Wat gebeurt er met de pus in een puistje als u het niet uitknijpt?
Gepubliceerd:
Puistjes zijn een onvermijdelijk onderdeel van het leven. We krijgen er allemaal wel eens last van. En wanneer die boze rode bultjes verschijnen, kan de drang om ze te ploppen onweerstaanbaar aanvoelen. Maar moet u uw puistjes wel laten ploppen? Wat gebeurt er eigenlijk als u de drang weerstaat en ze met rust laat?
Inhoud:
- De oorzaken en vorming van puistjes
- Wat gebeurt er als u een puistje niet uitknijpt?
- De pus wordt weer opgenomen door het lichaam
- Er is minder risico op littekenvorming en hyperpigmentatie
- Wanneer moet u overwegen om een puistje te laten stoppen?
- Tips om puistjes te bestrijden zonder ze te laten knappen
- De afhaalmaaltijd: Laat puistjes indien mogelijk op natuurlijke wijze genezen
- Veelgestelde vragen: Wat gebeurt er als u een puistje niet uitknijpt?
- Wat is pus precies in een puistje?
- Blijft de pus in mijn huid zitten als ik de puist niet uitprik?
- Wat is de levenscyclus van een puistje als ik het niet uitknijp?
- Helpt het knijpen van een puistje om de pus er beter uit te krijgen?
- Kan het met rust laten van een puistje meer littekens veroorzaken?
- Wanneer is het goed om een puistje te laten springen?
- Wat is de beste manier om puistjes te behandelen en er vanaf te komen?
De oorzaken en vorming van puistjes
Voordat we ons gaan verdiepen in wat er gebeurt als u een puistje niet laat ploppen, laten we eerst even kijken naar de oorzaken van puistjes.
Puistjes ontstaan wanneer haarzakjes onder uw huid verstopt raken met dode huidcellen en olie. Deze verstopping wordt een comedoon genoemd.
Er zijn twee soorten comedonen:
- Open comedonen - Ook wel mee-eters genoemd, dit zijn klompjes die open zijn aan het huidoppervlak. De bovenkant is donker van kleur door oxidatie.
- Gesloten comedonen - Dit zijn klompjes die bedekt zijn met huid. Ze zien eruit als kleine, huidkleurige bultjes. Gesloten comedonen staan ook bekend als whiteheads.
Wanneer bacteriën genaamd Propionibacterium acnes (P. acnes) een verstopt haarzakje infiltreren, kunnen ze ontstekingen en infecties veroorzaken, met puistjes als gevolg.
Samengevat ontstaat een puistje dus wanneer een haarzakje verstopt raakt met dode huidcellen en olie, en vervolgens geïnfecteerd raakt met bacteriën. Dit leidt tot ontsteking, zwelling en pus.
Laten we nu eens kijken wat er gebeurt als u een puistje niet laat ploppen.
Wat gebeurt er als u een puistje niet uitknijpt?
De levenscyclus van de puist gaat op natuurlijke wijze verder
Als u een puistje met rust laat, doorloopt het meestal zijn natuurlijke levenscyclus en geneest het vanzelf binnen 3-7 dagen.
Dit zijn de fasen die een puistje doorloopt als u het met rust laat:
1. Vroeg stadium: De comedoon begint zich onder het huidoppervlak te ontwikkelen. Het is nog geen puistje, maar gewoon een verzameling olie en dode cellen die een follikel verstoppen.
2. Vorming: Er ontstaat een ontsteking als P. acnes-bacteriën zich in de verstopte follikel vermenigvuldigen. Het gebied wordt rood, gezwollen en gevoelig.
3. Rijping: Witte bloedcellen komen de infectie bestrijden, waardoor pus ontstaat. Deze pus bestaat uit dode huidcellen, bacteriën en witte bloedcellen. De puist zwelt op en ontstaat.
4. Genezing: Naarmate de immuunreactie van het lichaam op gang komt, neemt de ontsteking geleidelijk af. Het puistje begint te krimpen en uit te drogen. Het puistje begint vanzelf te krimpen en te draineren. Binnen een paar dagen is de genezing voltooid.
Dus als u een puistje met rust laat, doorloopt het deze natuurlijke cyclus en geneest het zonder enige tussenkomst. Knijpen is niet nodig.
De pus wordt weer opgenomen door het lichaam
Als u een puistje niet uitknijpt, blijft de pus die erin zit niet onder uw huid zitten. Uw lichaam kan het geleidelijk weer opnemen en verwijderen.
Hier leest u hoe:
De pus in een puistje is een ophoping van dode cellen, olie en bacteriën. Het zit in de wand van de verstopte follikel.
Naarmate uw puistje begint te genezen en de ontsteking afneemt, breekt de wand van de follikel langzaam open. Hierdoor kan de pus naar het oppervlak van uw huid sijpelen, waar het wordt opgeruimd.
pus dat dieper in de follikel achterblijft, wordt weer opgenomen door uw bloedvaten en lymfestelsel. Van daaruit komt het in uw bloedbaan terecht, zodat uw lichaam het eruit kan filteren.
U kunt er dus zeker van zijn dat de pus niet onder de huid blijft zitten. Uw lichaam is uitgerust om het te verwerken en opnieuw te absorberen zonder dat u hoeft te knallen.
Er is minder risico op littekenvorming en hyperpigmentatie
Puistjes uitknijpen kan meer kwaad dan goed doen. Dit kan de genezingstijd verlengen en het risico op littekens vergroten.
Dit is waarom popping kan leiden tot meer uitgesproken littekens en donkere vlekken:
- Beschadiging van de follikel: Agressief knijpen in een puistje kan de wand van het haarzakje binnenin beschadigen of scheuren. Dit leidt tot lekkage van pus en vloeistoffen diep onder de huid, wat meer ontstekingen veroorzaakt.
- Bacteriën verspreiden: Puistjes duwen bacteriën van dieper in de follikel naar het huidoppervlak. Dit kan de infectie naar andere gebieden verspreiden en meer puistjes veroorzaken.
- Veroorzaakt trauma: Aan puistjes pulken en peuteren kan de omliggende huidcellen beschadigen. Dit drijft de ontsteking dieper.
- Vertraging van genezing: Knijpen verstoort het natuurlijke genezingstraject van uw puistje. Het duurt langer voordat de open wond weer genezen is.
- Versterken van ontsteking: Door pus naar buiten te persen, wordt de ontsteking aangewakkerd in plaats van dat deze vanzelf verdwijnt. Hierdoor verandert een klein puistje in een veel grotere, rode en gezwollen laesie.
Door puistjes niet te laten knallen en ze op natuurlijke wijze te laten genezen, loopt u veel minder risico op littekenvorming of post-inflammatoire hyperpigmentatie. Het puistje geneest sneller zonder dat de infectie zich dieper onder de huid verspreidt.
Wanneer moet u overwegen om een puistje te laten stoppen?
Nu vraagt u zich misschien af: zijn er ooit scenario's waarin het goed of zelfs aan te raden is om een puistje te laten knallen?
Er zijn een paar gevallen waarin het voorzichtig en hygiënisch knijpen van een puistje kan helpen om het sneller te laten genezen:
- Mee-eters die klaar zijn om los te laten: Rijpe, klaar-om-te-draineren whiteheads kunnen soms met minimale druk verwijderd worden. Maar wees voorzichtig! Te hard knijpen kan de situatie verergeren.
- Zeer grote, pijnlijke puistjes: Grotere puistjes die erg gezwollen en gevoelig zijn, kunnen baat hebben bij conservatief prikken - een klein prikje met een steriele naald om de druk weg te nemen. Probeer dit niet zelf. Ga naar een dermatoloog.
- Puistjes met risico op littekenvorming: Puistjes die al een week of langer blijven zitten, kunnen soms littekens veroorzaken zonder drainage. Een dermatoloog kan een injectie aanraden om het puistje sneller te laten verdwijnen.
Het is echter belangrijk om te weten dat deze scenario's uitzonderingen zijn, geen regel. De meeste puistjes genezen het best en het snelst als u ze helemaal met rust laat. De risico's van pulken, knijpen en verkeerd prikken wegen bijna altijd zwaarder dan de mogelijke voordelen.
Tips om puistjes te bestrijden zonder ze te laten knappen
Om puistjes aan te pakken die u niet laat ploppen, is geduld nodig. Maar met een paar beproefde tips kunt u de drang om te pulken weerstaan en puistjes sneller laten verdwijnen:
- Gebruik acne-bestrijdende ingrediënten: Ingrediënten zoals benzoylperoxide en salicylzuur kunnen helpen om poriën te ontstoppen en puistjes sneller te laten genezen. Zoek naar reinigingsmiddelen, crèmes en spot treatments met deze ingrediënten.
- Probeer hydrocolloïdpleisters: Deze kleine stipjes creëren een beschermende barrière over een puistje, versnellen het herstel en voorkomen dat u het puistje aanraakt.
- Leg ijs op het gebied: Een paar minuten lang een ijsblokje aanbrengen helpt de zwelling en pijn van ernstige puistjes te verminderen.
- Vermijd overmatig aanraken: zorg ervoor dat u uw gezicht niet in uw handen laat rusten of aan uw huid pulkt, want dat kan puistjes verergeren.
- Let op uw voeding: Voedingsmiddelen met veel suiker, zuivel en geraffineerde koolhydraten kunnen bij sommige mensen puistjes verergeren. Bezuinig hierop als u een verband merkt.
- Beheer stressniveaus: Stress verhoogt ontstekingen en olieproductie, wat acne verergert. Probeer ontspannende activiteiten zoals meditatie, yoga of ademwerk.
- Ga naar een dermatoloog: Voor terugkerende cystische acne of acne die vlekken achterlaat, heeft uw dermatoloog professionele behandelingen die kunnen helpen.
De afhaalmaaltijd: Laat puistjes indien mogelijk op natuurlijke wijze genezen
Puistjes kunnen frustrerend en vervelend zijn om mee om te gaan. De drang om puistjes uit te knijpen is voor velen van ons begrijpelijkerwijs verleidelijk. Als u echter zoveel mogelijk vermijdt om een puistje uit te knijpen, kan het zijn natuurlijke levenscyclus en herstel voltooien.
Als u het met rust laat, kan uw lichaam de pus in een niet-geknepen puistje weer opnemen en opruimen. U voorkomt mogelijke complicaties zoals littekens, hyperpigmentatie en de verspreiding van bacteriën die het gevolg kunnen zijn van het uitknijpen van puistjes.
Natuurlijk kan een enkele mee-eter voorzichtig worden verwijderd als hij er klaar voor is. Grotere cysten kunnen soms baat hebben bij professionele drainage. Maar in de overgrote meerderheid van de gevallen is het het beste om uw puistjes zelf te laten genezen.
Dus probeer de volgende keer dat er een puistje opduikt de drang om te pulken en te knijpen te beteugelen. Met een beetje geduld is het meestal sneller weg dan u denkt! Houd u aan een slimme huidverzorgingsroutine en ga naar uw dermatoloog als de puistjes blijven verschijnen. Uw huid zal u dankbaar zijn.
Veelgestelde vragen: Wat gebeurt er als u een puistje niet uitknijpt?
Puistjes pletten is voor veel mensen verleidelijk. Maar moet u puistjes vermijden om ze op natuurlijke wijze te laten genezen? Hier vindt u antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over wat er gebeurt als u een puistje niet uitknijpt.
Wat is pus precies in een puistje?
Pus is een ophoping van vocht, afval en dode cellen die zich vormt wanneer uw lichaam een infectie en ontsteking in een puistje bestrijdt. Het bevat meestal:
- Dode huidcellen
- Bacteriën zoals Propionibacterium acnes
- Sebum olie geproduceerd door uw talgklieren
- Witte bloedcellen en celresten die uw lichaam stuurt om bacteriën te bestrijden
Blijft de pus in mijn huid zitten als ik de puist niet uitprik?
Nee, de pus blijft niet onder uw huid zitten als u de puist niet uitknijpt. Uw lichaam kan de pus geleidelijk weer opnemen en op natuurlijke wijze afvoeren.
Hier leest u hoe:
- Wanneer het puistje begint te genezen, zal de gezwollen wand van het haarzakje langzaam scheuren en opengaan. Hierdoor kan pus langzaam naar buiten sijpelen.
- Pus dieper onder de huid wordt weer opgenomen in kleine bloedvaatjes en lymfekanaaltjes. Van daaruit komt het in uw bloedbaan terecht en wordt het gefilterd door uw nieren en lever.
Dus zelfs als u het niet uitknijpt, wordt de pus na verloop van tijd door uw lichaam afgebroken en opgeruimd.
Wat is de levenscyclus van een puistje als ik het niet uitknijp?
Als u een puistje helemaal met rust laat, doorloopt het de volgende stadia:
- Vroeg stadium - Er ontstaat een verstopte porie.
- Vormingsfase - De verstopping raakt geïnfecteerd en ontstoken, en verandert in een echte puist.
- Rijpingsfase - Er ontwikkelt zich pus, en de puist groeit en komt tot een kop.
- Genezingsfase - De ontsteking neemt af, het puistje krimpt en loopt leeg. Na een paar dagen is het volledig genezen.
Dit hele proces duurt meestal zo'n 3-7 dagen als u de puist niet laat knappen en op zijn beloop laat.
Helpt het knijpen van een puistje om de pus er beter uit te krijgen?
Door pus eruit te persen, wordt een puistje vaak erger in plaats van beter. Knijpen kan:
- De follikelwand scheuren en beschadigen, waardoor de infectie zich dieper kan verspreiden.
- Duwen bacteriën en pus dieper in de huid, wat ontstekingen versterkt.
- Bacteriën verspreiden zich van een geïnfecteerde porie naar omliggende poriën.
- Vertraag genezing door een open wond te creëren.
Dus ook al lijkt het bevredigend om de pus eruit te "laten lopen", het belemmert meestal het natuurlijke genezingsproces van een puistje.
Kan het met rust laten van een puistje meer littekens veroorzaken?
Nee, puistjes niet laten opspringen leidt meestal tot minder littekens. Als u puistjes laat knappen, neemt het risico op littekens en donkere vlekken toe:
- Bacteriën dieper in de huid verspreiden.
- pus te agressief naar buiten duwen, wat de huid kan beschadigen.
- Hierdoor ontstaat een open wond die vervolgens vatbaar is voor infectie.
- Korstjes verwijderen voordat de huid volledig genezen is.
Door een puistje vanzelf te laten genezen, blijft de ontsteking plaatselijk. Dit verkleint de kans op grote schade die tot uitgesproken littekens leidt.
Wanneer is het goed om een puistje te laten springen?
Rijpe mee-eters die op natuurlijke wijze zijn ontstaan, kunnen voorzichtig worden verwijderd als u een steriele techniek volgt. Knijp met twee wattenstaafjes lichtjes aan beide kanten van de mee-eter om de etter te verdrijven. Knijp nooit vanaf de onderkant en pulk nooit aan hardnekkig pus.
Bij ernstig ontstoken grote cysten kan een dermatoloog een steriele naald gebruiken om een lans te steken. Maar dit mag alleen door een professional worden gedaan. Probeer cysten thuis niet zelf door te prikken of agressief te verwijderen.
Wat is de beste manier om puistjes te behandelen en er vanaf te komen?
De meest effectieve acnebehandelingen zijn:
- Zonder recept verkrijgbare producten die acnebestrijders zoals salicylzuur en benzoylperoxide bevatten
- Door dermatologen voorgeschreven topicale en orale geneesmiddelen op recept
- Procedures op kantoor zoals gezichtsbehandelingen en chemische peelings
- Vermijd overmatig aanraken/ pulken van de huid
Huismiddeltjes zoals tandpasta, citroensap en zuiveringszout irriteren de huid vaak en maken puistjes erger. Ga naar een dermatoloog als u last krijgt van terugkerende cysteuze acne. Met het juiste behandelingsplan kunt u genieten van een heldere huid zonder puistjes!