Doet Yoga in het begin pijn?

Gepubliceerd:

Als yoga nieuw voor u is, vraagt u zich misschien af: doet yoga in het begin pijn? Het is normaal om wat ongemak te voelen wanneer u een nieuwe fysieke activiteit probeert. Het goede nieuws is dat yoga geen pijn zou moeten doen als u het op de juiste manier beoefent.

Doet Yoga in het begin pijn?

Dit is wat nieuwe yogi's moeten weten over mogelijke pijn, hoe u blessures kunt voorkomen en waarom yoga na verloop van tijd gemakkelijker wordt.

Groeipijnen begrijpen

Yoga is bedoeld om uw lichaam uit te dagen, maar niet om scherpe pijn te veroorzaken. Enige spierpijn kan van nature voorkomen.

U gebruikt uw lichaam op nieuwe manieren, waarbij zwakke spieren worden aangesproken. Het is normaal dat zwakke spieren zich tijdens en na de les aangesproken voelen.

Dit is vergelijkbaar met het starten van een nieuwe training. De eerste paar gewichthef-sessies kunnen pijnlijk zijn. Maar als u doorgaat, verdwijnt de pijn.

Uw lichaam past zich aan. Spieren worden sterker, de flexibiliteit verbetert en yoga begint goed te voelen.

Betekent dit dat pijn bij yoga prima is? Nee. Er is een verschil tussen spiervermoeidheid en blessurepijn:

  • Spiervermoeidheid treedt op na de les. Het is een doffe, pijnlijke pijn in gebieden zoals uw benen, rug of schouders. Dit natuurlijke neveneffect bereikt meestal een piek 24-48 uur na de training.
  • Blessurepijn is scherper. U voelt het tijdens houdingen, vooral in gewrichten. Dit betekent dat u te ver gaat.

Spierpijn komt en gaat naarmate u vordert in uw yogabeoefening. Maar gewrichtsblessures hebben meer tijd nodig om te genezen. Het is het beste om die te voorkomen door u niet te veel in te spannen.

Tips om blessures als beginner te voorkomen

Yoga heeft weinig impact en minder risico op blessures dan oefeningen met een hogere intensiteit, zoals hardlopen. Toch kunnen beginners gewond raken als ze op een onveilige manier yoga beoefenen.

Hier volgen enkele tips om pijn en blessures als beginnende yogabeoefenaar te voorkomen:

Luister naar uw lichaam

Let tijdens yoga op de fysieke gewaarwordingen. Ongemak is te verwachten als u flexibeler wordt. Maar intense pijn betekent dat u te ver bent gegaan in een houding.

Pas elke houding die scherpe gewrichtspijn veroorzaakt aan of stap eruit. En vermijd bewegingen die oude blessures verergeren.

Na verloop van tijd leert u het verschil tussen ongemak met rekken en gevaarlijke pijn. Respecteer uw grenzen, vooral als u net begint.

Focus op afstemming

Een juiste uitlijning houdt gewrichten stabiel en veilig tijdens yoga. Een verkeerde uitlijning veroorzaakt overbelasting en risico op blessures.

Uw instructeur zal u de basisbeginselen van het uitlijnen leren, zoals:

  • Houd het gewicht gecentreerd op elke voet in staande houdingen
  • De kernspieren aanspreken voor ondersteuning van de onderrug
  • Knieën uitlijnen over enkels en heupen uitlijnen over knieën bij lunges

Probeer deze uitlijninstructies toe te passen. Maar luister ook naar uw lichaam. Pas houdingen aan om een goede uitlijning te vinden die voor u goed voelt.

Flexibiliteit geleidelijk opbouwen

Het is gemakkelijk om als beginner te enthousiast te worden en te ver door te gaan met stretchen. Maar te snel flexibiliteit forceren kan trekkingen, scheuren en schade veroorzaken.

Ga langzaam vooruit vanuit een competitieve houding. Doe elke strekking rustig totdat u spanning voelt. Blijf daar en adem diep in.

Pas houdingen aan uw huidige mogelijkheden aan. Gebruik hulpmiddelen zoals blokken of riemen om u in houdingen te ondersteunen. Na verloop van tijd zult u op een veilige manier flexibeler worden.

Kies lessen op beginnersniveau

Zoek naar yogalessen met de aanduiding beginner, gentle of niveau 1. Deze gaan langzaam met duidelijke instructies. Vermijd in het begin hete, krachtige of gevorderde yogalessen.

Laat uw instructeur voor de les weten dat u nieuw bent. Hij of zij kan u extra advies geven over een veilige houding en het aanpassen van houdingen.

Langzaam beginnen geeft u de tijd om houdingen op de juiste manier aan te leren voordat u ze moeilijker maakt. Dit helpt blessures en pijn door te snel te veel proberen te voorkomen.

Probeer Restorative en Yin Yoga

Meer passieve, meditatieve stijlen zijn geweldig voor yogabeginners. Deze omvatten:

Restorative yoga gebruikt rekwisieten om het lichaam in zachte houdingen te ondersteunen. U houdt elke houding enkele minuten vast terwijl u diep ademhaalt. Dit begint met het opbouwen van bewustzijn tussen lichaam en geest.

Yin yoga richt zich op de flexibiliteit van de heupen en het onderlichaam. U houdt zittende en liggende houdingen voor lange periodes aan, tot wel vijf minuten. Hierdoor kunnen de bindweefsels diep gerekt worden.

Zowel de herstellende als de yin-lessen ontspannen het zenuwstelsel. Ze laten beginners voorzichtig kennismaken met het langer vasthouden van houdingen met mindfulness. Door op deze manier te beginnen, voorkomt u dat u zich te veel inspant bij de overgang naar actievere yoga.

Waarom yoga na verloop van tijd minder pijn doet

Het is normaal dat u zich de eerste paar yogasessies wat ongemakkelijk voelt. Maar u zult waarschijnlijk merken dat u minder pijn zult hebben als u consequent oefent.

Er zijn een paar redenen waarom yoga gemakkelijker en comfortabeler wordt:

Uw lichaam past zich aan

Uw spieren, gewrichten en bindweefsel passen zich allemaal aan bij regelmatige yoga. U ontwikkelt:

  • Verbeterde flexibiliteit in gebieden zoals heupen, hamstrings en schouders
  • Verhoogde smering en bewegingsbereik van de gewrichten
  • Sterkere spieren om elke houding te ondersteunen
  • Betere verbinding tussen lichaam en geest en beter lichaamsbewustzijn

Door deze fysieke veranderingen kunt u veilig dieper in houdingen gaan. Strekkingen die in het begin onmogelijk leken, beginnen beter aan te voelen.

Uw techniek verbetert

U leert de juiste houding, veilige overgangen tussen houdingen en hoe u rekwisieten kunt gebruiken. Als u de basisbeginselen van beginners onder de knie hebt, kunt u overbelasting voorkomen.

U vindt ook efficiëntie en gemak in uw bewegingen. In het begin kosten houdingen focus en moeite om in balans te komen. Na verloop van tijd voelen ze natuurlijker aan.

Met ervaring gebruikt u minder energie om uitdagende houdingen aan te nemen. Dit vermindert vermoeidheid en ongemak tijdens de les.

Uw mentaliteit verandert

Yoga begint met het hertrainen van uw geest en uw lichaam. U begint de les misschien met de verwachting dat u uw grenzen zult verleggen.

Maar yoga leert u niet te concurreren. U oefent in het aanwezig zijn met uw lichaam en ademhaling. Het loslaten van verwachtingen vermindert onnodige spanning.

U leert subtiele bewegingen te waarderen en spanning los te laten. Deze mentaliteitsverandering vermindert de frustratie die tot overbelasting zou kunnen leiden.

Consequente, aandachtige beoefening zorgt ervoor dat yoga eerder belonend dan pijnlijk aanvoelt. Ongemak verandert in een gevoel van voldoening en kalmte.

Hoe lang duurt het om aan Yoga te wennen?

Iedereen past zich op verschillende snelheden aan yoga aan, afhankelijk van factoren zoals:

  • Uw initiële flexibiliteit en fitnessniveau
  • De stijl en frequentie van uw training
  • Uw vermogen om mentaal te ontspannen in elke houding

Het is normaal dat u zich de eerste 1-2 maanden wat ongemakkelijk voelt. Binnen 2-4 maanden zou yoga beter moeten aanvoelen op uw lichaam.

Hier volgt een globaal tijdschema van wat u als beginnende yogabeoefenaar kunt verwachten:

Na 1 maand

  • Spierpijn na de les neemt af
  • U herinnert zich sequenties beter
  • Balancerende houdingen worden iets gemakkelijker
  • U ervaart minder frustratie over beperkingen

Na 2-3 maanden

  • Staande en zittende houdingen verbeteren met een betere techniek
  • Twists en heupopeners voelen minder intens aan
  • Krachttoename voor romp en bovenlichaam
  • Uw geest is rustiger tijdens het oefenen

Na 4-6 maanden

  • Gewrichten hebben een grotere mobiliteit en stabiliteit
  • Rugbuigingen worden toegankelijk met minder inspanning
  • Inversies zoals handstanden voelen veiliger aan
  • U hebt een gevoel van eenheid tussen adem en beweging

Natuurlijk varieert de vooruitgang per leerling. Consistentie is de sleutel. Streef ernaar om minimaal 2 tot 3 keer per week te oefenen om binnen een paar maanden de voordelen van yoga te voelen.

Yoga comfortabel maken voor beginners

Hoewel sommige groeipijnen in het begin normaal zijn, wilt u onnodige pijn tot een minimum beperken. Hier zijn enkele tips om yoga als beginner comfortabeler te maken:

Ga langzaam en luister

Volg de aanwijzingen van de instructeur over snelheid en diepte in elke houding. Stroom langzaam en beheerst door de vinyasa's.

Er is geen haast bij - eer de mogelijkheden van uw lichaam op het moment zelf in plaats van u in te spannen om bij te blijven.

Uw lichaam ondersteunen

Gebruik proactieve hulpmiddelen. Yogablokken, riemen en bolsters helpen om houdingen aan te passen aan uw flexibiliteitsniveau. Wees niet bang om uw bewegingsbereik te verkleinen met hulpmiddelen.

U kunt ook dekens onder gespannen gebieden leggen om ze te dempen. Kom uit de houding als u last krijgt van uw gewrichten.

Focus op ademhaling en ontspanning

Laat diepe ademhalingen u op natuurlijke wijze dieper in elke houding brengen. Adem in gebieden waar de spieren gespannen zijn en ontspan ze zachtjes bij elke uitademing.

Concentreer u in uitdagende houdingen op het verzachten van onnodige spierspanning van gezicht, schouders en handen. Ontspan wat u niet nodig hebt voor de houding.

Wees mild voor uzelf

Yoga is niet competitief. Het is niet nodig om agressief te zijn of uzelf te vergelijken met meer gevorderde studenten.

Werk geduldig binnen uw eigen grenzen. Vermijd zelfkritiek over wat uw lichaam "zou moeten" kunnen. Vooruitgang zal komen.

Vragen stellen

Aarzel niet om uw instructeur om hulp te vragen bij houdingen of rekwisieten. Vertel hem of haar welke gebieden strak of ongemakkelijk aanvoelen, zodat hij of zij aanpassingen kan voorstellen.

Als u dit zegt, blijft uw instructeur op de hoogte en kan hij of zij pijn en blessures helpen voorkomen. De meesten zullen graag aanpassingen aanbieden.

Door mindful te blijven, maakt u van yoga een energieke beoefening in plaats van een kwellende. Maak u geen zorgen over het bijhouden. Vind uw gemak, werk zachtjes binnen uw grenzen en de resultaten zullen zich ontvouwen.

Hoe CBD uw yogabeoefening kan ondersteunen

CBD, kort voor cannabidiol, is een werkzame stof die afkomstig is van cannabisplanten zoals hennep. CBD is niet-psychoactief, wat betekent dat u er niet "high" van wordt zoals van marihuana.

Bij inname als CBD-olie, cbd-capsules of topicals biedt het natuurlijke voordelen.

Deze effecten maken CBD nuttig voor sporters en actieve mensen - inclusief yogi's! Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen om CBD aan uw routine toe te voegen:

Verzacht pijnlijke spieren

Het komt vaak voor dat yogastudenten 1-2 dagen na de les spierpijn voelen terwijl het lichaam zich aanpast. Hoewel het niet extreem is, kan spierpijn met vertraging (DOMS) ongemakkelijk zijn.

Onderzoeken tonen aan dat plaatselijk aangebracht CBD sportgerelateerde spier- en gewrichtsklachten verlicht. CBD is ook antioxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen om het herstel te versnellen.

CBD-olie inmasseren op pijnlijke plekken na het yoga kan verlichting bieden terwijl u de spieren versterkt.

Verbetert de flexibiliteit

Gebrek aan flexibiliteit veroorzaakt strakke, stijve spieren die vatbaar zijn voor blessures. CBD verbetert de beweeglijkheid door ontstekingen in het bindweefsel te verminderen.

Dierstudies hebben aangetoond dat CBD de collageenproductie in gewrichten verhoogt. CBD kan ook schade aan het bindweefsel als gevolg van lichaamsbeweging helpen herstellen.

Het gebruik van CBD olie helpt yogastudenten om hun bewegingsbereik te vergroten en comfortabeler naar houdingen toe te werken.

Vermindert stress

Yoga kalmeert de geest, maar snelle, actieve flowlessen kunnen voor beginners soms stressvol in plaats van ontspannend aanvoelen.

CBD schakelt het endocannabinoïde systeem in om angstniveaus te verlagen en balans in het hele lichaam te creëren. Het brengt u in een vredige staat van paraatheid voor de les.

Na yoga gaat CBD door met het verlagen van cortisol, zodat u zich ontspannen voelt in plaats van gespannen door de voortdurende beweging. Dit versterkt de stressverlagende voordelen van het oefenen.

Verbetert de slaapkwaliteit

Tussen de inspanning, het stretchen en de mindfulness door kan yoga studenten een aangenaam vermoeid gevoel geven. CBD zorgt ervoor dat restorative yoga dieper slaapt.

Onderzoek wijst uit dat CBD de REM-slaap kan stimuleren en de totale slaap kan verhogen. Een betere slaap zorgt ervoor dat de spieren 's nachts meer tijd hebben om te herstellen.

Ondersteunt letselherstel

Kleine verrekkingen en gewrichtsblessures komen soms voor bij yoga, vooral als u als beginner leniger wordt.

CBD versnelt het herstel door plaatselijke zwelling te verminderen en pijn op natuurlijke wijze te verlichten. Hierdoor geneest u sneller en kunt u uw praktijk weer oppakken.

Als u met yoga begint, kunt u CBD olie of balsem voor of na de les aanbrengen. Naarmate u vordert, kunt u CBD regelmatig gebruiken om uw prestaties te verbeteren en het risico op blessures te verminderen, zodat u veilig vooruitgang kunt boeken.

Conclusie

Doet yoga pijn in het begin? Enige spierpijn is normaal als u met een nieuwe fysieke oefening begint. Maar gewrichtspijn of intens ongemak is een teken dat u te ver gaat.

Blijf bij beginnersvriendelijke yogastijlen. Richt u op een veilige houding en ademhaling. Werk geduldig binnen uw grenzen en gebruik waar nodig hulpmiddelen.

Consequent zijn zorgt ervoor dat yoga na verloop van tijd een energiegevende en comfortabele beoefening wordt. Uw lichaam past zich aan naarmate spieren sterker en flexibeler worden.

Gebruik CBD-olie van Cibdol om pijn te verlichten, uw geest te ontspannen en het herstel te versnellen. Met geduld en de juiste techniek verandert de pijn van yoga in plezierige nieuwe uitdagingen op uw gezondheidsreis.

Wat als yoga na een paar maanden oefenen nog steeds erg ongemakkelijk is?

Hoewel enig ongemak in het begin normaal is, zou yoga niet intens pijnlijk of verzwarend moeten blijven als u al 2-3 maanden regelmatig yoga beoefent. Voortdurende pijn betekent waarschijnlijk dat er iets moet veranderen aan uw manier van oefenen.

Als bepaalde houdingen na een aantal weken les nog steeds niet beter aanvoelen, praat dan met uw instructeur. Er kunnen veranderingen in de houding of andere variaties zijn die de houdingen toegankelijker maken voor uw lichaam. Duw niet door scherpe gewrichtspijn heen - versoepel of pas de houding aan.

Onderzoek ook of u vaak genoeg yoga beoefent om u aan te passen. Probeer het aantal sessies te verhogen tot 3-4 per week als u momenteel maar 1-2 keer gaat. Consistentie is essentieel voor het lichaam om aan flexibiliteit en kracht te winnen.

Controleer of u buiten de les goed voor uw lichaam zorgt door middel van voeding, hydratatie, rust en rekoefeningen. Als bepaalde gebieden chronisch strak of zwak aanvoelen, doe dan gerichte rekoefeningen en oefeningen buiten de yoga om. Slechte herstelgewoonten kunnen uw vooruitgang vertragen.

Tot slot kan een meer passieve stijl zoals yin of restorative yoga helpen als vinyasa flows te intens blijven. Probeer doordeweeks af te wisselen tussen actieve en rustige lessen.

Hoe weet ik of spierpijn na yoga medische hulp nodig heeft?

De meeste spierpijn na yoga vereist geen medische zorg. Het is meestal spierpijn met vertraagd begin (DOMS) als gevolg van inspanning, geconcentreerd in grote spiergroepen zoals benen, rug, schouders en armen. Deze normale pijn is diffuus, dof en verdwijnt binnen een paar dagen.

Ga naar een arts als de pijn gepaard gaat met:

  • Ernstige, scherpe pijn in gewrichten of plaatselijke verwondingen
  • Merkbare zwelling of veranderingen rond een gewricht
  • Een gewricht niet volledig kunnen bewegen
  • Zichtbare blauwe plekken, roodheid of ontsteking op een spier
  • Gevoelloosheid of tintelingen in de ledematen
  • Pijn die langer dan een paar dagen aanhoudt of erger wordt

Deze symptomen kunnen wijzen op een verrekte spier, verstuikte gewrichtsbanden, een beknelde zenuw of een ander letsel waarvoor een medische diagnose nodig is. Probeer pijn die verergert of niet verbetert niet te verdringen.

Hoe snel nadat ik met yoga ben begonnen kan ik resultaten verwachten?

Het hangt van uw doelen af, maar de meeste yogastudenten merken binnen de eerste 1-2 maanden al wat voordelen als ze consequent oefenen. Beginners zien vaak:

  • Verhoogd bewustzijn van lichaam en geest en vermogen om volledig te ademen
  • Verbeterde flexibiliteit in hamstrings, heupen en schouders
  • Meer gemak en stabiliteit in basishoudingen zoals plank en down dog
  • Minder stress en angst na de les
  • Betere slaapkwaliteit

Na 2-3 maanden worden staande houdingen zoals de boomhouding stabieler. Draaiingen en rugbuigingen openen zich meer. De kracht van de romp en het bovenlichaam nemen toe, waardoor meer gevorderde houdingen mogelijk worden. Mentale helderheid en focus verbeteren zowel op als naast de mat.

Houding en lichaamsbewustzijn blijven verbeteren tot 4-6 maanden na de training. Emotionele veerkracht wordt opgebouwd door regelmatig te oefenen. Denk eraan dat vooruitgang geleidelijk gaat - probeer niet ontmoedigd te raken als handstanden of bindingen als beginner nog ver weg aanvoelen. Blijf geduldig met uzelf en merk gewoon alle gunstige veranderingen op.

Hoe bouw ik een yogapraktijk thuis op voor de dagen dat ik niet naar de studio kan komen?

Consistentie is de sleutel tot vooruitgang in yoga en pijnpreventie. Op dagen dat u niet naar de les kunt komen, kunt u 20-30 minuten thuis oefenen met deze tips:

  • Opgenomen of gestreamde video's volgen die geschikt zijn voor uw niveau
  • Houd 5-10 houdingen aan voor lange periodes van 1-3 minuten in yin of restorative stijl
  • Stroom door zachte zonnegroeten
  • Breng 10 minuten door in savasana voor de laatste ontspanning
  • Gebruik zo nodig handdoeken, riemen of blokken om houdingen aan te passen
  • Focus op ademhaling, uitlijning en stabiliteit in plaats van op diepte van de stretchoefeningen
  • Sluit indien nodig af met meditatie of zittende ademhaling om de stress te verlagen

Zelfs korte thuissessies houden u gecentreerd, flexibel en verbonden met uw beoefening. Vermijd te geavanceerde routines zonder de aanwezigheid van een leraar. Luister naar uw lichaam en ga langzaam.

Samenvatting

Yoga beginners ervaren vaak wat ongemak in het begin, wat leidt tot de vraag: doet yoga pijn als u voor het eerst begint? Het is normaal om spierpijn of vermoeidheid te voelen wanneer uw lichaam zich aanpast aan nieuwe houdingen en rekoefeningen. Scherpe gewrichtspijn betekent echter dat u te ver gaat in houdingen. Om blessures als yogabeginner te voorkomen, moet u naar uw lichaam luisteren en uit elke houding komen die echt pijn doet. Bouw geleidelijk flexibiliteit op zonder te forceren. Woon beginnerslessen bij en laat de docent weten dat u nieuw bent, zodat hij of zij aanpassingen kan aanbieden. Probeer aanvankelijk rustige stijlen zoals yin of restorative yoga. Als u 2 tot 3 keer per week consequent en aandachtig yoga beoefent, wordt yoga binnen 2 tot 4 maanden comfortabeler naarmate uw spieren sterker en uw gewrichten mobieler worden. Ongemak verandert in een gevoel van voldoening. Maak yoga al vroeg aangenamer door rekwisieten te gebruiken, u te concentreren op aanwijzingen voor de juiste houding, onnodige spierspanning te ontspannen en langzaam te ademen. Vergelijk uzelf niet met meer gevorderde studenten. Als u op vrije dagen thuis oefent, zult u sneller vooruitgang boeken. CBD olie of balsem kan ook de pijn na yoga verlichten en u helpen stress te beheersen en beter te slapen. Hoewel sommige groeipijnen onvermijdelijk zijn bij het leren van een nieuwe fysieke oefening, zou yoga niet intens pijnlijk moeten blijven. Luister naar uw lichaam, heb geduld met uzelf en u zult snel de transformerende voordelen van yoga ervaren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/