We verzenden niet naar uw locatie
Door de wet-en regelgeving in uw land. Mogen wij niet verzenden naar u huidige locatie. Als u vragen heeft. Neem a.u.b. contant met ons opWe zijn er voor je
Heb je vragen over onze producten of content? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usJe moet winkelwagen toe te voegen ten minste0 flessen of een ander programma naar de kassa te maken.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usFlavonen zijn een grote subgroep van flavonoïden. Momenteel ontvangen ze aandacht vanwege de biologische activiteit in mensen. Kenmerkend voor flavonen is het verschil in moleculaire structuur ten opzichte van andere subgroepen flavonoïden. Ze komen voor in planten met witte en crèmekleurige bloemen. Ze fungeren als natuurlijke pesticiden en helpen bij de regulatie van bacteriën en schimmels in wortelstelsels. Ook enkele voedingsmiddelen bevatten flavonen.
Flavonen worden geclassificeerd als kleurloos. In combinatie met andere chemische verbindingen beïnvloeden ze soms wel de plantenpigmenten.
Er bestaan diverse flavonen, maar de meest voorkomende zijn:
• Apigenine O-glycosiden
Kamille, peterselie, pepermunt en bladeren van cichorei.
• Apigenine C-glycosiden
Rooibosthee, bergamotsap, mandarijnsap, kikkererwten en tarwekorrel.
• Luteoline
Salie, spinazie, Chinese selderij, fenegriekzaad en kiwi.
Het is onderzoekers gelukt om diverse flavonen te isoleren. Toch is hun exacte invloed op de menselijke fysiologie nog altijd niet bekend. De biobeschikbaarheid, absorptie en metabolisme van flavonen worden momenteel bestudeerd. Eerste resultaten suggereren dat flavonoïden mogelijk invloed hebben op oxidatieve stress, cardiovasculaire risico's en pro-inflammatoire signalering.
Gemicroniseerde flavonoïden toonden positieve resultaten in een gerandomiseerde klinische proef[1]. Vijftig patiënten werden behandeld met flavonoïden in een poging de effecten van de bestanddelen te ontdekken op bloeding van interne aambeien. Onderzoekers ontdekten dat patiënten die werden behandeld met flavonoïden "een snelle stopzetting van bloeding en een verminderd risico op terugval vertoonden".
Zeven mannen en zeven vrouwen namen in 1999 deel aan een studie[2] voor het Institute of Food Safety and Toxicology in Denemarken. Men wilde de impact van flavonen bestuderen op oxidatieve stress. De onderzoekers gebruikten hiervoor peterselie, een voedingsbron rijk aan apigenine/apigenine O-glycosiden. Ook het dieet werd nauwkeurig gecontroleerd. Uit de resultaten bleek dat "peterselie gedeeltelijk invloed leek te hebben op de enzymen en biomarkers betrokken bij oxidatieve schade".
In een in vitro studie[3] naar ontstekingsbevorderende signalisatie en de impact van flavonen werd ontdekt dat ze mogelijk inflammatoire genexpressie remmen. Zowel apigenine als luteoline “blokkeerden selectief routes van activiteit en demonstreerden een functionele diversiteit die verder onderzoek vereist".
Een studie[4] uit 1998, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition, onderzocht het effect van quercetine en apigenine op gezonde vrijwilligers. De studie concludeerde dat in vitro concentraties van flavonen wel anticoagulerende effecten bezitten, maar in vivo zag men dit niet. Er is meer onderzoek nodig naar de mogelijke impact van flavonen in voeding.
Vanwege het beperkte onderzoek naar flavonen, is er weinig bekend over de veiligheid en mogelijke bijwerkingen. Voorlopig bewijs suggereert dat overmatige inname van flavonen wellicht mutagenen en pro-oxidanten bevordert, of enzymen in de lever remt (cytochroom P450). Het actiemechanisme van flavonen is echter grotendeels onbekend. Er is meer onderzoek nodig.
[1] Misra, M. C., & Parshad, R. (2000). Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from acute internal haemorrhoids. British Journal of Surgery, 87(7), 868–872. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.2000.01448.x [Bron]
[2] Nielsen, S. E., Young, J. F., Daneshvar, B., Lauridsen, S. T., Knuthsen, P., Sandström, B., & Dragsted, L. O. (1999). Effect of parsley (Petroselinum crispum) intake on urinary apigenin excretion, blood antioxidant enzymes and biomarkers for oxidative stress in human subjects. British Journal of Nutrition, 81(6), 447–455. https://doi.org/10.1017/s000711459900080x [Bron]
[3] Ruiz, P. A., & Haller, D. (2006). Functional Diversity of Flavonoids in the Inhibition of the Proinflammatory NF-κB, IRF, and Akt Signaling Pathways in Murine Intestinal Epithelial Cells. The Journal of Nutrition, 136(3), 664–671. https://doi.org/10.1093/jn/136.3.664 [Bron]
[4] Janssen, K., Mensink, R. P., Cox, F. J., Harryvan, J. L., Hovenier, R., Hollman, P. C., & Katan, M. B. (1998). Effects of the flavonoids quercetin and apigenin on hemostasis in healthy volunteers: results from an in vitro and a dietary supplement study. The American Journal of Clinical Nutrition, 67(2), 255–262. https://doi.org/10.1093/ajcn/67.2.255 [Bron]
[1] Misra, M. C., & Parshad, R. (2000). Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from acute internal haemorrhoids. British Journal of Surgery, 87(7), 868–872. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.2000.01448.x [Bron]
[2] Nielsen, S. E., Young, J. F., Daneshvar, B., Lauridsen, S. T., Knuthsen, P., Sandström, B., & Dragsted, L. O. (1999). Effect of parsley (Petroselinum crispum) intake on urinary apigenin excretion, blood antioxidant enzymes and biomarkers for oxidative stress in human subjects. British Journal of Nutrition, 81(6), 447–455. https://doi.org/10.1017/s000711459900080x [Bron]
[3] Ruiz, P. A., & Haller, D. (2006). Functional Diversity of Flavonoids in the Inhibition of the Proinflammatory NF-κB, IRF, and Akt Signaling Pathways in Murine Intestinal Epithelial Cells. The Journal of Nutrition, 136(3), 664–671. https://doi.org/10.1093/jn/136.3.664 [Bron]
[4] Janssen, K., Mensink, R. P., Cox, F. J., Harryvan, J. L., Hovenier, R., Hollman, P. C., & Katan, M. B. (1998). Effects of the flavonoids quercetin and apigenin on hemostasis in healthy volunteers: results from an in vitro and a dietary supplement study. The American Journal of Clinical Nutrition, 67(2), 255–262. https://doi.org/10.1093/ajcn/67.2.255 [Bron]