Wat is het verschil tussen puistjes en acne?

Gepubliceerd:

Hebt u zich ooit afgevraagd wat het verschil is tussen puistjes en acne? De meeste mensen gebruiken deze termen door elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen.

Wat is het verschil tussen puistjes en acne?

In dit artikel zullen we onderzoeken wat puistjes en acne zijn, wat ze veroorzaakt en hoe u ze effectief kunt behandelen. We bekijken ook de verschillen tussen puistjes en acne, zodat u beter kunt begrijpen wat er met uw huid aan de hand is.

Wat zijn puistjes?

Puistjes zijn kleine huidlaesies of ontstekingen die ontstaan wanneer olie en dode huidcellen een porie verstoppen. De technische term voor puistjes is comedonen.

Wanneer een porie verstopt raakt, komen er bacteriën in terecht. Uw lichaam stuurt witte bloedcellen naar het geïnfecteerde gebied om de bacteriën te bestrijden. Hierdoor raakt de porie ontstoken en wordt rood. Pus hoopt zich op in de porie en vult deze met witte of gele vloeistof. Dit resulteert in de vorming van een witte of zwarte punt aan het oppervlak.

Puistjes komen het vaakst voor op het gezicht, de rug, de borst, de nek en de schouders. Dit zijn gebieden met veel olieklieren. Ze kunnen in grootte variëren van kleine bultjes tot grote, pijnlijke puistjes.

Enkele veel voorkomende soorten puistjes zijn:

  • Whiteheads - Deze blijven onder de huid met een klein wit puntje aan het oppervlak.
  • Mee-eters - Dit zijn open comedonen die er aan de oppervlakte zwart uitzien door opgehoopt huidpigment, melanine genaamd.
  • Papels - Kleine rode bultjes die gevoelig of pijnlijk aanvoelen.
  • Puisten - Puistjes die zichtbaar pus bevatten.
  • Nodules - Grote, stevige puistjes die diep in de huid zitten.
  • Cysten - Diepe, pijnlijke puistjes gevuld met pus.

Puistjes komen heel vaak voor, vooral bij tieners. Ongeveer 85% van de mensen tussen 12 en 24 jaar heeft last van kleine puistjes. Deze worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in de puberteit.

Puistjes kunnen pijnlijk en vervelend zijn. Maar ze gaan snel weg en genezen meestal binnen een paar dagen. Eén of twee puistjes tegelijk wordt niet als acne beschouwd.

Wat is acne?

Acne is een langdurige huidaandoening die wordt gekenmerkt door gebieden met mee-eters, mee-eters, puistjes, een vette huid en mogelijk littekens. Er zijn verschillende soorten acne:

  • Acne vulgaris - De meest voorkomende vorm, omvat mee-eters, mee-eters, papels, pustels, knobbels en cysten.
  • Acne rosacea - Puistjes en roodheid, vaak bij vrouwen van middelbare leeftijd.
  • Acne cosmetica - Veroorzaakt door make-up, huidverzorgingsproducten en vettige stoffen die de poriën verstoppen.
  • Acne mechanica - Veroorzaakt door wrijving, druk, hitte en zweet. Komt vaak voor bij sporters.
  • Acne fulminans - Plotselinge ernstige cysteuze acne met ulceratie en korstvorming.

In tegenstelling tot incidentele puistjes, is acne een chronische aandoening die op grote delen van het gezicht en lichaam voorkomt. Acne komt het vaakst voor op het gezicht, de borst, de rug, de schouders en de nek.

Acne bestaat meestal uit de volgende kenmerken:

  • Mee-eters en mee-eters die grote gebieden bedekken.
  • Kleine en grote ontstoken rode laesies.
  • Met pus gevulde puistjes en diepere bultjes onder de huid.
  • Vette en vette huid.
  • Mogelijke littekenvorming na genezing van laesies.
  • Flare-ups die weken of maanden kunnen duren.

Acne in de tienerleeftijd begint meestal in de puberteit en kan tot in de 20 en 30 jaar voorkomen. Acne bij volwassenen komt ook vaak voor, bij vrouwen twee keer zo vaak als bij mannen. Hormonale veranderingen zoals zwangerschap en menopauze kunnen acne op latere leeftijd uitlokken.

Laten we nu eens onderzoeken wat puistjes versus acne veroorzaakt.

Wat veroorzaakt puistjes vs. acne?

Acne en puistjes hebben enigszins vergelijkbare oorzaken die te maken hebben met verstopte poriën, bacteriën en ontstekingen. Maar enkele belangrijke verschillen kunnen ervoor zorgen dat puistjes een kleine ergernis zijn ten opzichte van chronische acne:

Verstopte poriën

Dode huidcellen en overtollige olie (talg) die door de olieklieren wordt gemaakt, kunnen de poriën in de huid verstoppen. Dit vormt een broedplaats voor acne-veroorzakende bacteriën. Verstopte poriën alleen veroorzaken echter geen ernstige acne. Mensen met acne hebben een overvloed aan een kleverige vorm van talg die zich aan de poriewanden hecht en vuil en cellen in de poriën ophoopt.

Bacteriën

Acne wordt vaak veroorzaakt door een overgroei van de bacterie Cutibacterium acnes. Deze bacteriën gedijen op het teveel aan talg en dode cellen in verstopte follikels. De bacteriën groeien en vermenigvuldigen zich, waardoor ontstekingen ontstaan. Puistjes kunnen het gevolg zijn van kleine bacteriegroei in afzonderlijke verstopte poriën.

Ontsteking

Bacteriële kolonisatie zet de immuunreactie van het lichaam in gang. Uw witte bloedcellen vallen de infectie aan, wat leidt tot ontsteking, zwelling, roodheid en pus. Soms breken de wanden van de verstopte follikel af, waardoor de acne zich dieper in de huid verspreidt. Acne bestaat uit veel ontstoken laesies, terwijl een paar kleine puistjes minder problematisch zijn.

Hormonale schommelingen

Hormoonveranderingen tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en menopauze kunnen de talgproductie verhogen en acne een kickstart geven. Androgenen zoals testosteron zorgen ervoor dat de olieklieren en haarzakjes groter worden. Hierdoor neemt de talgproductie toe en neemt de kans op verstopping toe. Een klein aantal hormonale puistjes is normaal. Chronische acneopflakkeringen zijn vaak het gevolg van ernstige hormonale onevenwichtigheden.

Genetica

Sommige mensen worden geboren met gevoeligere olieklieren die gemakkelijk getriggerd worden om te veel talg te produceren. Een familiegeschiedenis van acne voorspelt vaak chronische acne vanaf de pre-tienerjaren. Af en toe een puistje kan echter iedereen overkomen.

Stress

Stress veroorzaakt niet direct acne, maar het kan acne wel verergeren door de ontsteking te verhogen. Stress stimuleert ook de afscheiding van olieklieren en verhoogt het androgeengehalte. Dit kan leiden tot vaker of ernstiger uitbreken van acne. Milde stress veroorzaakt soms een puistje of twee.

Hoewel puistjes en acne vergelijkbare oorzaken hebben, is acne gekoppeld aan hormonale schommelingen, chronische ontstekingen en een overmatige talgproductie. Een paar verstopte poriën kunnen leiden tot een paar puistjes. Acne is een complexere aandoening die een behandeling op lange termijn vereist.

Wat is het verschil tussen puistjes en acne?

Nu we de oorzaken achter puistjes hebben onderzocht, zullen we de belangrijkste verschillen tussen af en toe een puistje en chronische acne eens op een rijtje zetten:

  • Voorkomen - Puistjes komen van tijd tot tijd sporadisch voor. Acne is een voortdurende aandoening met regelmatige opflakkeringen.
  • Hoeveelheid - Er verschijnen maar één of twee puistjes tegelijk. Acne bestaat uit veel puistjes op grote oppervlakken.
  • Ernst - Puistjes zijn klein met een kleine zwelling. Acne omvat diepe, pijnlijke cysten onder de huid.
  • Duur - Afzonderlijke puistjes duren een paar dagen en genezen dan. Acne is een hardnekkige aandoening die weken, maanden of langer aanhoudt.
  • Littekens - Puistjes veroorzaken vaak geen littekens, tenzij u eraan pulkt. Acne kan leiden tot permanente littekenvorming.
  • Behandeling - Puistjes verdwijnen vaak zonder behandeling. Acne vereist langdurige medicatie.
  • Oorzaak - Puistjes kunnen veroorzaakt worden door verstopte poriën en stress. Acne heeft diepere hormonale en genetische oorzaken.
  • Locatie - Puistjes kunnen overal opduiken, maar staan meestal op zichzelf. Acne komt het vaakst voor op het gezicht, de borst, de rug, de schouders en de nek.
  • Leeftijd - Puistjes komen op alle leeftijden voor wanneer olie en dode cellen de poriën verstoppen. Acne begint meestal in de tienerjaren.

Zoals u kunt zien, is acne ernstiger, wijdverspreider en chronischer dan af en toe een puistje. Weten hoe u het verschil kunt zien, is de sleutel tot een succesvolle behandeling.

Hoe worden puistjes en acne behandeld?

Puistjes behandelen is vrij eenvoudig en kortdurend. Voor het genezen van acne is een huidverzorgingsroutine in meerdere stappen en consequent gebruik van medicijnen nodig. Hier volgt een overzicht van hoe u puistjes versus acne kunt behandelen:

Puistjes behandelen

Hier volgen enkele tips om van puistjes af te komen:

  • Vermijd het pulken en ploppen van puistjes om infecties en littekens te voorkomen.
  • Gebruik een spot treatment met benzoylperoxide, salicylzuur of zwavel om puistjes uit te drogen.
  • Dep wat hydrocortisoncrème op ontstoken puistjes om roodheid en zwelling te verminderen.
  • Breng een helende zalf zoals vaseline aan om de huid te verzachten en pus af te voeren.
  • Neem een warme douche of gebruik een warm kompres om de poriën te openen en oliën en vuil op te lossen.
  • Exfolieer dode huidcellen en vuil uit de poriën met een zachte scrub met zachte microkorrels.
  • Was uw haar regelmatig met shampoo en laat haarproducten niet in aanraking komen met uw gezicht om verstopte poriën te voorkomen.
  • Drink veel water en eet gezond en rijk aan antioxidanten.

Met een beetje TLC moeten individuele puistjes binnen een paar dagen tot een week verdwijnen. Ga onmiddellijk naar een dermatoloog als u een ernstige, pijnlijke puist of cyste hebt die niet beter wordt.

Acne behandelen

Voor een succesvolle aanpak van acne is een meervoudige aanpak nodig, waaronder:

  • OTC-reinigingsmiddelen - Gebruik acne gezichtspoelingen die benzoylperoxide of salicylzuur bevatten.
  • Topicals op recept - Breng retinoïden zoals tretinoïne of antibiotica zoals clindamycine aan om bacteriën te doden.
  • Orale antibiotica - Neem pillen zoals doxycycline of minocycline om ontstekingen te verminderen.
  • Hormonale middelen - Voor vrouwen kunnen anticonceptiepillen of spironolacton de androgeenspiegel reguleren.
  • Isotretinoïne - Voor ernstige cystische acne is dit sterke vitamine A-derivaat zeer effectief.

Naast medicijnen moeten mensen met acne ook een regelmatig huidverzorgingsprogramma volgen:

  • Reinig twee keer per dag voorzichtig en vermijd schrobben.
  • Gebruik niet-comedogene vochtinbrengende crèmes en zonnebrandcrème.
  • Was uzelf regelmatig en verschoon kussenslopen regelmatig.
  • Vermijd make-up en haarproducten op oliebasis.
  • Drink veel water, eet ontstekingsremmend voedsel, doe aan lichaamsbeweging en verminder stress.
  • Ga naar een dermatoloog voor laserbehandelingen en steroïdeninjecties om littekens te behandelen.

Consistentie en geduld zijn essentieel - het kan 2-3 maanden duren voordat acne medicijnen volledig effect hebben. Bij ernstige acne kan het vele maanden duren voordat de acne is verdwenen en kan voortdurend onderhoud met topische retinoïden nodig zijn.

Wanneer moet u naar een dermatoloog?

In deze omstandigheden is het raadzaam om naar een huidarts te gaan:

  • U hebt last van grote, pijnlijke, cysteuze acneletsels.
  • Uw acne laat donkere vlekken of putjes achter.
  • Over-the-counter producten hebben uw acne na 2 maanden nog niet verbeterd.
  • U krijgt steeds terugkerende puistjes op dezelfde plekken.
  • Acne veroorzaakt grote emotionele problemen of een laag zelfbeeld.

Een dermatoloog kan uw acne beoordelen, testen op onderliggende oorzaken en geavanceerde behandelingen op recept geven om acne effectief te verhelderen en te voorkomen.

Meenemen: Puistjes vs Acne

Acne en puistjes hebben enkele overlappende oorzaken, maar er zijn duidelijke verschillen tussen af en toe een puistje en chronische acne:

  • Puistjes zijn sporadisch en van korte duur. Acne veroorzaakt frequente opflakkeringen gedurende weken of maanden.
  • Er verschijnen maar één of twee kleine puistjes per keer. Acne bestaat uit veel ontstoken laesies op grote gezichtsoppervlakken.
  • Puistjes zijn klein en genezen snel met eenvoudige verzorging. Acne veroorzaakt vaak pijnlijke cysten en kan blijvende littekens veroorzaken.
  • Puistjes kunnen iedereen overkomen, maar gaan snel weer weg. Acne begint meestal in de tienerjaren en heeft een chronisch terugkerend verloop.
  • Acne heeft diepere hormonale triggers zoals puberteit, menstruatie en stress. Puistjes kunnen willekeurig ontstaan door verstopte poriën.
  • Puistjes verdwijnen vaak zonder behandeling. Acne vereist een langdurig huidverzorgingsregime.
  • Hoewel puistjes niet leuk zijn, kan acne na verloop van tijd een aanzienlijke lichamelijke en emotionele tol eisen.

Weten hoe u onderscheid kunt maken tussen tijdelijke puistjes en blijvende acne is de eerste stap in het krijgen van een heldere huid. Ga onmiddellijk naar een dermatoloog als u last hebt van rode, ontstoken puistjes op grote delen van uw gezicht. Met een professionele behandeling kunt u acne met succes behandelen en littekens voorkomen.

Veelgestelde vragen over puistjes vs. acne

Wat is het verschil tussen een puistje en acne?

  • Puistjes zijn kleine, plaatselijke huidontstekingen die ontstaan wanneer een porie verstopt raakt met olie en dode huidcellen. Eén of twee puistjes per keer wordt als normaal beschouwd. Acne is een chronische inflammatoire huidaandoening die gekenmerkt wordt door meerdere puistjes, maar ook door knobbeltjes, cysten en littekens.

Wat veroorzaakt puistjes?

  • Puistjes ontstaan wanneer een porie verstopt raakt door overtollige olie, dode huidcellen en bacteriën. Hormonale veranderingen, genetica, overmatige olieproductie, haar/huidproducten en het uitknijpen van puistjes kunnen bijdragen aan verstopte poriën en puistjes. Ze komen vaak voor tijdens de puberteit. Stress en voeding kunnen een kleine rol spelen.

Wat veroorzaakt acne?

  • Net als puistjes begint acne met een verstopte porie. Acnepatiënten produceren echter overtollig talg, hebben kleveriger talg dat de poriën verstopt, verhoogde hormoonspiegels en kolonisatie van de poriën met Cutibacterium acnes-bacteriën. Genetica, hormoonveranderingen en ontstekingen zijn de drijvende krachten achter acne.

Wie krijgt puistjes vs. acne?

  • Puistjes kunnen bij iedereen ontstaan wanneer een porie verstopt raakt. Acne begint meestal in de tienerjaren en vroege twintiger jaren als gevolg van hormonale veranderingen, en duurt in sommige gevallen tot in de dertiger en veertiger jaren. Vrouwen zijn vatbaarder voor acne bij volwassenen door hormonale schommelingen in verband met menstruatie, zwangerschap en menopauze.

Waar verschijnen puistjes en acne?

  • Puistjes kunnen overal op de huid ontstaan, maar komen het meest voor op het gezicht, de rug, de borst en de schouders. Acne ontstaat voornamelijk op het gezicht, de rug, de borst en de schouders. Acne kan ook voorkomen op de nek, hoofdhuid en billen.

Hoe zien puistjes eruit vs. acne?

  • Puistjes zijn kleine rode, witte of zwarte bultjes die licht ontstoken en gevoelig zijn. Acne omvat mee-eters, mee-eters, kleine en grote ontstoken papels en pustels, pijnlijke knobbeltjes onder de huid en ernstige cysten.

Hoe lang duren puistjes in vergelijking met acne?

  • Een puistje verdwijnt meestal vanzelf binnen een paar dagen tot een week. Acne is een voortdurende aandoening met flare-ups die weken of maanden duren. Zonder de juiste behandeling kan acne jarenlang en zelfs tot op volwassen leeftijd aanhouden.

Komt acnelittekenvorming voor bij puistjes?

  • Puistjes veroorzaken meestal geen littekens, tenzij ze ernstig ontstoken zijn of gepulkt/gepulkt worden. Acne laat vaak permanente pigmentatie en pitvormige littekens achter vanwege de diepte van de laesies en de terugkerende ontstekingen.

Hoe worden puistjes en acne verschillend behandeld?

  • Puistjes kunnen vaak thuis behandeld worden met vrij verkrijgbare spot treatments en warme kompressen. Voor acne moet u naar een dermatoloog voor voorgeschreven topische of orale antibiotica, retinoïden, benzoylperoxide, salicylzuur en soms isotretinoïne voor ernstige gevallen.

Wanneer moet iemand naar een dermatoloog?

Ga naar een dermatoloog als u pijnlijke, cysteuze acne hebt, acne die littekens of pigmentvlekken veroorzaakt, acne die niet verbetert met vrij verkrijgbare producten, of als u psychisch leed ondervindt van acne. Een dermatoloog kan medische therapie bieden voor hardnekkige acne.

Wat is de beste manier om puistjes en acne te voorkomen?

  • Om acne te helpen voorkomen, moet u zich twee keer per dag wassen met een zachte reiniger, olievrije vochtinbrengende crèmes en make-up gebruiken, niet vaak aan de huid pulken en knijpen, regelmatig shampoo gebruiken, vaak van kussensloop wisselen, huidirriterende stoffen vermijden, veel water drinken en gezond eten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/