Moet u een puistje uitknijpen?

Gepubliceerd:

Puistjes knijpen. Het is verleidelijk, maar moet u het wel doen? Hier is een uitgebreide gids om u te helpen beslissen.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. U kijkt in de spiegel en ziet het - die rode, gezwollen bult die u aanstaart. Onmiddellijk is uw eerste instinct om erin te knijpen tot het eruit springt. Maar u hebt waarschijnlijk ook gehoord dat u puistjes niet moet uitknijpen. Dus wat moet u doen? Moet u die puist uitknijpen of niet?

Moet u een puistje uitknijpen?

De drang om puistjes te laten springen

Waarom is het zo verleidelijk om puistjes te laten springen? Er is iets inherent bevredigends aan het wegwerken van die bultjes, vooral als u de smurrie er letterlijk uit ziet komen. Puistjes verwijderen kan echter ook meer kwaad dan goed doen als u het niet goed doet.

Bij het nemen van de beslissing om een puistje wel of niet te laten knappen, is het belangrijk om te begrijpen wat er eigenlijk in een puistje zit en hoe het knijpen de levensduur ervan beïnvloedt.

Wat zit er in een puistje?

Puistjes ontstaan wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Hierdoor kunnen bacteriën genaamd Propionibacterium acnes (P. acnes) zich in de verstopte follikel vermenigvuldigen. Naarmate de bacteriën groeien, raakt het gebied ontstoken en wordt het rood. Deze ontsteking noemen we een puistje.

In die rode bult zitten puistjes:

  • Talg - Olie die geproduceerd wordt door de talgklieren van de huid in de buurt van haarfollikels. Een teveel aan talg is een van de oorzaken van puistjes.
  • Bacteriën - P. acnes bacteriën voeden zich met talg en vermenigvuldigen zich snel in de verstopte follikel.
  • Dode huidcellen - Cellen die van het huidoppervlak worden afgescheiden, kunnen samenklonteren en de follikels verstoppen.
  • Pus - Een ophoping van witte bloedcellen, dode huidcellen en bacteriën. Deze ophoping van vocht geeft puistjes hun witte "hoofd".

Dus als u een puistje krijgt, barst al dat spul eruit.

De levenscyclus van een puistje

Puistjes doorlopen verschillende stadia tijdens hun relatief korte levenscyclus:

1. Vorming - De haarfollikel raakt verstopt met talg en huidcelresten. P. acnes bacteriën vermenigvuldigen zich snel in de ingesloten talg. De ontsteking begint.

2. Rijping - Gedurende 1-2 weken wordt de verstopte follikel groter en raakt meer ontstoken. Aan het oppervlak hoopt zich pus op, dat een witte kop vormt.

3. Ruptuur - De gezwollen follikel scheurt, waardoor de hele interne inhoud vrijkomt. De puist "springt" open.

4. Genezing - Na drainage geneest het puistje geleidelijk. De ontsteking neemt af en de huid vernieuwt zichzelf.

Popping beïnvloedt de progressie tussen de rijpings-, scheur- en genezingsfasen. Maar is dit gunstig of schadelijk?

De voordelen van puistjes knijpen

Er zijn een paar potentiële voordelen aan het laten knappen van puistjes:

  • Voldoening - Velen vinden het bevredigend om de smurrie binnenin te verwijderen en de bult te "ploppen". De visuele vooruitgang kan bevredigend zijn.
  • Snellere genezing - Door het pus en de bacteriën af te voeren, kunnen puistjes sneller genezen en worden ze sneller plat.
  • Littekenvorming voorkomen - Als u een puistje uitknijpt, is de kans kleiner dat het vanzelf scheurt op een manier die littekens op de huid veroorzaakt.
  • Ontdekt verstoppingen - Door een puistje te laten leeglopen, kunt u de talg "plug" verwijderen die de porie blokkeert.

Deze voordelen treden echter alleen op als puistjes op de juiste manier worden gedicht. Als het verkeerd wordt gedaan, kan puistjes krijgen veel meer kwaad dan goed doen.

De mogelijke schade van puistjes laten knappen

Hier volgen enkele van de grootste risico's van puistjes:

  • Besmetting verspreiden - Als u op puistjes drukt, kunnen de bacteriën dieper in de huid dringen, waardoor een wijdverspreide infectie ontstaat.
  • De huid beschadigen - Aan puistjes pulken kan collageenvezels beschadigen en de follikelwanden binnendringen, wat tot littekenvorming kan leiden.
  • Vertraagt de genezing - Door te knijpen wordt de wond weer opengedrukt, waardoor het natuurlijke genezingsproces stopt. Dit kan de ontsteking verlengen.
  • Littekenvorming - Onjuist popping kan blijvende littekens achterlaten op uw huid, zoals een inkeping, vlek of verkleurde plek.
  • Pijn - Drukken op gevoelige ontstoken puistjes kan behoorlijk pijnlijk zijn. Er zijn minder invasieve manieren om puistjes te behandelen.
  • Bacteriën in de wond laten komen - Wanneer u een puistje uitknijpt, creëert u een open wond. Hierdoor komen er bacteriën in de huid die nog meer puistjes kunnen veroorzaken.

Zoals u kunt zien, zijn er enkele zeer goede redenen om puistjes niet te laten knappen. Maar als u het voorzichtig en correct doet, kan puistjes laten vallen heilzaam zijn.

Een puistje veilig uitknijpen

Als u een puistje laat ploppen, moet u dat op de juiste manier doen. Volg deze stappen om mogelijke schade te voorkomen:

1. Was uw handen en gezicht - Reinig uw huid en handen met een zachte reiniger om overtollige olie en bacteriën te verwijderen.

2. Steriliseer een naald - Gebruik een naald of een gezuiverd lancet om de puist voorzichtig aan te prikken in plaats van te knijpen. Houd de naald evenwijdig aan uw huid om te voorkomen dat u er diep in prikt.

3. Warm kompres aanbrengen - Leg enkele minuten een warm, vochtig washandje over het gebied om de huid te verzachten en de pus naar de oppervlakte te trekken.

4. 4.Zachtjes uitknijpen - Gebruik een wattenstaafje of tissue om lichtjes op beide kanten van de puist te drukken. Knijp niet met kracht en prik er niet opnieuw in.

5. Maak het gebied schoon - Gebruik een antimicrobiële toner om infectie te voorkomen nadat u de inhoud van het puistje hebt afgetapt. Dek af met een hydrocolloïdverband om vocht te absorberen en de genezing te versnellen.

6. Nooit aanraken of pulken - Gebruik niet uw vingernagels, want die dragen bacteriën. En voorkom dat u herhaaldelijk aan hetzelfde puistje pulkt, want dat veroorzaakt meer ontstekingen.

7. Weet wanneer u niet moet knijpen - Bepaalde puistjes, zoals hormonale cystische acne, zijn te diep en te riskant om thuis te laten knappen. Laat dit over aan uw dermatoloog.

Puistjes uitknijpen helpt alleen als u het op de juiste manier doet. Zelfs dan heeft het risico's en zou het geen gewoonte moeten zijn.

Zijn er alternatieven voor popping?

Gelukkig zijn er veel veiligere en effectievere alternatieven om puistjes te behandelen en te voorkomen zonder ze te laten knallen:

  • Benzoylperoxide - Een vrij verkrijgbaar ingrediënt dat acneveroorzakende bacteriën doodt en dode huidcellen in verstopte poriën verwijdert. Zoek naar acne spot treatments die benzoylperoxide bevatten.
  • Salicylzuur - Helpt poriën te ontstoppen door de "lijm" tussen dode huidcellen op te lossen. Salicylzuur zit in veel dagelijkse acne gezichtsreinigers.
  • Retinoïden - Vitamine A-derivaten die de celvernieuwing in verstopte haarzakjes versnellen. Retinoïden zoals adapalene zijn verkrijgbaar zonder recept en op recept.
  • Clindamycine - Dit antibioticum stopt de groei van puistjes veroorzakende bacteriën. Het is plaatselijk verkrijgbaar of in orale capsulevorm voor ernstigere ontstekingsacne.
  • Vermijd het aanraken van uw gezicht - Houd uw handen de hele dag uit de buurt van uw gezicht om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden naar bestaande puistjes.
  • Gebruik olievrije producten - Zoek naar "niet-comedogeen" of "olievrij" op het etiket van huidverzorging en make-up. Olievrije producten verstoppen uw poriën minder snel en veroorzaken minder puistjes.

Door medicijnen te gebruiken en te vermijden dat u uw gezicht overmatig aanraakt, kunt u puistjes behandelen en voorkomen zonder dat u ze hoeft te ploppen.

Wanneer moet u naar een dermatoloog?

Als u last hebt van grote, pijnlijke puistjes die niet reageren op een behandeling zonder recept, maak dan een afspraak met uw dermatoloog. Een dermatoloog kan:

  • Sterkere medicijnen voorschrijven, zoals isotretinoïne, spironolacton of orale antibiotica
  • In-office extracties of injecties uitvoeren bij ernstige cystische acne
  • Professioneel advies geven voor uw specifieke huidtype en huidconditie

Probeer thuis geen pijnlijke cystische acne te verhelpen. Ga naar een professional om blijvende littekens te voorkomen.

De afhaalmaaltijd: Moet u puistjes uitknijpen?

Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

  • Puistjes uitknijpen kan soms de genezing versnellen, maar maakt ze vaak erger
  • Knijp alleen goed gevormde mee-eters weg en laat de inhoud voorzichtig uitlekken
  • Knijp, prik of pulk nooit in cysteuze uitbraken
  • Vermijd overmatig knallen om huidbeschadiging en littekens te voorkomen
  • Probeer alternatieven zoals acne medicijnen, olievrije producten en een dermatoloog

In de meeste gevallen is het beter om puistjes helemaal te vermijden. De risico's wegen meestal niet op tegen de voordelen. Maar als u dan toch een rijpe mee-eter uitknijpt, doe het dan in ieder geval voorzichtig en veilig. Met een paar voorzorgsmaatregelen kunt u de kans op infecties en littekens minimaliseren.

Onthoud - aan puistjes pulken en erop drukken zal bijna altijd meer kwaad dan goed doen. Behandel acne met bewezen medicijnen, vermijd het aanraken van puistjes en ga naar een dermatoloog voor ernstige inflammatoire cystische acne. Als we deze tips allemaal opvolgen, zal onze huid er veel beter uitzien en aanvoelen!

Veelgestelde vragen over puistjes laten springen

Wat gebeurt er als u een puistje laat opspringen?

Wanneer u een puistje plopt, scheurt u de follikelwand. Hierdoor komt de inhoud vrij, waaronder olie, dode huidcellen, bacteriën en pus. Door op een puistje te drukken, worden deze stoffen door de opening van de verstopte porie naar buiten geperst. De witte smurrie die naar buiten komt, is het besmettelijke materiaal dat onder uw huid vastzat.

Is puistjes krijgen slecht?

Puistjes uitknijpen kan slecht zijn als het niet op de juiste manier gebeurt. Verkeerd ploppen kan bacteriën dieper in de huid duwen, meer ontstekingen veroorzaken, infecties verspreiden en de huid beschadigen, wat kan leiden tot blijvende littekens. Daarom raden dermatologen af om thuis puistjes te laten opspuiten.

Worden puistjes erger als u ze uitknijpt?

Puistjes uitknijpen kan ze verergeren:

  • Bacteriën dieper in de poriën duwen, waardoor de oorspronkelijke infectie verergert
  • Veroorzaakt meer ontstekingen en roodheid
  • Bacteriën verspreiden naar andere plaatsen, waardoor meer puistjes ontstaan
  • Een open wond creëren die kwetsbaar is voor bacteriën van buitenaf
  • Het genezingsproces vertragen en puistjes verlengen

Dus hoewel het bevredigend is, kan het knijpen van puistjes puistjes in veel gevallen erger maken.

Laten puistjes littekens achter?

Ja, puistjes uitknijpen kan tot littekens leiden als het niet op de juiste manier gebeurt. Als u aan puistjes pulkt en knijpt, kunnen de follikelwand en de omliggende collageenvezels beschadigd raken. Dit kan resulteren in verschillende soorten acnelittekens:

  • Littekens van ijspriemen - Diepe, smalle putjes veroorzaakt door geïnfecteerde haarzakjes
  • Boxcar-littekens - Brede, U-vormige depressies door verlies van collageen
  • Rollende littekens - Banden van littekenweefsel die een ongelijkmatige huidtextuur creëren
  • Hyperpigmentatie - Donkere vlekken van puistjes die dichtbij het oppervlak scheuren

Het vermijden van plukken en ontstekingen is de beste manier om blijvende littekens te voorkomen.

Wanneer is het goed om een puistje te laten springen?

In een paar specifieke omstandigheden kan het goed zijn om een rijp puistje te laten knappen:

  • Het puistje is klaar om uit zichzelf te barsten (grote whitehead)
  • De puist is klein, oppervlakkig en niet-inflammatoir
  • U gebruikt steriel gereedschap en de juiste techniek
  • U reinigt en verzorgt de site goed na afloop

Maar over het algemeen is het het beste om puistjes helemaal te vermijden. Ga naar een dermatoloog voor pijnlijke cysten.

Wat is de beste manier om een puistje te laten springen?

Als u een puistje moet laten ploppen, volg dan deze stappen:

  1. Handen en gezicht grondig wassen
  2. Steriliseer een naald met alcohol
  3. Breng gedurende 10 minuten een warm kompres aan
  4. Prik zachtjes in het oppervlak van de witte punt
  5. Gebruik een steriel wattenstaafje om lichtjes op de zijkanten te drukken
  6. Reinig het gebied met salicylzuur of benzoylperoxide
  7. Breng hydrocolloïdverband aan en pulk niet aan de wond

Vermijd overmatige druk, uitknijpen of herhaaldelijk pulken aan hetzelfde puistje.

Wat moet u doen nadat u een puistje hebt laten knappen?

Na het puistje is het belangrijk om:

  • Reinig het gebied met een antibacteriële gezichtsreiniger
  • Breng een vlekbehandeling met benzoylperoxide aan
  • Bedek met een hydrocolloïdpleister om de open laesie te beschermen
  • Gebruik een plaatselijke helende zalf zoals aloë vera
  • Raak het gebied niet aan, pluk er niet aan en irriteer het niet verder.
  • Houd uw huid gehydrateerd en gebruik dagelijks zonnebrandcrème

Een goede nazorg kan zorgen voor een snellere genezing na het knallen van een puistje.

Hoe kan ik puistjes behandelen zonder ze uit te knijpen?

Enkele veiligere manieren om puistjes te behandelen zonder te knallen:

  • Gebruik van acne medicijnen zoals retinoïden, benzoylperoxide, etc.
  • Gebruik van voorgeschreven antibiotica voor inflammatoire cystische acne
  • Gebruik olievrije en niet-comedogene huidverzorgingsproducten
  • Vermijd overmatig aanraken van het gezicht gedurende de dag
  • Naar de dermatoloog voor cortisone-injecties bij grote puisten
  • Professionele extracties laten doen door een estheticus
  • Regelmatig reinigen en scrubben om verstopte poriën te voorkomen

In het algemeen is het beter om puistjes niet te laten ploppen. Zoek in plaats daarvan professionele behandeling.

Wanneer moet u naar een dermatoloog voor puistjes?

Ga naar een dermatoloog als u puistjes hebt:

  • Grote, pijnlijke cystische acneletsels
  • Acne die niet reageert op receptvrije behandelingen
  • Acne voornamelijk langs de kaaklijn of het ondergezicht
  • Ontstekingsacne die littekens of donkere vlekken achterlaat
  • Regelmatig puistjes voordat u elke maand ongesteld wordt
  • Ernstige uitbarstingen die emotioneel leed veroorzaken

Een dermatoloog kan acnebehandelingen op recept, drainage en advies op maat voor uw huid geven. Probeer ernstige cysteuze acne niet thuis op te lossen.

Verhoogt puistjes knijpen het risico op infectie?

Ja, puistjes uitknijpen kan leiden tot infectie. Door op puistjes te drukken, worden bacteriën naar buiten geperst die zich naar andere plaatsen kunnen verspreiden. En de geopende follikel biedt een ingang voor bacteriën van buitenaf om de huid binnen te dringen en meer puistjes te veroorzaken. In ernstige gevallen kan een bacteriële infectie van een puistje zelfs uitgroeien tot een stafylokok infectie.

Kunnen puistjes putjes achterlaten?

Ja, verkeerd puistjes knijpen kan blijvende inkepingen of putjes in de huid veroorzaken, vooral als diepere cysten worden uitgeknepen. De druk beschadigt de collageenmatrix onder het huidoppervlak. En de gescheurde follikel geneest nooit goed, waardoor er een putje achterblijft. Vermijd pulken en volg de juiste nazorg als u een puistje uitknijpt om littekens door inkepingen tot een minimum te beperken.

Moet ik een puistjesverwijderaar gebruiken?

Steriele lancetten zijn het enige puistjesknijpgereedschap dat door dermatologen wordt aanbevolen om voorzichtig in het oppervlak van rijpe mee-eters te prikken. Gebruik nooit een puistjesknijper zoals u die online vindt om de inhoud van een puistje met geweld uit te knijpen of uit te graven. Dit zal de ontsteking verergeren. De juiste techniek is belangrijk, niet het hulpmiddel.

Wat is de beste pleister voor puistjes om te gebruiken na het knijpen?

De beste pleisters voor puistjes die u na het ploppen kunt gebruiken, bevatten hydrocolloïd zoals COSRX Acne Pimple Master Patches of Hero Cosmetics Mighty Patch. Deze absorberen vocht uit de open wond en bevorderen een snellere genezing. Zoek ook pleisters met tea tree olie om bacteriële overgroei te voorkomen. Vermijd gewone pleisters.

Kunt u een cysteuze puist laten ploppen?

U mag cysteuze puistjes nooit laten ploppen of uitknijpen. Cysten zijn grote, pijnlijke, met pus gevulde laesies diep onder de huid. Als u ze thuis uitknijpt, duwt u de infectie waarschijnlijk alleen maar dieper en veroorzaakt u ernstige littekens. Laat cysteuze acne over aan uw dermatoloog voor een cortisone-injectie.

Kortom, het is beter om puistjes niet te laten ploppen wanneer dat mogelijk is. Zoek in plaats daarvan professionele acnebehandeling. Als u toch een oppervlakkige mee-eter moet uitknijpen, neem dan maatregelen om de huid eerst te desinfecteren en daarna te verzorgen. Vermijd herhaaldelijk ploppen, uitknijpen of plukken, want dat leidt tot littekens. Met terughoudendheid en de juiste techniek kunt u sommige risico's van puistjes uitknijpen tot een minimum beperken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/