We verzenden niet naar uw locatie
Door de wet-en regelgeving in uw land. Mogen wij niet verzenden naar u huidige locatie. Als u vragen heeft. Neem a.u.b. contant met ons opWe zijn er voor je
Heb je vragen over onze producten of content? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usJe moet winkelwagen toe te voegen ten minste0 flessen of een ander programma naar de kassa te maken.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usLinalool behoort tot de meer dan tweehonderd terpenen die zijn ontdekt in cannabistoppen. Het maakt daarbij ongeveer 6%[1] van de essentiële olie van de plant uit.
Omdat deze molecule twee isoprenen bevat, gaat het hier om een monoterpeen. Linalool levert daarbij een bijdrage aan de herkenbare geur van wiet. Het terpeen zorgt echter ook voor het frisse en citrusachtige aroma van veel andere planten, kruiden en vruchten.
Onderzoekers hebben in de loop der jaren aangetoond dat linalool mogelijk een therapeutisch effect heeft. De onderzoeken zijn echter voornamelijk uitgevoerd met celmodellen en proefdieren. Toch zijn de prille resultaten veelbelovend. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over linalool.
Houd je van de sterke, ietwat prikkelende geur van citrusfruit? Dat is te danken aan linalool.
Fris en prettig — deze woorden vatten de boodschap van linalool aan het reukorgaan het beste samen. Geuren van hout, bloemen, citrus en lavendel kom je allemaal tegen als je neus in aanraking komt met linalool.
Linalool zit in veel plantensoorten en geeft diverse bekende kruiden en vruchten hun prettige geur. Het terpeen is volop aanwezig in lavendel, roos, basilicum, koriander, oregano, druiven, zwarte thee, laurierblad, citroen, nootmuskaat, mandarijn en kardemom. Het zich echter ook in salie, tijm, zilvermunt, gember, pepermunt, kaneel, frankincense, rozemarijn en berkenschors.
Linalool is in al deze soorten aanwezig als een secundaire metaboliet. Dat betekent dat het stofje geen bijdrage levert aan de groei en ontwikkeling van het organisme. Linalool speelt met zijn aroma echter wel een rol bij de strijd tegen bepaalde herbivoren en insecten.
Linalool speelt ook een belangrijke rol bij de bestuiving en reproductie van planten[2]. De geur trekt namelijk bestuivende insecten aan, zoals bijen en vlinders. Het interessante is dat linalool zich waarschijnlijk parallel heeft ontwikkeld aan de sensorische mogelijkheden van vlinders. Daardoor trekt het juist deze specifieke groep bestuivers aan.
Wetenschappers doen volop onderzoek naar terpenen en cannabinoïden vanwege het mogelijk therapeutische effect ervan. In het geval van linalool hebben ze veelbelovende resultaten verkregen. Er zijn echter nog geen representatieve proeven uitgevoerd met mensen. Wel wijzen in vitro en in vivo onderzoeken op interessante ontdekkingen die mogelijk ook op ons van toepassing zijn. Tot dusver suggereert pril onderzoek dat linalool de volgende effecten heeft:
• Werking tegen nerveuze gevoelens;
• Werking tegen een slechte stemming;
• Verzachting;
• Werking bij pijnperceptie;
• Ondersteuning bij epilepsie.
Linalool versterkt mogelijk ook het effect van diverse cannabinoïden. Wetenschappers noemen deze synergetische werking ook wel het “entourage effect”.
Linalool lijkt in combinatie met THC[3] bijvoorbeeld een gunstige werking te hebben bij mensen met Alzheimer en de spieren tot rust te brengen.
Onderzoek suggereert ook dat het terpeen de cannabinoïden CBD, THCV en CBDV kan ondersteunen in het geval van epilepsie.
Diverse onderzoeken suggereren dat linalool effectief is tegen een nerveus gevoel. Het terpeen lijkt te zorgen voor een minder sterke vecht-of-vluchtreactie. Ook blijkt linalool de activiteit van serotoninereceptoren te beïnvloeden.
Onderzoek[4] in The Mental Health Clinician legt uit wat het effect is van essentiële lavendelolie. Linalool is daarvan een belangrijke component. In het paper staat dat essentiële lavendelolie wellicht helpt bij de strijd tegen nerveuze gevoelens. Het zou namelijk de parasympathetische activiteit bevorderen.
Het parasympatisch zenuwstelsel is een van de drie takken van het autonome zenuwstelsel en staat ook wel bekend als het "rust- en verwerkingssysteem". Het verlaagt de hartslag, verhoogt de darmactiviteit en bij activatie ontspant het bepaalde spieren.
Essentiële lavendelolie bleek de parasympathetische activiteit te versterken bij ratten, honden en mensen. Dit mechanisme wijst mogelijk op de werking van linalool tegen nerveuze gevoelens.
Daarnaast werd onderzoek[5] gedaan naar het effect van essentiële lavendelolie op het menselijk brein. The International Journal of Neuropsychopharmacology publiceerde deze studie.
Aan deze gerandomiseerde, blinde, placebogecontroleerde proef deden 17 gezonde vrijwilligers mee. De proefpersonen moesten gedurende acht dagen elke dag 160mg gepatenteerde essentiële lavendelolie gebruiken.
Na afloop van de acht weken analyseerden de onderzoekers de hersenen van de proefpersonen. Dat deden ze met positronemissietomografie (PET) en magnetische resonantie (MRI) . Ze ontdekten een afname van het bindingspotentieel bij de 5HT1A-receptor — een soort serotoninereceptor — in twee hersengebieden.
Eerdere onderzoeken suggereren dat overmatige activiteit bij deze receptor mogelijk bijdraagt aan gevoelens van spanning. Deze bevindingen suggereren dat linalool effectief kan zijn tegen nerveuze gevoelens door de activiteit van de serotoninereceptor te remmen.
De opvallende geur van linalool is wellicht ook al genoeg om nerveuze activiteit in de hersenen te verminderen. Dat blijkt uit een in 2018 uitgevoerd onderzoek[6] in Japan. Men ontdekte dat de geur van linalool effectief was tegen angst bij muizen. Daarbij bleek het de dieren niet motorisch te beperken.
Ook ontdekten de onderzoekers dat linalool dit effect dankt aan de uitwerking ervan op de GABAᴀ-receptor. Deze receptor is tevens het doel van benzodiazepinen tegen angst. De onderzoekers concluderen dat hun bevindingen de basis kunnen zijn voor nader onderzoek naar de klinische toepassingen van linalool bij de behandeling van spanning.
In ander onderzoek[7] ontdekte men dat geïnhaleerde linalool bij muizen de sociale interactie bevorderde en agressief gedrag verminderde. De onderzoekers bemerkten ook dat het terpeen het geheugen aantastte, maar alleen bij hogere doses.
Een paper[8] in Life Science beweert dat linalool mogelijk effectief is tegen een slechte stemming. De auteurs geven ook aan dat veel planten die in de kruidengeneeskunde gebruikt zijn tegen angst en depressie, veel linalool bevatten.
De onderzoekers voerden meerdere testen uit om een dergelijke psychische toestand bij muizen te veroorzaken. Ze ontdekten dat linalool tegen een slechte stemming werkte door het mono-aminerge systeem te beïnvloeden. Dat is een netwerk bestaande uit de dopaminerge en serotonerge systemen.
In ander onderzoek[9] uit 2013 wilde men achterhalen of linalool toxische en neurogedragseffecten heeft. Men ontdekte dat het terpeen bij muizen een slechte stemming tegenging, zonder schade aan het DNA in hersenweefsel of perifeer bloed te veroorzaken.
Een paper uit 2009[10] onderzocht het verzachtende effect van linalool op muizen. De knaagdieren deed men hierbij een uur lang in een inhalatiekamer met daarin 1% of 3% linalool.
De atmosfeer met 1% linalool zorgde dat de muizen langer sliepen (onder invloed van slaapmedicatie). Ook zorgde het voor een lagere lichaamstemperatuur. De atmosfeer met 3% linalool verhoogde de beweging bij de muizen, zonder de motorische functie te schaden.
Kunnen we linalool in de toekomst mogelijk inzetten om de pijnperceptie te beïnvloeden? Onderzoek[11] in het European Journal of Pharmacology suggereert van wel. Voor deze studie bekeek men de invloed van het terpeen op pijn en ontstekingen bij muizen.
Linalool had een significant effect op een pijnmodel en er werd aangetoond dat een stof die opioïdereceptoren blokkeert, de werking succesvol remde. Dat suggereert dat linalool mogelijk de pijnperceptie beïnvloedt door activatie van het opioïdergische systeem, hetzelfde doelwit als van bijvoorbeeld morfine.
Diverse bestanddelen van de wietplant blijken ondersteuning te bieden bij epilepsie. Linalool zorgt er mogelijk voor dat iemand minder toevallen krijgt door de activering van glutamaat-expressie te beïnvloeden. Als primaire prikkelende neurotransmitter in de hersenen, speelt glutamaat een belangrijke rol bij stuipen.
Onderzoekers hebben ontdekt dat linalool antiglutamaatactiviteit vertoont. Bovendien kan zelfs een klein gehalte in cannabisstrains bij mensen mogelijk toevallen tegengaan[12].
[1] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017b). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Bron]
[2] Guy, P., Kamatou, P., & Viljoen, A. M. (2008). Linalool – A Review of a Biologically Active Compound of Commercial Importance. Natural Product Communications. Published. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X0800300727 [Bron]
[3] Russo, E. B. (2011c). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/ [Bron]
[4] Malcolm, B. J., & Tallian, K. (2017). Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/ [Bron]
[5] Baldinger, P., Hoflich, A. S., Mitterhauser, M., Hahn, A., Rami-Mark, C., Spies, M., Wadsak, W., Lanzenberger, R., & Kasper, S. (2014). Effects of Silexan on the Serotonin-1A Receptor and Microstructure of the Human Brain: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Cross-Over Study with Molecular and Structural Neuroimaging. International Journal of Neuropsychopharmacology, 18(4), pyu063. https://doi.org/10.1093/ijnp/pyu063 [Bron]
[6] Harada, H., Kashiwadani, H., Kanmura, Y., & Kuwaki, T. (2018). Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 12. https://doi.org/10.3389/fnbeh.2018.00241 [Bron]
[7] Linck, V., da Silva, A., Figueiró, M., Caramão, E., Moreno, P., & Elisabetsky, E. (2010). Effects of inhaled Linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice. Phytomedicine, 17(8–9), 679–683. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.10.002 [Bron]
[8] Guzmán-Gutiérrez, S. L., Bonilla-Jaime, H., Gómez-Cansino, R., & Reyes-Chilpa, R. (2015). Linalool and β-pinene exert their antidepressant-like activity through the monoaminergic pathway. Life Sciences, 128, 24–29. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2015.02.021 [Bron]
[9] Coelho, V., Mazzardo-Martins, L., Martins, D. F., Santos, A. R. S., da Silva Brum, L. F., Picada, J. N., & Pereira, P. (2013). Neurobehavioral and genotoxic evaluation of (−)-linalool in mice. Journal of Natural Medicines, 67(4), 876–880. https://doi.org/10.1007/s11418-013-0751-6 [Bron]
[10] Linck, V. D. M., da Silva, A. L., Figueiró, M., Luis Piato, N., Paula Herrmann, A., Dupont Birck, F., Bastos Caramão, E., Sávio Nunes, D., Moreno, P. R. H., & Elisabetsky, E. (2009). Inhaled linalool-induced sedation in mice. Phytomedicine, 16(4), 303–307. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.08.001 [Bron]
[11] Peana, A. T., D’Aquila, P. S., Chessa, M., Moretti, M. D., Serra, G., & Pippia, P. (2003). (−)-Linalool produces antinociception in two experimental models of pain. European Journal of Pharmacology, 460(1), 37–41. https://doi.org/10.1016/s0014-2999(02)02856-x [Bron]
[12] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017c). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Bron]
[1] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017b). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Bron]
[2] Guy, P., Kamatou, P., & Viljoen, A. M. (2008). Linalool – A Review of a Biologically Active Compound of Commercial Importance. Natural Product Communications. Published. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X0800300727 [Bron]
[3] Russo, E. B. (2011c). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/ [Bron]
[4] Malcolm, B. J., & Tallian, K. (2017). Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/ [Bron]
[5] Baldinger, P., Hoflich, A. S., Mitterhauser, M., Hahn, A., Rami-Mark, C., Spies, M., Wadsak, W., Lanzenberger, R., & Kasper, S. (2014). Effects of Silexan on the Serotonin-1A Receptor and Microstructure of the Human Brain: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Cross-Over Study with Molecular and Structural Neuroimaging. International Journal of Neuropsychopharmacology, 18(4), pyu063. https://doi.org/10.1093/ijnp/pyu063 [Bron]
[6] Harada, H., Kashiwadani, H., Kanmura, Y., & Kuwaki, T. (2018). Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 12. https://doi.org/10.3389/fnbeh.2018.00241 [Bron]
[7] Linck, V., da Silva, A., Figueiró, M., Caramão, E., Moreno, P., & Elisabetsky, E. (2010). Effects of inhaled Linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice. Phytomedicine, 17(8–9), 679–683. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.10.002 [Bron]
[8] Guzmán-Gutiérrez, S. L., Bonilla-Jaime, H., Gómez-Cansino, R., & Reyes-Chilpa, R. (2015). Linalool and β-pinene exert their antidepressant-like activity through the monoaminergic pathway. Life Sciences, 128, 24–29. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2015.02.021 [Bron]
[9] Coelho, V., Mazzardo-Martins, L., Martins, D. F., Santos, A. R. S., da Silva Brum, L. F., Picada, J. N., & Pereira, P. (2013). Neurobehavioral and genotoxic evaluation of (−)-linalool in mice. Journal of Natural Medicines, 67(4), 876–880. https://doi.org/10.1007/s11418-013-0751-6 [Bron]
[10] Linck, V. D. M., da Silva, A. L., Figueiró, M., Luis Piato, N., Paula Herrmann, A., Dupont Birck, F., Bastos Caramão, E., Sávio Nunes, D., Moreno, P. R. H., & Elisabetsky, E. (2009). Inhaled linalool-induced sedation in mice. Phytomedicine, 16(4), 303–307. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.08.001 [Bron]
[11] Peana, A. T., D’Aquila, P. S., Chessa, M., Moretti, M. D., Serra, G., & Pippia, P. (2003). (−)-Linalool produces antinociception in two experimental models of pain. European Journal of Pharmacology, 460(1), 37–41. https://doi.org/10.1016/s0014-2999(02)02856-x [Bron]
[12] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017c). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Bron]