Plantaardige diëten in holistische voeding

Gepubliceerd:

Een plantaardig dieet staat centraal in een holistische voedingsbenadering. Bij holistische voeding wordt niet alleen gekeken naar de invloed van voeding op de lichamelijke gezondheid, maar ook naar de invloed op het geestelijke, emotionele en spirituele welzijn. Plantaardige diëten bieden talloze voordelen die de algehele gezondheid ondersteunen en op één lijn liggen met de principes van holistische voeding.

Plantaardige diëten in holistische voeding

Wat is een plantaardig dieet?

Een plantaardig dieet legt de nadruk op groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Dierlijke producten zoals vlees, zuivel, eieren en zeevruchten worden beperkt of vermeden. Een plantaardig dieet kan kleine hoeveelheden dierlijke producten bevatten. Maar het grootste deel van de calorieën en voedingsstoffen komt van plantaardig voedsel.

Er zijn verschillende soorten plantaardige diëten. Een veganistisch dieet sluit alle dierlijke producten uit. Een vegetarisch dieet vermijdt vlees, maar kan wel eieren en zuivelproducten bevatten. Een flexitarisch dieet is voornamelijk plantaardig met af en toe vlees, vis, zuivel of eieren. De rode draad is een focus op plantaardig voedsel als basis van het dieet.

Voordelen van plantaardige voeding

Onderzoek toont aan dat plantaardige diëten veel voordelen bieden:

  • Lager risico op hartaandoeningen, diabetes, kanker en obesitas
  • Verminderde ontsteking en oxidatieve stress
  • Verbeterde darmgezondheid met meer vezelinname
  • Minder belastend voor het milieu dan diëten op basis van vlees

Men denkt dat de bestanddelen van planten zoals antioxidanten, fytochemicaliën, vezels, onverzadigde vetten en mineralen verantwoordelijk zijn voor deze voordelen.

Plantaardige diëten komen ook overeen met de principes van holistische voeding:

Volwaardige voeding

Een kernbeginsel van holistische voeding is het benadrukken van hele, minimaal bewerkte voedingsmiddelen. Plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, granen, bonen en linzen worden in hun hele vorm geconsumeerd. Hierdoor blijft hun natuurlijke voedingsprofiel behouden.

Ondertussen ondergaan dierlijke producten zoals vlees en kaas vaak zware bewerkingen zoals pekelen, roken, rijpen en chemische toevoegingen. Hierdoor gaat hun voedingswaarde achteruit.

Verscheidenheid en evenwicht

Holistische voeding moedigt een verscheidenheid aan hele voedingsmiddelen aan voor een evenwichtige voeding. Geen enkel plantaardig voedingsmiddel bevat alle essentiële vitaminen, mineralen, vezels, koolhydraten, eiwitten en vetten die we nodig hebben.

Maar samen bieden de verschillende soorten groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en peulvruchten complete voeding. Plantaardige diëten maken het gemakkelijk om gevarieerd voedsel te eten en uitgebalanceerde voeding te krijgen.

Geest-lichaam verbinding

Holistische voeding beschouwt de wisselwerking tussen voeding, geest en lichaam. Plantaardige diëten kunnen de mentale en emotionele gezondheid bevorderen via deze geest-lichaamsverhouding.

Zo weerspiegelt de keuze voor compassievol plantaardig eten de zorg voor dieren en de planeet. Dit kan het spirituele welzijn verbeteren. Het aannemen van nieuwe voedingsgewoonten bevordert ook mindfulness, zelfdiscipline en bewust leven.

Plantaardige eetpatronen

Er zijn verschillende bewezen plantaardige voedingspatronen die overeenkomen met de holistische voedingsprincipes:

Het mediterrane dieet

Dit dieet legt de nadruk op fruit, groenten, volle granen, bonen, noten, zaden, kruiden, specerijen en olijfolie. Het bevat bescheiden hoeveelheden vis, eieren, kaas en yoghurt, maar beperkt rood vlees en zoetigheden.

Het mediterrane dieet biedt gevarieerde plantaardige voeding en de voordelen voor de gezondheid worden door sterk onderzoek ondersteund. Het wordt in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen, diabetes, kanker, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

Het DASH-dieet

DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension (Dieetaanpak om Hypertensie te Stoppen). Dit dieet is gericht op fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten, noten en magere zuivelproducten. Het bevat weinig toegevoegde suikers, verzadigde vetten en natrium.

Onderzoeken bevestigen dat het DASH-dieet hoge bloeddruk en LDL-cholesterol verlaagt. Het wordt beschouwd als een van de gezondste voedingspatronen.

Volwaardige voeding, plantaardig

Dit dieet sluit alle dierlijke producten uit of minimaliseert ze. Het legt de nadruk op groenten, fruit, peulvruchten, volle granen, noten, zaden en gezonde plantaardige vetten zoals avocado en olijfolie.

Het richt zich op volledig plantaardig voedsel en beperkt dus oliën, zoetigheden en sterk bewerkte ingrediënten. Onderzoek toont aan dat volwaardige, plantaardige diëten hartaandoeningen en diabetes type 2 omkeren, het risico op kanker verlagen en gewichtsverlies bevorderen.

Flexitariër

Als flexibele, plantaardige eetstijl is het Flexitarische dieet voornamelijk vegetarisch met af en toe vlees, zuivel, eieren of zeevruchten. Het moedigt veel groenten, fruit, volle granen, bonen, linzen, noten en zaden aan.

Voor mensen die willen minderen met vlees zonder het volledig te schrappen, biedt de flexitarische aanpak een realistisch compromis. Het biedt nog steeds de voordelen van plantaardig eten.

Voedingsstoffen in een plantaardig dieet

Sceptici beweren dat plantaardige diëten tekortschieten in bepaalde voedingsstoffen. Maar als u uw maaltijden zorgvuldig plant en daarbij de nadruk legt op variatie en balans, kunnen plantaardige diëten voldoende voedingsstoffen leveren. Hier ziet u hoe ze belangrijke voedingsstoffen leveren:

Eiwit

Alle planten bevatten wat eiwit. Bonen, linzen, noten, zaden, volle granen en sojavoeding zijn plantaardige basisvoedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte. Deze voedingsmiddelen bieden gram voor gram vergelijkbare eiwitten als dierlijke producten.

Door verschillende eiwitbronnen te combineren, zoals rijst en bonen of hummus en volkoren pita, wordt de kwaliteit van plantaardig eiwit gemaximaliseerd. Dit zorgt ervoor dat alle essentiële aminozuren aanwezig zijn. Zolang aan de caloriebehoefte wordt voldaan, wordt meestal ook aan de eiwitbehoefte voldaan met een plantaardig dieet.

IJzer

Bladgroenten, bonen, linzen, pompoen, volle granen, noten, gedroogd fruit en zaden leveren ijzer op een plantaardig dieet. De vitamine C in fruit, groenten en sappen verhoogt de ijzeropname.

Hoewel ijzer uit planten niet zo gemakkelijk wordt opgenomen als ijzer uit vlees, voldoet het eten van voldoende ijzerrijk plantaardig voedsel voor de meeste mensen aan de vereisten.

Calcium

Hoewel zuivelproducten veel calcium bevatten, leveren plantaardige bronnen zoals bladgroenten, amandelen, bonen, zaden en verrijkte plantaardige melk ook calcium. Door deze voedingsmiddelen de hele dag door te eten, wordt de calciuminname bij een plantaardig dieet geoptimaliseerd.

Omega-3

Alfa-linoleenzuur (ALA) is de plantaardige vorm van omega-3. Het zit in walnoten, vlaszaden, chiazaden, hennepzaden en sojabonen. Het zit in walnoten, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en sojabonen. Het lichaam zet ALA om in actieve EPA en DHA omega-3s.

Neem voor optimale omega 3 dagelijks ALA-bronnen op. Supplementen met algenolie bieden voorgevormde DHA en EPA voor extra zekerheid.

Zink

Bonen, noten, zaden, haver, tofu en verrijkte ontbijtgranen leveren zink in een plantaardig dieet. De fytaten in volle granen en peulvruchten kunnen de zinkabsorptie remmen. Door deze voedingsmiddelen te weken, te laten kiemen en te zuren wordt de biologische beschikbaarheid van zink verbeterd.

B12

Deze essentiële voedingsstof is niet betrouwbaar te vinden in plantaardig voedsel. Veganisten moeten een B12-supplement nemen of dagelijks verrijkte voedingsmiddelen zoals plantaardige melk en granen eten om aan hun behoeften te voldoen. Vleeseters zouden ook suppletie moeten overwegen, aangezien B12-tekorten in alle bevolkingsgroepen voorkomen.

Met een beetje kennis en planning is het zeker mogelijk om aan alle voedingsbehoeften te voldoen met een uitgebalanceerd plantaardig dieet. Variatie is de sleutel tot voldoende voeding uit plantaardige bronnen.

Voordelen van plantaardige voeding voor de algehele gezondheid

Een schat aan onderzoek toont aan dat plantaardige diëten het risico op belangrijke ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes, kanker en obesitas verlagen. Hier volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste voordelen:

Gezondheid van het hart

Plantaardige diëten zijn gekoppeld aan een lager LDL-cholesterol, bloeddruk en ontstekingen - belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen. De vezels, antioxidanten, magnesium en onverzadigde vetten in planten bieden voordelen voor hart en bloedvaten.

Studies bevestigen dat vegetariërs en veganisten 25-50% minder vaak aan hartaandoeningen overlijden dan vleeseters. Hoe meer planten er gegeten worden, hoe lager het risico op hartaandoeningen.

Verminderd diabetesrisico

Plantaardige diëten bevatten veel vezels, die de opname van koolhydraten vertragen en een gezonde bloedsuikercontrole bevorderen. De antioxiderende en ontstekingsremmende fytochemicaliën in planten verbeteren ook de insulinegevoeligheid.

Onderzoek toont aan dat zowel vegetarische als veganistische diëten het risico op type 2 diabetes aanzienlijk verlagen in vergelijking met typische diëten op basis van vlees.

Kankerpreventie

Planten bevatten beschermende verbindingen zoals antioxidanten en fytochemicaliën die celschade verminderen die gelinkt is aan de ontwikkeling van kanker. Vezels ondersteunen ook de ontgifting en darmgezondheid.

Studies leggen een verband tussen plantaardige diëten en lagere percentages darm-, borst- en prostaatkanker. Verder onderzoek is nodig, maar het bestaande bewijs is veelbelovend.

Gezond gewicht

De vezels in planten bevorderen de verzadiging en verminderen de calorieopname. Plantaardige eiwitbronnen zijn minder energiedicht dan dierlijke producten. Plantaardige diëten zijn ook gekoppeld aan gunstige darmbacteriën die een gezond lichaamsgewicht ondersteunen.

Klinische onderzoeken tonen aan dat plantaardige diëten effectiever zijn voor gewichtsverlies dan diëten met dierlijke producten. Ze verbeteren ook het cholesterol-, bloeddruk-, bloedsuiker- en ontstekingsniveau.

Totale levensduur

Uit onderzoek blijkt dat vegetariërs, veganisten en flexitariërs gemiddeld 2-6 jaar langer leven dan vleeseters. De lagere risico's op kanker, diabetes en hartaandoeningen dragen bij aan een langere levensduur.

Plantaardige diëten ondersteunen ook gezond ouder worden. De antioxidanten in planten voorkomen oxidatieve schade die betrokken is bij veroudering en neurodegeneratie. Polyfenolen uit planten beschermen de hersenen.

Hoe passen plantaardige diëten bij holistische voeding?

Holistische voeding beschouwt de invloed van voeding op de hele persoon - lichaam, geest en ziel. Dit staat in contrast met de conventionele voedingsbenadering die alleen naar de lichamelijke gezondheid kijkt.

Plantaardige diëten ondersteunen van nature een holistisch voedingsperspectief. Hier volgen enkele manieren:

Milieuvriendelijk

Holistische voeding legt de nadruk op eten in harmonie met de natuurlijke systemen en hulpbronnen van de aarde. Dierlijke landbouw belast het milieu door watervervuiling, ontbossing en broeikasgassen.

Plantaardige diëten hebben een veel kleinere ecologische voetafdruk. Kiezen voor plantaardig voedsel komt overeen met ecologisch duurzame principes.

Meelevende ethiek

Holistische voeding houdt in dat we rekening houden met de ethiek achter onze voedselkeuzes. Veganisten vermijden dierlijk voedsel vanwege hun morele verzet tegen geweld, opsluiting en het slachten van dieren.

Hoewel niet iedereen voor veganisme zal kiezen, weerspiegelt het omarmen van plantaardig eten medeleven en zorg voor dierenwelzijn.

Geest-lichaam welzijn

Holistische voeding houdt rekening met de invloed van voeding op geest, emoties en ziel. Plantaardig eten is in sommige bevolkingsonderzoeken in verband gebracht met minder stress en depressie en meer welzijn.

Kiezen voor plantaardig eten kan ook deugden bevorderen zoals wilskracht, zelfdiscipline, mindfulness en milieubewustzijn die de mentale en emotionele gezondheid verrijken.

Bescherming tegen ziekten

Holistische voeding is gericht op het optimaliseren van het welzijn en het voorkomen van ziekten door middel van voeding. Aangezien plantaardige diëten het risico op belangrijke chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker verlagen, ondersteunen ze dit doel sterk.

Het spectrum aan antioxidanten, fytochemicaliën en vezels in planten levert voedingsstoffen die ziekten voorkomen en ontstekingen op cellulair niveau verminderen.

Gezond ouder worden en lang leven

Het behoud van gezondheid tot in de laatste decennia van het leven is een belangrijk aandachtspunt van holistische voeding. De voedingsstoffen en polyfenolen in planten beschermen cellen en weefsels tegen verouderingsgerelateerde schade.

Studies bevestigen dat plantaardige diëten helpen om de cognitieve gezondheid, botmassa en spierfunctie tot op hoge leeftijd te behouden en de levensduur te verlengen.

Meer plantaardige voeding integreren

De overgang naar een volledig plantaardig dieet kan voor sommige mensen ontmoedigend lijken. Het goede nieuws is dat het integreren van meer plantaardig voedsel grote voordelen biedt, zelfs als u niet volledig veganistisch wordt.

Hier zijn eenvoudige manieren om plantaardige voeding in uw dieet te stimuleren:

  • Bouw maaltijden rond groenten, bonen, volle granen, noten en zaden in plaats van vlees
  • Geniet van fruit of noten als tussendoortje in plaats van kaas
  • Kies plantaardige melk zoals soja-, amandel- of havermelk in plaats van zuivelmelk
  • Beperk rood vlees tot een paar keer per maand
  • Drink plantaardige smoothies als ontbijt in plaats van eieren
  • Kies een paar keer per week voor plantaardige eiwitten zoals tofu, edamame, peulvruchten en groenteburgers
  • Belaad broodjes, taco's, pasta en pizza met extra groenten in plaats van vlees

Tips voor succes met plantaardig eten

De overgang naar meer plantaardig eten vergt wat aanpassingen. Hier zijn tips om het vol te houden:

  • Voeg geleidelijk meer planten toe - verwacht niet dat u van de ene op de andere dag een revisie doorvoert. Gefaseerde veranderingen zijn gemakkelijker te onderhouden
  • Planning is de sleutel - besteed tijd aan het bereiden van plantaardige recepten om uzelf op succes voor te bereiden. Vertrouw op gemakkelijke back-ups zoals veggie sandwiches en smoothies voor drukke dagen
  • Leer nieuwe kookvaardigheden - zoek video's over plantaardig koken, volg een cursus of koop plantaardige kookboeken om recepten en technieken op te doen
  • Maak vervangingen - wissel plantaardige melk en gemalen vleesalternatieven in uw favoriete recepten in om ze om te zetten naar plantaardige versies.
  • Verwen uzelf - geniet van veganistische desserts, hamburgers, ijs en kaas voor plantaardige verwennerijen zonder ontberingen
  • Focus op hoe u zich voelt - let op veranderingen zoals een betere spijsvertering, meer energie, beter slapen. Dit motiveert u om vast te houden aan plantaardig voedsel.

Zelfs kleine stappen in de richting van plantaardig eten kunnen lonend zijn. Begin waar u zich goed voelt en bouw van daaruit verder. Als u in de gaten houdt hoe de toename van plantaardig voedsel uw energie, humeur en gezondheid beïnvloedt, kan dat u inspireren om plantaardige voeding verder te omarmen.

Samenvatting

De wetenschap bevestigt dat voornamelijk plantaardige diëten op basis van hele voedingsmiddelen een optimale gezondheid en een lang leven ondersteunen. Plantaardig voedsel levert een spectrum aan beschermende verbindingen en voedingsstoffen die dierlijke producten missen.

Plantaardige diëten helpen bij het voorkomen van belangrijke chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en obesitas, die veel voorkomen bij standaard westerse diëten. Ze verminderen ontstekingen en oxidatieve schade in het hele lichaam die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van ziekten.

Naast lichamelijke gezondheid sluit plantaardig eten ook aan bij holistische voedingsprincipes zoals duurzaamheid, compassie, welzijn van lichaam en geest en ziektepreventie. Meer plantaardig voedsel is goed voor de persoonlijke gezondheid en de gezondheid van de planeet.

Elke stap in de richting van plantaardig eten kan uw welzijn verbeteren, of u nu volledig veganistisch wordt of niet. Concentreer u op het geleidelijk toevoegen van smakelijke, bevredigende plantaardige voedingsmiddelen die uw lichaam en geest van brandstof voorzien.

Wat zijn de verschillende niveaus van plantaardig eten?

Er is een spectrum van plantaardige diëten. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten. Lacto-ovo vegetariërs vermijden vlees, vis en gevogelte, maar eten wel eieren en zuivel. Pescatariers nemen zeevruchten in hun dieet op, maar vermijden ander vlees. Flexitariërs volgen voornamelijk een vegetarisch dieet, maar eten af en toe vlees, eieren, zuivel of vis. Plantaardige diëten kunnen variëren van volledig veganistisch tot meestal vegetarisch met slechts een minimum aan dierlijk voedsel.

Wat zijn enkele eenvoudige manieren om meer planten aan uw dieet toe te voegen?

  • Begin uw dag met een groene smoothie of plantaardige yoghurt met fruit en noten
  • Vul bij elke maaltijd de helft van uw bord met groenten en/of salade
  • Probeer een vleesloze maandag of kies 2-3 veganistische diners per week
  • Gebruik avocado, hummus, notenboter, bonen of tofu om vlees te vervangen in sandwiches, taco's, pasta's enz.
  • Snack vers fruit, groenten met hummus of guacamole, ongezouten noten en zaden, popcorn of geroosterde kikkererwten
  • Kies melk, yoghurt en kaas op plantaardige basis

Hoe krijg ik voldoende eiwitten binnen met een plantaardig dieet?

Bonen, linzen, erwten, sojavoeding, noten, zaden en volle granen leveren allemaal eiwitten. Zolang aan de caloriebehoeften wordt voldaan, zorgt het combineren van deze plantaardige eiwitten ervoor dat u alle essentiële aminozuren binnenkrijgt. Topbronnen zijn edamame, tofu, tempeh, linzen, kikkererwten, zwarte bonen, quinoa, pistachenoten, hennepzaad en Ezechiël brood.

Wat zijn enkele goede plantaardige bronnen van calcium?

Bladgroenten zoals boerenkool, collards, spinazie en broccoli bevatten veel calcium. Versterkte plantaardige melk en sinaasappelsap, tofu met calcium, amandelen, bruine bonen, zwarte stroopmelasse, vijgen en sesamzaad leveren ook calcium.

Hoe kan ik aan ijzerbehoeften voldoen door plantaardig te eten?

Eet veel ijzerrijk voedsel zoals linzen, bonen, spinazie, snijbiet, noten, zaden, rozijnen en quinoa. Neem samen met ijzerrijk voedsel vitamine C zoals citrusvruchten, paprika, kiwi en broccoli om de absorptie te verbeteren. Overweeg een ijzersupplement als u een tekort hebt.

Waar halen plantaardige diëten vitamine B12 vandaan?

Vitamine B12 ontbreekt in plantaardig voedsel, dus veganisten moeten een B12-supplement nemen of met B12 verrijkt voedsel eten, zoals ontbijtgranen, plantaardige melk en voedingsgist. Controleer het B12-gehalte en neem een supplement als u een tekort hebt. Vleeseters kunnen ook een laag B12-gehalte hebben en supplementen nodig hebben.

Op welke vetten moet ik de nadruk leggen bij een plantaardig dieet?

Richt u op het binnenkrijgen van meer enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten uit avocado's, noten, zaden, olijfolie en vette vis als u zeevruchten eet. Beperk verzadigde vetten uit kokosolie, palmolie, bewerkte voedingsmiddelen en vet vlees als u die eet. Vermijd transvetten.

Hoe kan ik op de lange termijn vasthouden aan plantaardig eten?

Zoek recepten die u lekker vindt, plan maaltijden, bereid plantaardige snacks voor en vul uw keuken met basisproducten. Ondersteuning van vrienden en bronnen zoals boeken en online groepen maakt het ook gemakkelijker. Richt u op hoe plantaardig voedsel u eruit laat zien en hoe u zich voelt versus beperkingen.

Hoe snel kan een plantaardig dieet mijn gezondheid verbeteren?

U kunt al na 2 weken voordelen merken, zoals meer energie, een betere spijsvertering, minder ontstekingen en een verbeterd cholesterolgehalte. Hoe langer u vasthoudt aan plantaardig eten, hoe meer het de cardiovasculaire gezondheid verbetert, ziekterisico's vermindert en op lange termijn een gezond gewicht ondersteunt.

Kunnen kinderen veilig een plantaardig dieet volgen?

Ja, kinderen kunnen met de juiste planning een voedzaam plantaardig dieet eten. Zorg ervoor dat u B12 toevoegt. Werk samen met een kinderarts en geregistreerde diëtist om kinderen te helpen voldoende eiwitten, ijzer, zink, calcium, omega-3 en vitamine D uit plantaardige bronnen binnen te krijgen.

Hebben plantaardige diëten geen tekort aan voedingsstoffen zoals B12, ijzer, zink, calcium en vitamine D?

Het is waar dat bepaalde voedingsstoffen voornamelijk in dierlijk voedsel voorkomen. Met uitzondering van B12 kunnen ze echter ook uit plantaardige bronnen worden verkregen. Het nemen van een B12-supplement en het eten van een uitgebalanceerd dieet met veel plantaardige voeding minimaliseert het risico op een tekort.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/