Welk hormoon veroorzaakt acne bij vrouwen?

Gepubliceerd:

Acne is een veel voorkomende huidaandoening waar mensen van alle leeftijden last van hebben, maar het komt het meest voor tijdens de puberteit. Voor veel vrouwen vallen opflakkeringen van acne samen met hormonale veranderingen tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en perimenopauze. Dit heeft geleid tot vragen over welk hormoon acne bij vrouwen veroorzaakt.

Welk hormoon veroorzaakt acne bij vrouwen?

De rol van androgenen bij acne

Het belangrijkste hormoon dat acne veroorzaakt bij zowel mannen als vrouwen zijn androgenen, of mannelijke geslachtshormonen. Hoewel androgenen in grotere hoeveelheden aanwezig zijn bij mannen, komen ze van nature ook voor bij vrouwen. De primaire androgenen zijn testosteron, androsteendion, dehydroepiandrosteron (DHEA) en dihydrotestosteron (DHT).

Dus wat hebben androgenen met acne te maken? Androgenen stimuleren de talgklieren in de huid om meer talg, of olie, te produceren. Overmatige talgproductie is een van de belangrijkste oorzaken van acne. De androgenen verhogen ook het verloop van huidcellen in de haarzakjes, wat kan leiden tot verstopte poriën wanneer de dode huidcellen niet goed worden verwijderd. Verstopte poriën in combinatie met een teveel aan talg vormen de perfecte omgeving voor acne-veroorzakende bacteriën om zich te vermenigvuldigen en infecties en ontstekingen te veroorzaken.

Schommelingen in het androgeenniveau en acne

Bij volwassen vrouwen stijgt en daalt het androgeenniveau normaal gesproken cyclisch tijdens de menstruatiecyclus. In de dagen voorafgaand aan de ovulatie neemt de productie van androgeen toe, wat kan leiden tot acne-uitbraken.

Veel vrouwen hebben ook last van premenstruele acne ongeveer een week voordat ze ongesteld worden, wanneer het progesterongehalte daalt en de androgeenactiviteit weer toeneemt. De stijging van androgenen vlak voor de menstruatie zorgt ervoor dat de talgklieren meer olie gaan produceren, wat leidt tot verstopte poriën en acne laesies.

Tijdens de zwangerschap kan een verhoogde androgeenproductie van de eierstokken en bijnieren acne verergeren, vooral tijdens het eerste en tweede trimester. Acne-uitbarstingen komen ook vaak voor tijdens de perimenopauze, omdat de hormoonspiegels dan onregelmatig schommelen. Hoewel het androgeenniveau in de menopauze daalt, blijven sommige vrouwen last houden van hormonale uitbarstingen door een verhoogde gevoeligheid van de olieklieren voor androgenen.

Bij meisjes in de puberteit zijn stijgende androgeenspiegels verantwoordelijk voor het ontstaan van acne. Zelfs een kleine toename van androgenen kan puistjes veroorzaken door de talgproductie op te voeren. Meisjes met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) hebben vaak verhoogde androgeenspiegels en zijn daarom gevoeliger voor acne.

Andere hormonale factoren die acne beïnvloeden

Terwijl androgenen zorgen voor een overmatige talgproductie, spelen andere hormonen ook een rol bij acne door de groei van huidcellen en ontstekingen te beïnvloeden.

Insuline - Verhoogde insulineniveaus kunnen acne verergeren, vooral bij vrouwen met PCOS. Insuline stimuleert de eierstokken om meer testosteron te produceren en verhoogt ook de talgafscheiding.

Oestrogeen - Oestrogeen gaat de effecten van androgenen tegen en helpt acne onder controle te houden. Als het oestrogeengehalte tijdens de premenstruele fase daalt, neemt de activiteit van androgenen toe, wat leidt tot puistjes.

Progesteron - In de tweede helft van de menstruatiecyclus ontspant een verhoogd progesterongehalte de wanden van de talgklieren, waardoor er meer talg kan worden geproduceerd. De progesteronniveaus dalen vlak voor de menstruatie, wat acne-uitbarstingen veroorzaakt.

IGF-1 - Deze groeifactor bevordert de groei en voortplanting van huidcellen. Een teveel aan IGF-1 kan de keratineproductie in haarzakjes verhogen, wat acne bevordert.

Cortisol - Stress leidt tot meer cortisol, waardoor de talgproductie toeneemt. Cortisol verergert ook ontstekingen die acne kunnen verergeren.

Hoe ontstaat acne precies?

Nu we de belangrijkste acne veroorzakende hormonen hebben behandeld, zullen we kort bekijken hoe hormonale schommelingen zich vertalen in acnevlekken op de huid:

  • Androgene stimulatie zorgt ervoor dat de talgklieren overtollig talg produceren.
  • Meer talg in combinatie met een snelle celvernieuwing verstopt de haarzakjes.
  • Verstopte follikels worden de ideale broedplaats voor de acne-veroorzakende bacterie Propionibacterium acnes (P. acnes).
  • Deze bacteriën veroorzaken ontstekingen en infecties in de verstopte follikel, wat leidt tot rode, gezwollen acneletsels.
  • In ernstige gevallen kan de haarfollikel scheuren, waardoor olie, bacteriën en huidcellen in de lederhuid terechtkomen. Dit veroorzaakt meer ontsteking en resulteert in knobbeltjes en cysten.

De sleutel is om die eerste verstopping van de follikels te voorkomen door de overtollige talgproductie onder controle te houden met de juiste acnebehandelingen. Laten we nu eens kijken naar enkele oplossingen.

Welke behandelingen kunnen helpen bij hormonale acne bij vrouwen?

Er zijn verschillende effectieve medische behandelingsmogelijkheden voor vrouwelijke hormonale acne:

Orale anticonceptiemiddelen - Anticonceptiepillen die oestrogeen en progestine bevatten werken door de productie van androgeen te verlagen en de talgafscheiding te verminderen. Het oestrogeen verhoogt het niveau van SHBG (Sex Hormone Binding Globulin) dat vrij testosteron bindt, waardoor het niet beschikbaar is om de talgklieren te stimuleren.

Anti-Androgenen - Spironolacton is een androgeenblokker die vaak wordt voorgeschreven bij hormonale acne. Het verlaagt het testosteronniveau bij vrouwen door de receptoren in de olieklieren van de huid te blokkeren. Nieuwere anti-androgenen zoals Aczone richten zich ook op androgene activiteit.

Retinoïden - Retinoïden zoals Differin en Retin-A op recept helpen verstopte poriën voorkomen door de celvernieuwing in de huid te versnellen. Dit helpt om overtollige huidcellen in de follikels af te scheiden, zodat ze de uitstroom van talg niet belemmeren.

Antibiotica - Antibiotica bestrijden de P. acnes-bacterie in verstopte follikels om infectie en ontsteking tegen te gaan. U kunt kiezen uit topische of orale antibiotica zoals clindamycine, erytromycine of doxycycline.

Hormonaal spiraaltje - Intra-uteriene hulpmiddelen (IUD's) zoals Mirena geven progestageen af om ovulatie te voorkomen en circulerende androgenen te verlagen. Dit helpt hormonale acne te verbeteren.

Voedingssupplementen - Sommige supplementen zoals omega-3 vetzuren, zink, vitamine D, groene muntthee en teunisbloemolie kunnen helpen om hormonen in balans te brengen en acne te behandelen. Overleg met uw dermatoloog voordat u supplementen gaat proberen.

Lichttherapie - Fotodynamische therapie (PDT) gebruikt lichtenergie om acneveroorzakende bacteriën in de poriën te vernietigen en tegelijkertijd de activiteit van de olieklieren te verminderen. Laser- of LED-lichtapparaten kunnen thuis worden gebruikt voor milde tot matige acne.

Chemische peelings - Glycolzuur- of salicylzuurpeelings helpen bij het exfoliëren van verstopte poriën en verminderen de P. acnes-bacteriën. Peels helpen overtollige olie te absorberen en verbeteren de huidtextuur.

De beste aanpak is om verschillende van deze therapieën te combineren, afgestemd op uw specifieke oorzaken van hormonale acne, voor optimale resultaten. En vergeet niet om consequent en geduldig te zijn - het kan 2 tot 3 maanden duren voordat u verbeteringen ziet als de hormonen weer in balans komen. Het bijhouden van uw cyclus en symptomen in een acne dagboek helpt bij het identificeren van persoonlijke triggers, zodat u zich beter kunt verdedigen tegen uitbraken.

Kunt u hormonale acne op natuurlijke wijze behandelen?

Er zijn enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen om hormonale acne onder controle te houden in combinatie met een medische behandeling:

Groene thee - Groene thee bevat antioxidanten die ontstekingen helpen verminderen en overmatige talgproductie afremmen. Het dagelijks drinken van groene thee en het aanbrengen van gebruikte zakjes op acne plekken kan helpen.

Aloë Vera Gel - Aloë vera heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dagelijks pure aloë gel aanbrengen kan helpen om irritatie en roodheid van puistjes te verzachten.

Appelciderazijn - De organische zuren in appelciderazijn hebben een antimicrobiële werking en helpen de normale pH-waarde van de huid te herstellen, waardoor de overgroei van P. acnes-bacteriën wordt tegengegaan. Gebruik verdunde ACV als toner.

Tea Tree olie - Van de Melaleuca alternifolia plant, is tea tree olie een bewezen plaatselijk antibacterieel en schimmelwerend middel. Gebruik een 5% verdunning om puistjes ter plekke te behandelen.

Zinksupplementen - Orale zinksupplementen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlagen van de talgproductie bij een huid met neiging tot acne. Neem niet meer dan de aanbevolen dagelijkse dosis.

Probiotica - Het verbeteren van de darmgezondheid met probiotica kan systemisch ontstekingen verminderen en cortisol verlagen. Dit helpt de hormonen weer in balans te brengen om acne te verbeteren.

Omgaan met stress - Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga, dagboeken of aromatherapie om stress te verminderen. Het verminderen van cortisol kan hormonale acne verbeteren.

Vergeet niet om altijd een patch-test uit te voeren voordat u nieuwe huidverzorgingsproducten aanbrengt om te controleren op allergische reacties. Introduceer natuurlijke middelen één voor één om te bepalen wat het beste werkt voor uw huid. En raadpleeg uw dermatoloog voordat u orale supplementen inneemt, vooral als u zwanger bent.

Meenemen: Welk hormoon veroorzaakt acne bij vrouwen?

Samengevat is het belangrijkste hormoon dat acne bij vrouwen veroorzaakt androgenen, met name testosteron. Hormonale acne bij vrouwen wordt voornamelijk veroorzaakt door:

  • Overmatige talgproductie gestimuleerd door androgenen
  • Verhoogde celvernieuwing verstopt de poriën
  • P. acnes bacteriën die infectie en ontsteking veroorzaken

Schommelende androgeenspiegels in verband met de menstruatiecyclus, puberteit, perimenopauze of aandoeningen zoals PCOS verergeren vaak puistjes. Andere hormonen zoals insuline, IGF-1 en cortisol dragen ook bij door de talgafscheiding en ontstekingen te verhogen.

Medicijnen op recept zoals orale anticonceptiemiddelen, retinoïden en anti-androgenen helpen de hormonen weer in balans te brengen en acne bij de bron aan te pakken. Natuurlijke middelen zoals probiotica, groene thee en zink kunnen extra hormonale ondersteuning bieden.

Omgaan met maandelijkse puistjes kan frustrerend zijn, maar inzicht in uw persoonlijke hormonale acnetriggers helpt om die vervelende puistjes onder controle te krijgen! Het bijhouden van uw cyclus, symptomen, dieet en behandelingen loont na verloop van tijd.

Veelgestelde vragen over hormonale acne bij vrouwen

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne is een vorm van acne die veroorzaakt wordt door schommelingen in hormonen, vooral androgenen zoals testosteron. Toenames in androgenen zorgen voor een hogere olieproductie en kunnen uitbarstingen veroorzaken. Acne laesies flakkeren vaak op rond de tijd van hormonale veranderingen zoals puberteit, menstruatie, zwangerschap en menopauze.

Welk hormoon veroorzaakt acne bij vrouwen?

Het belangrijkste hormoon dat verantwoordelijk is voor acne bij vrouwen zijn androgenen. Hoewel ze in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn, stimuleren androgenen zoals testosteron de talgklieren om meer olie te produceren, wat leidt tot verstopte poriën en puistjes.

Wanneer in de menstruatiecyclus treedt hormonale acne op?

Hormonale acne flakkert meestal op aan het begin van de cyclus rond de menstruatie. Dit komt door de daling in oestrogeen vlak voor de menstruatie, die een piek in testosteron veroorzaakt. De stijging van androgenen verhoogt de talgproductie, waardoor u last krijgt van puistjes.

Acne kan ook voorkomen rond de ovulatie, omdat de androgeenspiegel halverwege de cyclus piekt. Sommige vrouwen hebben last van puistjes vóór de menstruatie doordat het progesterongehalte in de week vóór de menstruatie daalt, waardoor de androgeenactiviteit toeneemt.

Welke andere hormonen beïnvloeden acne?

Hoewel androgenen de belangrijkste oorzaak zijn, spelen andere hormonen zoals insuline, cortisol, oestrogeen, progesteron en IGF-1 ook een rol bij acne door de groei van huidcellen, de talgproductie en ontstekingen te reguleren.

Verhoogde insuline door een hoog glycemisch dieet kan de afscheiding van testosteron stimuleren en acne verergeren. Meer cortisol door stress versnelt de talgproductie. Oestrogeen en progesteron werken samen met androgenen tijdens de menstruatiecyclus, wat invloed heeft op puistjes.

Hoe veroorzaken hormonen acne?

Androgenen stimuleren de talgklieren in de huid om meer olie (talg) af te scheiden. Overtollige talg combineert met abnormale vervelling van huidcellen in haarzakjes, waardoor verstoppingen ontstaan. Deze verstopte poriën worden broedplaatsen voor acne-veroorzakende bacteriën, wat leidt tot ontstekingen.

Hoe verschilt hormonale acne van gewone acne?

Terwijl alle soorten acne het gevolg zijn van verstopte poriën, flakkert hormonale acne op in een cyclisch patroon samen met de menstruatiecyclus en hormonale veranderingen. Puistjes zijn meestal geconcentreerd langs de onderkant van het gezicht, de kaaklijn, de kin en de hals. De laesies zijn meestal dieper, groter en pijnlijker dan gewone whiteheads of blackheads.

Wat zijn de beste behandelingen voor hormonale acne?

Medicijnen op recept die hormonale acne kunnen behandelen door het androgeengehalte en de talgproductie te verlagen, zijn onder andere:

  • Hormonale anticonceptiepillen
  • Spironolacton en andere anti-androgenen
  • Lokale of orale retinoïden
  • Antibiotica
  • Hormonaal spiraaltje zoals Mirena

Benzoylperoxide, salicylzuur en azelaïnezuur kunnen helpen om de poriën te ontstoppen en acnebacteriën te verminderen. Laser-, licht- en chemische peelings zijn ook effectief voor hormonale acne.

Welke natuurlijke remedies kunnen hormonale acne helpen?

Enkele natuurlijke supplementen die de hormoonbalans kunnen ondersteunen en acne kunnen helpen verbeteren zijn:

  • Omega-3 vetzuren
  • Zink
  • Probiotica
  • Teunisbloemolie
  • Groene thee
  • Thee met groene munt

Lokale middelen zoals aloë vera, appelciderazijn, tea tree olie en groene thee kunnen helpen ontstekingen te verminderen, bacteriën te bestrijden en de olieproductie te reguleren.

Hoe kunt u hormonale breakouts voorkomen?

Om maandelijkse opflakkeringen van acne te helpen voorkomen:

  • Volg uw cyclus om vast te stellen wanneer u last krijgt van puistjes
  • Vermijd triggers zoals stress en voedsel met een hoog glycemgehalte voordat u ongesteld wordt
  • Reinig regelmatig om overtollige olie te verwijderen, maar vermijd te veel wassen
  • Gebruik olievrije, niet-comedogene make-up en zonnebrandcrème
  • Neem consequent voorgeschreven acne-medicatie
  • Voldoende slaap en beweging voor hormonaal evenwicht

Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor hormonale acne?

Ga naar uw dermatoloog als u diepe, pijnlijke cysten of knobbeltjes hebt die niet geholpen hebben met receptvrije middelen. Hij of zij kan u hormonale therapieën, antibiotica en retinoïden op recept geven die afgestemd zijn op uw acnetype en oorzaken. Behandelingen duren vaak 2-3 maanden voordat u volledig resultaat ziet.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/