met ons opWe zijn er voor je
Heb je vragen over onze producten of content? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usJe moet winkelwagen toe te voegen ten minste0 flessen of een ander programma naar de kassa te maken.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usKurkuma staat bekend om de levendige kleuren en is een veelzijdige specerij. Dit bijzondere kruid heeft een prominente plaats in de Indiase keuken. Toch is kurkuma veel meer dan slechts culinair aantrekkelijk. Het bevat veel curcumine, een stof met een aanzienlijke impact op je gezondheid. Blijf lezen en ontdek alles over kurkuma!
Inhoud:
Kurkuma is een wereldberoemde specerij die bekend staat om de levendige gele kleur, rijke smaak en dominante rol in de Indiase keuken. De specerij komt van de wortel (of wortelstok) van de Curcuma longa-plant. Deze plant is lid van de gemberfamilie en geeft voedsel een exotische, bittere en peperige smaak. Maar het is niet alleen de smaak die bijdraagt aan de wereldwijde bekendheid van kurkuma.
Kurkuma zit boordevol moleculen die curcuminoïden worden genoemd. Deze krachtige fytochemicaliën hebben mogelijk een grote impact op je gezondheid. Sterker nog, de moderne wetenschap onderzoekt de invloed van curcumine (de primaire verbinding) op het lichaam. Denk aan ontstekingen, hartgezondheid en cognitieve stoornissen.
Gezien het aanzienlijke potentieel van curcumine, zoomen we even in op deze fytochemische stof. De verbinding is ongelooflijk veelzijdig. Uiteraard is het aanwezig in kurkuma, maar het is ook een belangrijk ingrediënt in voedingssupplementen, cosmetica en smaakstoffen.
Curcumine is voornamelijk een polyfenol. Polyfenolen zijn pigmentmoleculen die in dit geval verantwoordelijk zijn voor de gele kleur van kurkuma. Vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid heeft curcumine de aandacht getrokken van zowel wetenschappers als mensen met een interesse in welzijn.
Een paper uit 2017, getiteld "Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health", schetste dat de meeste potentiële voordelen uit oxidatie- en ontstekingsmechanismen voortkomen. De studie suggereert: "Een relatief lage dosis curcumine kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden", wat een interessant voordeel van de stof is. Verderop in dit artikel gaan we hier dieper op in.[1]
Curcumine behoort tot een familie van verbindingen die bekendstaan als curcuminoïden. Deze actieve pigmenten bevatten ook demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine, hoewel curcumine het hoofdbestanddeel is. Bovendien is curcumine ook het meest bestudeerd. Curcuminoïden staan niet bekend als de meest flexibele fytochemicaliën. Ze hebben niet alleen een lage biologische beschikbaarheid bij de mens, maar ze worden ook snel gemetaboliseerd, wat leidt tot een korte halfwaardetijd. Vanwege deze uitdagingen gebruiken veel op curcumine gerichte supplementen secundaire ingrediënten. Deze secundaire ingrediënten helpen de opname te verbeteren en profiteren van de gezondheidsvoordelen van curcumine.[2]
Je weet nu waarom kurkuma veel meer is dan alleen een smakelijke specerij. Daarmee is het hoog tijd te bespreken wat de mogelijke voordelen voor je gezondheid zijn.
Een toepasselijk getitelde 'mini-review' naar de therapeutische effecten van curcumine benadrukt de mogelijke rol van de stof op oxidatie, microbiële werking, ontstekingen en meer.[3] Hoewel de mini studie erkent dat deze onderzoeksgebieden veelbelovend zijn, laat het ook de belangrijkste tekortkoming van de fytochemische stof zien, namelijk de biologische beschikbaarheid. Desondanks wijst dit bewijs op een veelbelovende toekomst, zeker in combinatie met recentere studies met betrekking tot atherosclerose.[4]
Hartgerelateerde aandoeningen komen helaas nog vaak voor. Kan de beschermende invloed van curcumine hier uitkomst bieden? Twee onderzoeken, een uit 2017 en een ander uit 2020, belichten de therapeutische mogelijkheden van curcumine. Hierin werd de fytochemische stof onderzocht met betrekking tot cardiale hypertrofie, hartfalen, hartinfarct en cardiovasculaire complicaties.[5],[6]
Mensen lijken het kruid goed te verdragen, in elk geval bij kortdurend gebruik (1 tot 3 maanden). Er is echter een verschil in uitkomsten met betrekking tot kurkuma-kruiden en geconcentreerde curcumine-supplementen. Zo weten we dat geconcentreerde curcumine-supplementen de kans op misselijkheid, maagklachten, duizeligheid en diarree vergroten.
Om de kans op bijwerkingen te beperken, moet je de aanbevolen dosering niet overschrijden. Begin eerst met een lagere dosis om te bepalen hoe je lichaam reageert.
Het gebruik van kurkuma is vrij eenvoudig, omdat je het makkelijk aan verschillende maaltijden kunt toevoegen. Maar zelfs als je dit niet doet, is het interessant te weten dat veel voedingsmiddelen sporen van curcumine bevatten. Ben je echter op zoek naar een alternatieve methode, overweeg dan kurkuma-drankjes. Deze wellness-shotjes hebben de eretitel 'Golden Milk' verworven. Niet zo vreemd als je bedenkt dat er naast een geconcentreerde dosis kurkuma ook kokosnoot, verse gember, citroen en honing in zit!
Een andere handige manier om kurkuma in te nemen, is het gebruik van geconcentreerde supplementen. Bovendien bevatten veel populaire capsules of tabletten ook secundaire ingrediënten om de algehele impact op je gezondheid te verbeteren of aan te vullen.
Ons Immuun Booster supplement bevat bijvoorbeeld niet alleen CBD en vitamine A, maar een zorgvuldig samengestelde formule van echinacea, kurkuma en gember. Samen ondersteunen deze elementen je welzijn op verschillende manieren en ze zijn eenvoudig te doseren. Dat laatste is de belangrijkste reden om voor kurkuma-supplementen te kiezen, omdat je met specifieke formules gemakkelijk je dagelijkse inname kunt bijhouden.
Kurkuma is onmisbaar in de Indiase keuken. Het is een veelzijdig kruid met ontzettend veel potentie. Door meer onderzoek op proefpersonen en duidelijke richtlijnen voor de dosis kunnen we het meeste uit deze aanpasbare fytochemische stof halen. Gecombineerd met elementen die de biologische beschikbaarheid verbeteren (bijvoorbeeld liposomen), hoopt men in de toekomst een duidelijker plaatje te schetsen van hoe kurkuma de gezondheid van het hart, ontstekingen, cognitieve stoornissen en nog veel meer kan ondersteunen.
[1] Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A review of its effects on human health. Foods (Basel, Switzerland). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/. Gepubliceerd op 22 oktober 2017. Geraadpleegd op 13 juni 2022. [Bron]
[2] Stohs SJ, Chen O, Ray SD, Ji J, Bucci LR, Preuss HG. Highly bioavailable forms of curcumin and promising avenues for curcumin-based research and application: A Review. Molecules (Basel, Switzerland). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144558/. Gepubliceerd op 19 maart 2020. Geraadpleegd op 13 juni 2022. [Bron]
[3] D; SLP. Traditional uses, therapeutic effects and recent advances of curcumin: A mini-review. Mini reviews in medicinal chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32286941/. Gepubliceerd in 2020. Geraadpleegd op 14 juni 2022. [Bron]
[4] Marchio P, Guerra-Ojeda S, Vila JM, Aldasoro M, Victor VM, Mauricio MD. Targeting early atherosclerosis: A focus on oxidative stress and inflammation. Oxidative medicine and cellular longevity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6636482/. Gepubliceerd op 1 juli 2019. Geraadpleegd op 14 juni 2022. [Bron]
[5] Jiang S;Han J;Li T;Xin Z;Ma Z;Di W;Hu W;Gong B;Di S;Wang D;Yang Y; S. Curcumin as a potential protective compound against cardiac diseases. Pharmacological research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28274852/. Gepubliceerd in 2017. Geraadpleegd op 14 juni 2022. [Bron]
[6] Li H;Sureda A;Devkota HP;Pittalà V;Barreca D;Silva AS;Tewari D;Xu S;Nabavi SM; H. Curcumin, the Golden Spice in treating cardiovascular diseases. Biotechnology advances. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30716389/. Gepubliceerd in 2020. Geraadpleegd op 14 juni 2022. [Bron]
[1] Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A review of its effects on human health. Foods (Basel, Switzerland). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/. Gepubliceerd op 22 oktober 2017. Geraadpleegd op 13 juni 2022. [Bron]
[2] Stohs SJ, Chen O, Ray SD, Ji J, Bucci LR, Preuss HG. Highly bioavailable forms of curcumin and promising avenues for curcumin-based research and application: A Review. Molecules (Basel, Switzerland). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144558/. Gepubliceerd op 19 maart 2020. Geraadpleegd op 13 juni 2022. [Bron]
[3] D; SLP. Traditional uses, therapeutic effects and recent advances of curcumin: A mini-review. Mini reviews in medicinal chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32286941/. Gepubliceerd in 2020. Geraadpleegd op 14 juni 2022. [Bron]
[4] Marchio P, Guerra-Ojeda S, Vila JM, Aldasoro M, Victor VM, Mauricio MD. Targeting early atherosclerosis: A focus on oxidative stress and inflammation. Oxidative medicine and cellular longevity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6636482/. Gepubliceerd op 1 juli 2019. Geraadpleegd op 14 juni 2022. [Bron]
[5] Jiang S;Han J;Li T;Xin Z;Ma Z;Di W;Hu W;Gong B;Di S;Wang D;Yang Y; S. Curcumin as a potential protective compound against cardiac diseases. Pharmacological research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28274852/. Gepubliceerd in 2017. Geraadpleegd op 14 juni 2022. [Bron]
[6] Li H;Sureda A;Devkota HP;Pittalà V;Barreca D;Silva AS;Tewari D;Xu S;Nabavi SM; H. Curcumin, the Golden Spice in treating cardiovascular diseases. Biotechnology advances. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30716389/. Gepubliceerd in 2020. Geraadpleegd op 14 juni 2022. [Bron]