Verdunt of verdikt kurkuma uw bloed?
Gepubliceerd:
Kurkuma is een populaire gele specerij die al eeuwenlang in de Indiase keuken en geneeskunde wordt gebruikt. Tegenwoordig wint kurkuma in het Westen aan populariteit als supervoedsel en supplement vanwege de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.
Inhoud:
- Wat is kurkuma?
- Potentiële voordelen van kurkuma
- Verdunt kurkuma uw bloed?
- Maakt kurkuma uw bloed dikker?
- Is kurkuma een natuurlijke bloedverdunner?
- Aanbevelingen voor de dosering van kurkuma
- Tekenen van te dik of te dun bloed
- Huismiddeltjes om de bloeddikte in evenwicht te brengen
- Verdunt of verdikt kurkuma het bloed?
- Samenvatting
Maar er is enige discussie over de vraag of kurkuma bloedverdunnend of bloedverdikkend werkt. Hoe zit het nu echt - maakt kurkuma uw bloed dunner of dikker?
Wat is kurkuma?
Kurkuma is een plant uit de gemberfamilie die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De wortel van de kurkumaplant wordt gedroogd en vermalen tot het bekende gele poeder dat wij als specerij gebruiken.
Kurkuma bevat curcuminoïden, waarvan curcumine de meest voorkomende is. Curcumine geeft kurkuma zijn gele kleur en biedt veel van de potentiële voordelen voor de gezondheid.
Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde. Meer recentelijk is de wetenschap begonnen om een aantal van de traditionele toepassingen te bevestigen.
Potentiële voordelen van kurkuma
Tegenwoordig is kurkuma het meest bekend om zijn ontstekingsremmende effecten. De curcumine in kurkuma is een krachtige ontstekingsremmer die net zo werkt als medicijnen zoals ibuprofen.
Sommige onderzoeken tonen aan dat kurkuma ook:
- Verhoog antioxidant capaciteit
- Artritissymptomen verbeteren
- Verlaag het risico op hartaandoeningen
- Depressie verlichten
- Het geheugen en de hersenfunctie verbeteren
- Neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer voorkomen
- Verlicht spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid
- Versnel het herstel en verminder spierpijn na het sporten
- Bescherm de galblaas en behandel galstenen
- Vertraag vermoeidheid tijdens het sporten
- Behandelt huidaandoeningen bij plaatselijke toepassing
Er is nog veel meer onderzoek nodig. Maar de eerste bevindingen zijn veelbelovend voor het gebruik van kurkuma als veelzijdig therapeutisch middel.
Laten we nu eens in het debat duiken - maakt kurkuma uw bloed dunner of dikker?
Verdunt kurkuma uw bloed?
Er zijn aanwijzingen dat kurkuma een natuurlijke bloedverdunnende werking heeft.
Bloedplaatjes zijn bloedcellen in het lichaam die het bloed helpen stollen en bloedingen stoppen. Wanneer bloedplaatjes samenklonteren, kunnen ze klonters vormen in uw slagaders of aders.
Bloedverdunners werken door het vermogen van bloedplaatjes om aan elkaar te kleven en stolsels te vormen te verminderen. Ze helpen gevaarlijke stolsels te voorkomen die kunnen leiden tot een hartaanval, beroerte en longembolie.
Sommige onderzoeken wijzen erop dat kurkuma het samenklonteren van bloedplaatjes kan remmen - waardoor bloedplaatjes minder snel samenklonteren en stolsels vormen.
Een paar onderzoeken hebben aangetoond dat curcumine de aggregatie van bloedplaatjes op vergelijkbare niveaus remt als aspirine in proeven op mensen en dieren. Maar voor het effect waren hoge doses curcumine nodig.
Andere onderzoeken tonen aan dat kurkuma en curcumine de bloedingstijd verlengen en de vorming van stolsels verminderen. Ook hier werden zeer hoge doses gebruikt.
In theorie kan kurkuma dus milde bloedverdunnende effecten hebben bij echt hoge supplementaire doses. Maar het bewijs is inconsistent.
Sommige onderzoeken tonen geen invloed aan op de bloedingstijd of andere bloedstollingsfactoren bij het gebruik van kurkuma of curcumine. De mechanismen zijn onduidelijk.
Over het algemeen bewijst het huidige onderzoek niet onomstotelijk dat kurkuma een effectieve bloedverdunner is. Er zijn meer onderzoeken nodig om te begrijpen of en hoe kurkuma de bloedstolling beïnvloedt.
Bij culinaire doses is een eventueel bloedverdunnend effect van kurkuma waarschijnlijk onbeduidend.
Maakt kurkuma uw bloed dikker?
Aan de andere kant beweren sommige mensen dat kurkuma bloedverdikkende eigenschappen heeft.
Bloedverdunners zoals warfarine blokkeren vitamine K, een essentiële stollingsfactor. Er is enige bezorgdheid dat het nemen van hoge doses kurkuma supplementen deze effecten mogelijk kunnen tegengaan.
Het belangrijkste argument is dat kurkuma vitamine K1 bevat. Vitamine K helpt bij het activeren van stollingsfactoren in uw bloed. Een tekort aan vitamine K leidt tot dunner bloed.
Het is waar dat kurkuma vitamine K1 bevat. Maar de hoeveelheid is minimaal vergeleken met doses die invloed hebben op de bloedstolling.
Eén theelepel kurkumapoeder levert slechts 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. U zou extreem grote hoeveelheden kurkuma moeten consumeren om genoeg vitamine K binnen te krijgen om uw stollingsfactoren te veranderen.
Sommige bronnen beweren ook dat kurkuma veel oxalaten bevat, die zich binden aan calcium en theoretisch invloed zouden kunnen hebben op de bloedstolling. Maar onderzoeken tonen aan dat kurkuma eigenlijk een voedsel met een laag oxalaatgehalte is, en dat oxalaten in het dieet geen belangrijke factor zijn bij de bloedstolling.
Er is geen bewijs dat het consumeren van kurkuma in normale hoeveelheden uw bloed dikker kan maken of kan interfereren met antistollingsmedicijnen. Bij aanvullende doses is het mogelijk dat er een interactie is, maar dit is onwaarschijnlijk.
Is kurkuma een natuurlijke bloedverdunner?
Op basis van huidig onderzoek lijkt kurkuma geen significante bloedverdunnende of -verdikkende effecten te hebben in normale culinaire of aanvullende doses.
Onderzoeken wijzen uit dat kurkuma en curcumine bij echt hoge concentraties de bloedstolling kunnen beïnvloeden. Maar de mechanismen zijn niet helemaal duidelijk.
Hier volgt een korte samenvatting:
- Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt dat kurkuma en curcumine bij zeer hoge doses het samenklonteren van bloedplaatjes remmen en de vorming van stolsels verminderen. Maar onderzoeken bij mensen zijn beperkt en inconsistent.
- Kurkuma is geen effectieve natuurlijke bloedverdunner in voedings- of normale supplementdoses. Extreem hoge doses kunnen mogelijk milde bloedverdunnende effecten hebben, maar daar is meer onderzoek voor nodig.
- Het is onwaarschijnlijk dat kurkuma bij een redelijke dosering het bloed dikker maakt. Het vitamine K1-gehalte is laag en niet van praktisch belang voor de bloedstolling.
- Er zijn rigoureuzere klinische onderzoeken bij mensen nodig om te begrijpen of kurkuma definitief bloedplaatjes verminderende effecten heeft en hoe het zou kunnen samenwerken met bloedverdunners zoals warfarine of aspirine.
Met mate lijkt kurkuma dus neutraal wat betreft invloed op de stolling of het risico op bloedingen. Alleen extreem hoge supplementaire doses zouden het stollingsvermogen kunnen veranderen.
Als u bloedverdunners slikt of een bloedingsstoornis heeft, raadpleeg dan uw arts voordat u kurkuma-supplementen neemt. Maar normaal culinair gebruik zou geen problemen moeten opleveren.
Aanbevelingen voor de dosering van kurkuma
De curcumine in kurkuma heeft een lage biologische beschikbaarheid, wat betekent dat uw lichaam moeite heeft om het op te nemen en te gebruiken.
Studies gebruiken meestal kurkuma-extracten die gestandaardiseerd zijn op een hoog gehalte aan curcumine. Heel kurkumapoeder bevat ongeveer 3% curcumine. U zou enorme hoeveelheden moeten consumeren om de concentraties te krijgen die in de meeste onderzoeken worden gebruikt.
Met extracten worden doses tot 8000 mg curcumine per dag volgens onderzoek als veilig beschouwd. Maar hoeveelheden van meer dan 2000 mg kunnen de darmen irriteren.
Voor kurkumapoeder worden dagelijkse doses tot 8 gram als veilig en verstandig beschouwd. Hogere doses kunnen op de lange termijn problemen opleveren.
Om gunstige ontstekingsremmende effecten te krijgen, moet u streven naar minstens 500 mg gestandaardiseerd curcumine-extract of ongeveer 1 tot 1 theelepel kurkumapoeder per dag.
Het komt erop neer dat u krankzinnige, onrealistische hoeveelheden kurkuma zou moeten consumeren om de stollingsfunctie significant te beïnvloeden. Standaard culinair en aanvullend gebruik zou uw bloed niet dunner of dikker moeten maken.
Tekenen van te dik of te dun bloed
Bloedstolsels zijn cruciaal - ze stoppen bloedingen en maken genezing mogelijk. Maar abnormale stolling kan ook de bloedstroom en zuurstof naar delen van uw lichaam blokkeren.
Hier zijn enkele tekenen dat uw bloed te dik of te dun kan zijn:
Dik bloed symptomen:
- Diep-veneuze trombose (bloedstolsel in been)
- Longembolie (bloedstolsel in long)
- Beroerte
- Hartaanval
- Chronische hoofdpijn
- Tintelingen of gevoelloosheid
- Duizeligheid
- Verminderde mentale capaciteit
- Erectiestoornissen
Dun bloed symptomen:
- Bloedneuzen
- Bloedend tandvlees
- Zware menstruatiebloeding
- Abnormale blauwe plekken
- Petechia vlekken op de huid
- Bloed in urine of ontlasting
- Bloedarmoede
Let op deze symptomen als u zich zorgen maakt over bloedstollingsstoornissen. De juiste dikte zorgt ervoor dat uw bloed soepel stroomt en normaal stolt.
Huismiddeltjes om de bloeddikte in evenwicht te brengen
U kunt uw dieet en levensstijl aanpassen om de bloedstroom en stollingsfunctie in balans te houden:
Verdikt het bloed op natuurlijke wijze:
- Eet voedingsmiddelen met veel vitamine K - bladgroenten, runderlever, gefermenteerd voedsel.
- Neem vitamine K, visolie of nattokinase supplementen.
- Oefen druk uit en til snij- of schaafwonden op om het bloeden te stoppen.
- Blijf gehydrateerd - uitdroging maakt het bloed dikker.
Bloed op natuurlijke wijze verdunnen:
- Eet rauw fruit en rauwe groenten en vermijd bewerkt vlees - verminder oxidatieve stress.
- Beweeg regelmatig - verbeter de bloedsomloop.
- Overgewicht verliezen - bloeddruk verlagen.
- Minder alcohol en stop met roken - beperk de risicofactoren voor bloedstolsels.
- Neem ginkgo biloba, knoflook of nattokinase supplementen.
Ga naar uw arts om eventuele onderliggende oorzaken voor abnormale stolling op te sporen. Laat bloedonderzoek doen om de bloedplaatjesniveaus en stollingstijden te controleren.
Verdunt of verdikt kurkuma het bloed?
- Bij culinaire doses heeft kurkuma waarschijnlijk geen significante invloed op het stollings- of bloedingsrisico.
- Er zijn aanwijzingen dat zeer hoge supplementaire doses een licht bloedverdunnend effect kunnen hebben. Maar de mechanismen zijn onduidelijk en menselijke gegevens ontbreken.
- Het is onwaarschijnlijk dat kurkuma het bloed dikker maakt door het vitamine K- of oxalaatgehalte in praktische voedingshoeveelheden.
- Er is nog meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken over mogelijke interacties tussen kurkuma en coagulatie.
- Controleer op symptomen van abnormale bloeddikte en bespreek eventuele zorgen met uw arts.
- Zorg voor een evenwichtige stollingsfunctie door gehydrateerd te blijven, te bewegen en gezond te eten.
Of kurkuma nu wel of geen effect heeft op uw bloed, bij verstandig gebruik lijkt het nog steeds gunstig te zijn voor het bestrijden van ontstekingen en het leveren van antioxidanten.
Wees voorzichtig met extreem hoge doses kurkuma of curcumine-extracten als u bloedstollingsstoornissen hebt of antistollingsmedicijnen slikt. Raadpleeg eerst uw arts over eventuele veiligheidsproblemen of mogelijke interacties.
Maar als u uw gerechten op smaak brengt met deze felgele wortel, zou uw bloeddoorstroming of stollingscapaciteit niet verstoord moeten worden in normale culinaire hoeveelheden.
Vermindert het koken van kurkuma de voordelen voor de gezondheid?
Sommige onderzoeken tonen aan dat hitte tijdens het koken het curcumineniveau in kurkuma kan verlagen. Kurkuma koken met vetten of zwarte peper kan de absorptie echter verbeteren. Over het algemeen behouden gekookte en rauwe kurkuma nog steeds hun voordelen voor de gezondheid.
Wat is de ideale dosering kurkuma voor de gezondheid?
Het dagelijks innemen van 500 tot 2000 mg kurkuma-extract, gestandaardiseerd op 95% curcumine, of ongeveer 1 tot 1 theelepel kurkumapoeder is ideaal voor ontstekingsremmende voordelen. Hogere doses bieden waarschijnlijk geen extra voordelen.
Werkt kurkuma samen met bloeddrukmedicijnen?
Sommige onderzoeken wijzen erop dat kurkuma de bloeddruk licht kan verlagen. Patiënten die bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken, moeten hun bloeddruk in de gaten houden als ze kurkuma supplementen nemen. Het is echter onwaarschijnlijk dat culinaire hoeveelheden interacties veroorzaken.
Kunt u kurkuma nemen als u anticonceptiepillen gebruikt?
Er is geen bewijs dat kurkuma een wisselwerking heeft met anticonceptiepillen. Kurkuma kan echter wel invloed hebben op de absorptie van sommige medicijnen als deze tegelijkertijd worden ingenomen. Neem voor de zekerheid 2-3 uur na elkaar.
Is het veilig om kurkuma te consumeren tijdens de zwangerschap?
Kurkuma in voedselhoeveelheden is waarschijnlijk veilig tijdens de zwangerschap. Maar kurkuma supplementen worden niet aanbevolen omdat curcumine baarmoeder stimulerende effecten kan hebben. Raadpleeg altijd eerst uw arts.
Kan kurkuma cholesterol helpen verlagen?
Sommige onderzoeken wijzen erop dat kurkuma het cholesterolgehalte enigszins kan verbeteren. De mechanismen zijn onduidelijk, maar houden waarschijnlijk verband met verminderde ontstekingen en een verbeterde leverfunctie. Het is onwaarschijnlijk dat kurkuma alleen het cholesterolgehalte significant verlaagt.
Werkt kurkuma samen met bloedsuikerverlagende medicijnen?
Curcumine kan de effecten van diabetesmedicijnen versterken door de bloedsuikerspiegel verder te verlagen. Houd uw bloedsuikerspiegel goed in de gaten als u kurkuma supplementen combineert met diabetesmedicijnen.
Mag u kurkuma nemen als u galstenen of nierstenen heeft?
Hoge doses kurkuma kunnen bij sommige mensen bestaande galstenen of nierstenen verergeren. Begin met lagere doses en stop met het gebruik van kurkuma als u pijn of ongemak ervaart.
Is het veilig om elke dag kurkuma te nemen?
Ja, volgens onderzoek is het veilig om dagelijks tot 500-2000 mg kurkuma-extract of 1 theelepel kurkumapoeder in te nemen. Verdeel de doses over de dag in plaats van één grote dosis.
Samenvatting
Er is nog steeds discussie over de vraag of kurkuma bloedverdunnende of bloedverdikkende eigenschappen heeft. Huidig onderzoek toont aan dat kurkuma bij normale voedings- of supplementdoses waarschijnlijk geen significante invloed heeft op de bloedstolling of het risico op bloedingen. Sommige reageerbuis- en dierstudies geven aan dat extreem hoge concentraties kurkuma of curcumine het samenklonteren van bloedplaatjes kan remmen en de vorming van stolsels kan verminderen. De mechanismen zijn echter onduidelijk en klinische onderzoeken bij mensen zijn beperkt en tegenstrijdig. Hoewel het mogelijk is dat zeer hoge doses milde antistollingseffecten hebben, is er geen hard bewijs dat kurkuma het bloed effectief kan verdunnen. Beweringen dat kurkuma het bloed dikker maakt zijn ook niet onderbouwd, omdat het vitamine K-gehalte te laag is om invloed te hebben op stollingsfactoren. Er zijn rigoureuzere onderzoeken bij mensen nodig om echt te begrijpen of kurkuma een wisselwerking heeft met de bloedstolling. Maar bij normale culinaire of supplementaire hoeveelheden lijkt kurkuma neutraal te zijn wat betreft de bloeddoorstroming en stollingsfunctie.