We verzenden niet naar uw locatie
Door de wet-en regelgeving in uw land. Mogen wij niet verzenden naar u huidige locatie. Als u vragen heeft. Neem a.u.b. contant met ons opWe zijn er voor je
Heb je vragen over onze producten of content? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usJe moet winkelwagen toe te voegen ten minste0 flessen of een ander programma naar de kassa te maken.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usFlavanonen behoren tot een van de zes subgroepen van fytochemicaliën, flavonoïden genaamd.
De moleculen hesperetin, eriodictyol en naringenine behoren tot de familie flavanonen. Je vindt ze in diverse plantensoorten en citrusvruchten. Vroeg onderzoek met cellen, dieren en mensen naar de therapeutische mogelijkheden van flavanonen heeft interessante resultaten opgeleverd.
Planten maken flavanonen als secundaire metabolieten[1] aan. Deze moleculen kunnen planten helpen beschermen tegen diverse externe bedreigingen, zoals vorst, droogte en microbiële pathogenen. Ook zijn ze mogelijk betrokken bij het aantrekken van nuttige insecten om bestuiving te stimuleren. Flavanonen vind je in bijna alle delen van een plant. Denk aan de takken, stelen, bast en bladeren, maar ook de wortels, bloemen, vruchten, schillen en wortelstokken.
Lees door en ontdek alles over deze interessante moleculen en wat de mogelijke voordelen ervan zijn voor mensen.
Flavanonen zijn kleurloze ketonen. In tegenstelling tot hun flavonoïde neefjes, zijn het geen plantpigmenten.
Flavanonen zitten voornamelijk in citrusvruchten, maar ook in andere plantensoorten. We vinden ze bijvoorbeeld in aanzienlijke hoeveelheden in artisjokken, grapefruit, sinaasappels, limoenen, citroenen en gedroogde oregano.
Vroeg onderzoek suggereert dat flavanonen een belangrijk effect opwekken dat mogelijk strijdt tegen diverse ouderdomsziekten. Het toevoegen van deze moleculen aan je dieet kan dan ook helpen het welzijn te stimuleren[2].
Tot dusver lijkt onderzoek de volgende effecten aan te tonen:
• Cognitieve voordelen
• Ontstekingsremmende effecten
• Antioxiderende effecten
• Anti-kankereffecten
• Hartbeschermende effecten
Laten we het huidige onderzoek naar deze eigenschappen eens gedetailleerd bekijken.
Onderzoek suggereert dat flavonoïden in het algemeen voordelen bieden bij volwassenen met cognitieve stoornissen en neurodegeneratieve ziekten. De auteurs van een paper[3] in The American Journal of Clinical Nutrition besloten specifiek flavanonen te onderzoeken om uit te vinden of deze bijdragen aan een dergelijk effect bij gezonde, oudere volwassenen.
Ze voerden een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie uit om de cognitieve voordelen van sinaasappelsap rijk aan flavonoïden te onderzoeken. 37 oudere volwassenen namen hieraan deel. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg 100% sinaasappelsap met een hoog gehalte flavanonen (305mg). De andere kreeg een sinaasappeldrankje met een laag gehalte flavanonen (37mg). De deelnemers dronken dit drankje acht weken lang en wisselden daarna van groep.
De onderzoekers ontdekten dat de metingen van de cognitieve functie aanzienlijk verbeterden nadat de deelnemers acht weken lang het flavonol-rijke sinaasappelsap hadden gedronken. Er werd daarbij geen aanvullend effect vastgesteld op de stemming of bloeddruk.
Ontstekingen en oxidatieve stress vormen de basis van veel gezondheidsproblemen, waaronder kanker, neurodegeneratieve ziekten en cardiovasculaire aandoeningen. Oxidatieve stress treedt op als gevolg van zogenaamde vrije radicalen. Deze malafide atomen gaan in het lichaam op zoek naar een extra elektron en beschadigen hiermee cellen, eiwitten en DNA.
Flavanonen, met name hesperetin, lijken als antioxidant te werken, waardoor ze mogelijk deze schade helpen verminderen. Deze moleculen fungeren namelijk als een soort aaseters voor vrije radicalen. Ze vangen daarbij de malafide atomen en neutraliseren de dreiging. Dit vermindert een verdere ontwikkeling van ontstekingen.
Hesperetin jaagt echter niet alleen direct op vrije radicalen. Het helpt namelijk ook cellen bij het stimuleren van hun antioxiderende verdedigingsmechanisme[4].
In onderzoek[5] met dieren in Pharmacological Research is ook ontdekt dat hesperetin ontstekingsremmend werkt voor wat betreft zwellingen van de oren bij muizen.
In ander celonderzoek is ontdekt dat flavanonen een ontstekingsremmend effect hebben door in te werken op COX-1 en COX-2. Deze enzymen maken prostaglandinen aan, inflammatoire lipiden die ontstekingen, pijn en koorts bevorderen.
Hesperetin lijkt zich op diverse manieren te richten op tumorcellen. Een paper[6] in Life Sciences geeft aan dat flavanonen apoptose kunnen induceren door zich te richten op meerdere cellulaire proteïnen. Apoptose, of geprogrammeerde celdood, komt bij normale cellen voor als deze disfunctioneel worden. Kankercellen vermijden dit echter, waardoor ze kunnen overleven en zich zelfs kunnen verspreiden.
Daarnaast lijkt hesperetin de verspreiding (metastase) van kanker te voorkomen door zich te richten op COX-2.
Een met hesperetin aangevuld dieet is mogelijk ook gunstig voor de cardiovasculaire gezondheid. In BioMed Central staat namelijk in een paper[7] dat flavanonen LDL kunnen reguleren in de menselijke lever.
LDL, bekend als low-density-lipoproteïne, is het "slechte" type cholesterol. Het hoopt zich op als plaque in de bloedvaten. Hesperetin verlaagt mogelijk het LDL-niveau in het bloed, wat het risico op coronaire hartziekten verkleint.
Over het algemeen zijn flavanonen veilige moleculen. Ze komen voor in populaire voedingsmiddelen en maken in meerdere bevolkingsgroepen deel uit van de dagelijkse inname van flavonoïden.
[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Bron]
[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Bron]
[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Bron]
[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Bron]
[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Bron]
[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Bron]
[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Bron]
[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Bron]
[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Bron]
[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Bron]
[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Bron]
[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Bron]
[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Bron]
[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Bron]