Wat zijn de 4 soorten acne?
Gepubliceerd:
Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen, wat leidt tot mee-eters, mee-eters, puistjes en cysten. Acne kan variëren van mild tot ernstig, en dermatologen delen het in verschillende gradaties in op basis van het type en de hoeveelheid laesies. Inzicht in de vier graden van acne kan helpen bij het bepalen van de beste behandelingsopties.
Inhoud:
- Graad 1 Acne
- Acne graad 2
- Graad 3 Acne
- Graad 4 Acne
- Uw acnegraad bepalen
- Acneklassen en littekenrisico
- Wanneer moet u naar een dermatoloog?
- De afhaalmaaltijden
- Veelgestelde vragen over de gradaties van acne
- Wat zijn de 4 soorten acne?
- Wat zijn comedonen?
- Wat zijn papels en pustels?
- Wat zijn knobbeltjes en cysten?
- Hoe kunt u uw specifieke acnelaag bepalen?
- Hoe is de graad van acne gecorreleerd met het risico op littekens?
- Wanneer moet u naar een dermatoloog?
- Wat is de behandeling voor verschillende soorten acne?
Graad 1 Acne
Graad 1 of milde acne bestaat uit af en toe mee-eters, mee-eters en kleine puistjes. Graad 1 acne veroorzaakt minimale ontsteking en ontstaat meestal als gevolg van hormonale veranderingen, zoals tijdens de puberteit.
De primaire laesies bij graad 1 acne zijn:
- Comedonen - beter bekend als witte mee-eters en mee-eters. Comedonen ontstaan wanneer dode huidcellen en olie de porieopening verstoppen. Mee-eters zijn gesloten comedonen waarbij de verstopping onder het huidoppervlak blijft. Mee-eters zijn open comedonen die er als donkere bultjes uitzien.
- Papels - kleine, roze of rode bultjes die gevoelig aanvoelen. Papels ontstaan wanneer de wanden rondom de verstopte porie afbreken en ontstoken raken.
Acne van graad 1 is over het algemeen gemakkelijk te behandelen met vrij verkrijgbare reinigingsmiddelen, crèmes en gels. Regelmatige reiniging en producten met benzoylperoxide of salicylzuur helpen om overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen. Acne van graad 1 reageert meestal snel op lokale, vrij verkrijgbare behandelingen.
Acne graad 2
Graad 2 of matige acne bestaat uit meer significante papels en pustels. Pustels lijken op papels maar hebben zichtbare pus aan de uiteinden. Matige ontstekingsacne komt vaak voor bij tieners en jonge volwassenen.
De primaire laesies bij graad 2-acne zijn:
- Papels - deze kleine, roze puistjes duiden op licht ontstoken poriën.
- Pustels - dit zijn papels met zichtbare pus aan de uiteinden. De pus bestaat uit dode huidcellen, bacteriën en talg.
- Comedonen - verstopte poriën in de vorm van mee-eters en mee-eters komen ook voor naast ontstekingspapels en pustels.
Mensen met graad 2-acne hebben meestal tussen de 20-100 laesies. De papels en pustels kunnen wijdverspreid zijn of geconcentreerd in één gebied. Matige acne flakkert vaak periodiek op voor de menstruatiecyclus als gevolg van hormonale veranderingen.
Plaatselijke OTC-behandelingen kunnen helpen bij graad 2-acne. Veel mensen hebben echter medicijnen op recept nodig, zoals retinoïden, benzoylperoxide of antibiotische gels en crèmes. Orale antibiotica kunnen worden voorgeschreven voor kortdurend gebruik.
Met de juiste behandeling kan graad 2-acne worden verholpen zonder dat dit tot blijvende littekens leidt. Als u goed op uw huid let, kunt u de puistjes onder controle houden en verminderen.
Graad 3 Acne
Graad 3 acne wordt geclassificeerd als ernstige papulopustulaire acne. Het bestaat uit veel inflammatoire papels en pustels die grote delen van het gezicht, de borst en de rug bedekken. Acne van graad 3 is vaak pijnlijk en ontsierend, maar veroorzaakt geen nodulaire of cysteuze laesies.
Dit zijn de primaire laesies die bij graad 3 acne voorkomen:
- Talrijke papels en pustels - Graad 3 acne bestaat uit wijdverspreide ontstekingen. Er kunnen meer dan 100 kleine, rode puistjes op het gezicht, de nek, de borst, de schouders en de rug zitten.
- Af en toe knobbeltjes - In tegenstelling tot graad 4 acne, heeft graad 3 acne geen aanzienlijk aantal knobbeltjes. Een paar diepe, pijnlijke knobbeltjes kunnen af en toe voorkomen.
- Comedonen - Zowel open als gesloten comedonen zijn over het algemeen aanwezig onder de ontstekingslaesies.
Mensen met ernstige papulopustulaire acne hebben vaak een pijnlijke, gevoelige huid. Het grote aantal puistjes kan tot littekens leiden als de acne onbehandeld blijft.
Ernstige acne vereist orale en topische medicatie op recept om de ontsteking onder controle te houden en acne-veroorzakende bacteriën te doden. Isotretinoïne kan worden voorgeschreven voor resistente ernstige ontstekingsacne. Een goede huidverzorging en het vermijden van triggers zoals stress en vette cosmetica helpt ook om puistjes onder controle te houden.
Graad 4 Acne
Graad 4 acne bestaat uit wijdverspreide inflammatoire papels, pustels, nodules en cysten. Het wordt geclassificeerd als ernstige nodulaire of cysteuze acne. Knobbeltjes en cysten kunnen ernstige littekens veroorzaken als ze niet goed behandeld worden.
Dit zijn de belangrijkste laesies die graad 4, ernstige nodulocyste acne kenmerken:
- Papels en pustels - Matige tot ernstige ontstekingspuistjes zijn aanwezig.
- Nodules - Harde, pijnlijke bultjes die diep in de huid ontstaan en een teken zijn van ernstige ontsteking. Nodules ontstaan wanneer verstopte poriën zeer diep in de dermislaag van de huid scheuren.
- Cysten - Cysten lijken op knobbeltjes, maar zijn groter, pijnlijker en gevuld met pus. Cysteuze puistjes moeten meestal behandeld worden met injecties om de pus af te voeren.
Acne knobbeltjes en cysten kunnen leiden tot uitgebreide littekenvorming en hyperpigmentatie. Ernstige, cysteuze acne moet dringend medisch behandeld worden om permanente huidbeschadiging en negatieve psychologische effecten zoals angst, depressie en een verminderd gevoel van eigenwaarde te voorkomen.
Ernstige cystische acne vereist orale en lokale medicatie op recept. Ernstige gevallen kunnen behandeld worden met isotretinoïne (hoge dosis vitamine A). Andere behandelingsopties zijn steroïde-injecties, laser-/lichttherapie, chemische peelings en microdermabrasie om littekens te verbeteren.
Uw acnegraad bepalen
Het type en de hoeveelheid laesies die u hebt, moeten bekend zijn om de graad van acne en de juiste behandeling te bepalen. Hier zijn enkele dingen waarop u kunt letten bij het beoordelen van uw acne:
- Niet-inflammatoire laesies - Hieronder vallen open en gesloten comedonen (mee-eters en mee-eters). Let op het aantal verstopte poriën.
- Lichte ontstekingslaesies - Zoek naar kleine, roze bultjes die papels worden genoemd.
- Matige ontstekingslaesies - Controleer op met pus gevulde puistjes die pustels worden genoemd.
- Ernstige ontstekingslaesies - Stevige, pijnlijke knobbeltjes en met vocht gevulde cysten duiden op ernstigere acne.
- Verspreiding - Let op of u slechts een paar verspreide laesies hebt of wijdverspreide clusters die grote gebieden bedekken.
- Eerdere littekens - Dit kan erop wijzen dat u in het verleden ernstige acne hebt gehad.
- Frequentie van opflakkeringen - Let op of u af en toe last hebt van opflakkeringen versus aanhoudende acne.
Als u uw puistjes een paar maanden bijhoudt, kunt u bepalen of u aanhoudende of onderbroken acne hebt. Een bezoek aan een dermatoloog helpt bij het stellen van de juiste diagnose en het aanbevelen van geschikte therapieën.
Acneklassen en littekenrisico
De acneklasse die u hebt, houdt vaak verband met het risico op blijvende acnelittekens. Hier ziet u het risico op littekens voor elke acneklasse:
- Graad 1 - Minimaal risico op littekens. Milde comedonale acne en occasionele papels verdwijnen meestal zonder littekens achter te laten.
- Graad 2 - Laag risico op littekenvorming. Matige ontstekingsacne kan leiden tot ondiepe ijspriem- of dooswagenlittekens.
- Graad 3 - Matig risico op littekenvorming. Wijdverspreide laesies verhogen de kans op littekenvorming. Er kunnen putjes en depressies in de littekens ontstaan.
- Graad 4 - Hoog risico op littekenvorming. Knobbeltjes en cysten kunnen collageen vernietigen, wat tot ernstige littekens kan leiden.
Hoe meer ontstoken en langdurig acne, hoe groter de kans op het ontstaan van littekens. Een snelle behandeling is de sleutel tot het voorkomen van blijvende schade aan de huid.
Wanneer moet u naar een dermatoloog?
Het is aan te raden om naar een dermatoloog te gaan als:
- Over-the-counter-producten hebben acne na 3 maanden niet verbeterd
- Acne laat donkere vlekken of littekens achter
- Acne veroorzaakt aanzienlijk emotioneel leed
- Tekenen van ernstige ontstekingsacne zijn aanwezig
Een dermatoloog kan een goede diagnose stellen van uw acnégraad, eventuele onderliggende oorzaken identificeren en een behandelplan op maat opstellen. Voor matige tot ernstige acne zijn vaak orale en topische medicijnen op recept nodig om ontstekingen te behandelen en littekens te voorkomen. Een dermatoloog kan ook laserbehandelingen aanbevelen om littekens te verbeteren.
De afhaalmaaltijden
Om de juiste behandeling te vinden, is het belangrijk om uw specifieke acnelaag te identificeren. Lichte, niet-inflammatoire acne kan worden behandeld met vrij verkrijgbare producten. Voor matige tot ernstige ontstekingsacne moet u echter naar een dermatoloog voor een professionele behandeling. Hoe eerder met de juiste acnebehandeling wordt begonnen, hoe kleiner het risico op blijvende fysieke en emotionele littekens. Als u zich bewust bent van de vier acneklassen, kunt u de behandelopties en mogelijke complicaties beter begrijpen.
Veelgestelde vragen over de gradaties van acne
Acne is een veel voorkomende huidaandoening die optreedt wanneer haarzakjes verstopt raken met dode huidcellen en olie. De ernst van acne kan variëren van mild tot ernstig. Dermatologen delen acne in 4 gradaties in op basis van het type en de hoeveelheid aanwezige laesies. Hieronder vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het begrijpen en bepalen van de verschillende gradaties van acne.
Wat zijn de 4 soorten acne?
De 4 graden van acne zijn:
Graad 1 (Mild) - Dit bestaat uit een paar verspreide comedonen (mee-eters en mee-eters) en kleine ontstekingsblaasjes.
Graad 2 (Matig) - Dit bestaat uit meer uitgesproken papels en pustels die grotere gebieden bedekken.
Graad 3 (ernstig) - Dit bestaat uit talrijke wijdverspreide papels, pustels en af en toe knobbeltjes.
Graad 4 (ernstig nodulair/cysteus) - Dit wordt gekenmerkt door ernstige ontstekingsknobbels en -cysten naast pustels en papels.
Wat zijn comedonen?
Comedonen zijn verstopte haarzakjes. Er zijn twee soorten comedonen:
- Whiteheads (gesloten comedonen) - Deze verschijnen als kleine, vleeskleurige bultjes onder het huidoppervlak.
- Mee-eters (open comedonen) - Deze zien eruit als donkere puntjes op de huid en ontstaan wanneer dode huidcellen en olie vast komen te zitten in de porie en oxideren, waardoor ze zwart worden.
Wat zijn papels en pustels?
Papels zijn kleine rode, ontstoken bultjes zonder pus. Ze ontstaan wanneer verstopte poriën geïnfecteerd raken en opzwellen.
Pustels lijken op papels, maar zijn gevuld met zichtbare pus. De pus bestaat uit olie, bacteriën en dode huidcellen.
Wat zijn knobbeltjes en cysten?
Knobbels zijn grote, harde knobbels onder de huid die veroorzaakt worden door een diepe infectie en ontsteking van verstopte poriën. Cysten lijken op knobbeltjes, maar zijn gevuld met pus en kunnen gevoelig en pijnlijk zijn. Beide wijzen op ernstige acne.
Hoe kunt u uw specifieke acnelaag bepalen?
Om uw acnecijfer te bepalen:
- Let op de soorten puistjes - of u vooral comedonen, papels, pustels, knobbeltjes of cysten hebt.
- Kijk naar de verspreiding - hebt u maar een paar laesies of clusters die grote gebieden beslaan?
- Controleer op littekens, die wijzen op ernstigere acne in het verleden.
- Houd de frequentie van uitbraken bij - of ze met tussenpozen voorkomen of hardnekkig zijn.
- Een dermatoloog kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose.
Hoe is de graad van acne gecorreleerd met het risico op littekens?
- Graad 1 heeft een minimaal risico op littekenvorming.
- Graad 2 heeft een laag risico op milde littekenvorming.
- Graad 3 heeft een matig risico op littekenvorming.
- Graad 4 heeft een hoog risico op ernstige littekenvorming door knobbeltjes en cysten.
Wanneer moet u naar een dermatoloog?
Ga naar een dermatoloog als:
- Zonder recept verkrijgbare producten verbeteren acne niet na 3 maanden.
- Acne laat littekens of donkere vlekken achter.
- Acne veroorzaakt emotioneel leed.
- Er zijn tekenen van ernstige acne - knobbeltjes, cysten, wijdverspreide ontstekingen.
Wat is de behandeling voor verschillende soorten acne?
- Graad 1 kan vaak worden behandeld met vrij verkrijgbare reinigingsmiddelen, crèmes en gels.
- Voor graad 2 zijn meestal topische of orale antibiotica op recept nodig.
- Graad 3 vereist orale en topische geneesmiddelen op recept om de ontsteking onder controle te houden.
- Ernstige graad 4 cystische acne vereist een dringende, agressieve behandeling met orale en topische voorschriften en soms procedures zoals injecties of lasertherapie.
Een bezoek aan een dermatoloog helpt bij het diagnosticeren van uw graad en het opstellen van een behandelplan op maat. Hoe eerder de juiste behandeling wordt gestart, hoe kleiner het risico op acne en littekens.