Wat veroorzaakt geilheid bij mannen en vrouwen?
Gepubliceerd:
Geil zijn en verlangen naar seks is een natuurlijk onderdeel van het mens zijn. Maar wat veroorzaakt precies die gevoelens van intense seksuele opwinding en verlangen? De waarheid is dat er veel complexe factoren zijn die ertoe bijdragen dat iemand zich "in de stemming" of geil voelt.+
Inhoud:
- Belangrijke hormonen die invloed hebben op de seksuele drift
- Hersenchemicaliën en seksueel verlangen
- Psychologische factoren die invloed hebben op geilheid
- Hoe leeftijd en levensfase de zin in seks beïnvloeden
- Veelvoorkomende gezondheids- en levensstijlfactoren die het libido beïnvloeden
- Wanneer hulp zoeken voor een laag libido
- De onderste regel
- Veelgestelde vragen over de oorzaken van geilheid
In dit artikel onderzoeken we de belangrijkste biologische, hormonale en psychologische factoren die geilheid en seksueel verlangen bij zowel mannen als vrouwen veroorzaken. We kijken ook naar de invloed van factoren zoals leeftijd, gezondheid en relatiestatus op het libido. Lees verder om te leren wat mannen en vrouwen echt opwindend vinden.
Belangrijke hormonen die invloed hebben op de seksuele drift
Hormonen spelen een centrale rol bij het reguleren van het libido en de seksuele functie bij beide geslachten. Hier zijn enkele van de belangrijkste hormonen die geilheid beïnvloeden:
Testosteron
Testosteron is het primaire mannelijke geslachtshormoon, hoewel vrouwen ook kleine hoeveelheden produceren. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het libido en de seksuele functie bij mannen.
Hogere testosteronniveaus zijn gekoppeld aan een verhoogde zin in seks bij mannen. Naarmate mannen ouder worden en testosteron afneemt, neemt het libido vaak ook af.
Oestrogeen
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen is belangrijk voor het seksuele verlangen bij vrouwen. De oestrogeenspiegel schommelt tijdens de menstruatiecyclus, wat invloed heeft op het libido.
Veel vrouwen ervaren een verhoogde geilheid rond de ovulatie, wanneer de oestrogeenspiegel piekt. Een laag oestrogeengehalte na de menopauze wordt in verband gebracht met een verminderde zin in seks.
Progesteron
Progesteron is een ander belangrijk vrouwelijk hormoon. Het is het hoogst tijdens de luteale fase van de menstruatiecyclus na de eisprong.
Verhoogd progesteron wordt in verband gebracht met een verminderd libido en seksueel reactievermogen bij sommige vrouwen. De individuele reacties variëren echter.
Oxytocine
Oxytocine wordt ook wel het "liefdeshormoon" genoemd en speelt bij beide geslachten een rol bij seksuele opwinding en orgasme. Het komt vrij tijdens intimiteit en sociale binding.
Een hoger oxytocineniveau verhoogt het gevoel van verbondenheid en vertrouwen met een partner, wat het seksuele verlangen bij zowel mannen als vrouwen kan versterken.
Samenvattend kunnen we dus zeggen dat een hoger testosteron en oestrogeen over het algemeen het libido verhogen. Maar verhoogd progesteron en laag testosteron kunnen opwinding temperen. Oxytocine vergemakkelijkt seksuele intimiteit.
Hersenchemicaliën en seksueel verlangen
Seksueel verlangen hangt ook af van belangrijke neurotransmitters in de hersenen, waaronder:
- Dopamine draagt bij aan libido, opwinding en seksueel genot. Het activeert belonings- en motivatiecircuits in de hersenen.
- Serotonine remt het seksuele verlangen als het niveau hoog is. Bepaalde antidepressiva verhogen serotonine en kunnen als bijwerking het libido onderdrukken.
- Noradrenaline speelt een rol bij opwinding en komt vrij als reactie op stress. Hoge noradrenaline kan het seksuele verlangen verhogen.
Dus dopamine en noradrenaline hebben de neiging om het libido te verhogen, terwijl serotonine het over het algemeen onderdrukt. Het in balans houden van deze chemische stoffen in de hersenen verbetert de seksuele interesse en werking.
Psychologische factoren die invloed hebben op geilheid
Onze seksdriften worden ook sterk beïnvloed door psychologische en interpersoonlijke factoren, waaronder:
Stemming
Stress, angst en depressie kunnen allemaal het seksuele verlangen van zowel mannen als vrouwen verminderen. Als mensen zich ontspannen en onbelast voelen, hebben ze vaak meer "zin". Een positieve stemming stimuleert het libido.
Lichaamsbeeld
Zich aantrekkelijk en zelfverzekerd voelen in iemands lichaam verhoogt het seksuele verlangen. Een slecht lichaamsbeeld of gevoel van eigenwaarde kan geilheid en opwinding verminderen.
Relatietevredenheid
Problemen en ontevredenheid in een romantische relatie kunnen de seksuele interesse verminderen. Zich emotioneel verbonden en gelukkig voelen met iemands partner verhoogt het verlangen.
Trauma en seksueel disfunctioneren
Seksueel trauma uit het verleden, erectieproblemen, pijn tijdens het vrijen en andere seksuele problemen kunnen het libido en het plezier in seks belemmeren. Door deze problemen op te lossen, krijgt het verlangen een boost.
Interesse
Simpelweg veel of weinig interesse hebben in seks heeft invloed op hoe vaak iemand zich geil voelt. Mensen met een van nature hoge seksdrive voelen zich vaker opgewonden.
Samengevat kunnen psychologisch welzijn, zelfvertrouwen, tevredenheid in relaties en een hoge aangeboren geslachtsdrift allemaal gevoelens van geilheid verhogen. Mentale en emotionele problemen kunnen opwinding remmen.
Hoe leeftijd en levensfase de zin in seks beïnvloeden
Libido en seksuele functie veranderen gedurende het hele leven. Hier leest u hoe veroudering geilheid beïnvloedt:
Tijdens de puberteit
In de puberteit stijgt het testosteron bij jongens en het oestrogeen bij meisjes. Het libido van tieners schiet omhoog en de interesse in seks neemt dramatisch toe tijdens de adolescentie.
Begin 20
De seksuele drift kan voor zowel mannen als vrouwen een piek bereiken aan het begin van de twintiger jaren. Testosteron blijft hoog, en volwassenen van deze leeftijd hebben meestal weinig gezondheidsproblemen die de functie beïnvloeden.
jaren 30 tot 40
Voor veel mensen blijft de zin in seks sterk tot in de 30 en 40, vooral als ze gezond blijven. De verantwoordelijkheden van werk en gezin kunnen de frequentie verminderen.
Tijdens de menopauze
Vrouwen die de menopauze naderen, ervaren een afnemend oestrogeengehalte, wat vaginale droogheid en een verminderd libido veroorzaakt. Maar sommigen melden seksuele vrijheid doordat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over zwangerschap.
De jaren 60 en daarna
Testosteron en oestrogeen dalen aanzienlijk bij oudere mensen, wat bijdraagt aan een verminderde zin in seks bij ouder wordende mannen en vrouwen. Ook andere gezondheidsproblemen kunnen seksualiteit belemmeren.
Na de bevalling
Postnatale hormonale schommelingen, genezing, stress en uitputting kunnen het libido van pas bevallen moeders onderdrukken. Maar de meeste moeders krijgen binnen een jaar weer zin in seks en interesse in intimiteit.
Over het algemeen bereikt het libido een piek aan het eind van de tienerjaren en in de twintiger jaren, waarna het geleidelijk afneemt naarmate u ouder wordt. Levensverantwoordelijkheden kunnen ook de frequentie van seksuele activiteit verminderen.
Veelvoorkomende gezondheids- en levensstijlfactoren die het libido beïnvloeden
Iemands algehele gezondheid en leefgewoonten spelen een grote rol bij het reguleren van seksueel verlangen en functioneren. Enkele factoren die geilheid beïnvloeden zijn:
- Dieet - Voedingsstoffentekorten en weinig energie door slechte voeding kunnen het libido remmen. Maar een uitgebalanceerd, voedzaam dieet levert brandstof voor het lichaam en bevordert de seksuele gezondheid.
- Lichaamsbeweging - Lichamelijk actief zijn stimuleert de bloedsomloop, maakt endorfine vrij en geeft meer energie voor seks. Te veel extreme lichaamsbeweging kan de werking onderdrukken.
- Slaap - Te weinig slaap verstoort de hormoonregulatie. Elke nacht 7-9 uur slapen verbetert de seksuele interesse en prestaties.
- Stressniveau - Veel stress vermindert na verloop van tijd het libido. Ontspanningstechnieken helpen stress te beheersen voor een beter seksueel functioneren.
- Alcohol en drugs - Overmatig drinken onderdrukt het libido. Drugsgebruik remt ook het seksuele verlangen en de seksuele prestaties.
- Medicijnen - Bepaalde medicijnen, waaronder antidepressiva en bloeddrukverlagers, kunnen als bijwerking het libido verlagen.
Samengevat kunnen een gezond dieet, actief blijven, stress onder controle houden, alcohol beperken en problematische medicijnen vermijden het seksuele verlangen en de opwinding optimaliseren. Prioriteit geven aan algemeen welzijn bevordert een robuuste seksdrive.
Wanneer hulp zoeken voor een laag libido
Het is normaal dat het niveau van seksueel verlangen na verloop van tijd schommelt. Stress, vermoeidheid, veranderingen in het leven of tijdelijke hormoonverstoringen veroorzaken vaak tijdelijke dips in de drift.
Maar als het lage libido maandenlang aanhoudt en ongemak veroorzaakt, is het een goed idee om medisch advies in te winnen. Verschillende strategieën kunnen helpen om een laag libido te stimuleren, waaronder:
- Hormoontests - Bloedonderzoeken controleren testosteron, oestrogeen, schildklier en andere hormonen. Hormoontherapie of supplementen kunnen eventuele tekorten corrigeren.
- Medicatie aanpassen - Het veranderen van een problematische medicatie kan de bijwerkingen van een laag verlangen omkeren.
- Sekstherapie - Counseling helpt bij het oplossen van psychologische of interpersoonlijke problemen die invloed hebben op seksualiteit.
- Veranderingen in levensstijl - Het verbeteren van de gezondheid en het welzijn door een betere zelfzorg verhoogt vaak het libido.
- Medische behandelingen - Opties zoals testosteronpleisters, -gels of -injecties kunnen, indien nodig, de seksdrive verhogen.
Dus samenvattend: als een aanhoudend laag libido zorgwekkend is, raadpleeg dan een arts om mogelijke oorzaken vast te stellen en oplossingen te vinden om uw vuur weer aan te wakkeren en uw seksuele bevrediging te verbeteren.
De onderste regel
Zich opgewonden voelen en verlangen naar seksuele activiteit wordt aangedreven door een complex samenspel van hormonen, chemische stoffen in de hersenen, psychologie, leeftijd, gezondheidstoestand en levenssituatie.
Er is niet één schakelaar die het libido regelt. Hormonen zoals testosteron en oestrogeen spelen een centrale rol bij het reguleren van de zin in seks, maar ook mentale en emotionele factoren hebben een grote invloed.
Het libido schommelt vaak in de loop van een leven, het neemt af met de leeftijd of stress en neemt toe in tijden van kracht en romantische opwinding.
Als het lage seksuele verlangen aanhoudt, kunnen medische behandelingen, leefstijlmaatregelen, counseling of hormoonaanpassingen helpen om de opwinding aan te wakkeren, zodat u kunt genieten van een bevredigend intiem leven.
Uiteindelijk is er een breed spectrum van wat als normaal wordt beschouwd als het gaat om seksdrive. Hulp zoeken als u zich zorgen maakt over een schijnbaar gebrek aan geilheid kan u helpen om weer in contact te komen met uw seksuele kant.
Veelgestelde vragen over de oorzaken van geilheid
Wat is het belangrijkste hormoon dat de geslachtsdrift bij mannen regelt?
Testosteron is het dominante geslachtshormoon bij mannen. Hogere testosteronniveaus worden geassocieerd met een verhoogd libido en een betere seksuele functie. Testosteron begint na het 30e levensjaar af te nemen, wat bij sommige mannen tot een laag libido kan leiden.
Welk hormoon beïnvloedt de geslachtsdrift bij vrouwen?
Oestrogeen is het belangrijkste hormoon dat het seksueel verlangen van vrouwen reguleert. Oestrogeen stijgt en daalt tijdens de menstruatiecyclus, met een oestrogeenpiek rond de ovulatie die bij veel vrouwen leidt tot verhoogde geilheid. Afnemend oestrogeen na de menopauze kan bijdragen aan een lager libido.
Hoe beïnvloedt stress het libido?
Hoge stressniveaus gedurende langere perioden hebben de neiging om het seksueel verlangen bij zowel mannen als vrouwen te onderdrukken. De hormonen cortisol en adrenaline die bij stress vrijkomen, remmen opwinding en prestaties. Het verminderen van stress door ontspanning, meditatie, lichaamsbeweging, gezelligheid en andere technieken kan het libido stimuleren.
Kunnen relatieproblemen de zin in seks verminderen?
Ja, relatieconflicten, slechte communicatie, gebrek aan emotionele intimiteit en andere problemen kunnen het seksuele verlangen zeker remmen. Werken aan het oplossen van problemen en het verbeteren van de romantische tevredenheid verhoogt vaak de gevoelens van geilheid en seksuele activiteit.
Welke levensstijlfactoren beïnvloeden de geslachtsdrift?
Voeding, beweging, slaap, alcoholgebruik en gebruikte medicijnen hebben allemaal invloed op het libido. Voedzaam, volwaardig voedsel eten, matig bewegen, elke nacht 7-9 uur slapen, minder drinken en libidoverlagende medicijnen vermijden, ondersteunen gezonde testosteron- en oestrogeenspiegels.
Wanneer moet iemand naar de dokter gaan voor een lage geslachtsdrift?
Als het lage libido enkele maanden aanhoudt en aanzienlijke persoonlijke of relationele problemen veroorzaakt, neem dan contact op met uw arts. Hij/zij kan zoeken naar mogelijke hormonale onevenwichtigheden, bijwerkingen van medicijnen, psychologische factoren en medische aandoeningen die bijdragen aan het probleem. Behandeling kan helpen om een achterblijvende seksdrive te herstellen.
Wat zijn enkele behandelingsmogelijkheden voor een laag libido?
Voor mannen kan testosteronvervangingstherapie via patch, gel of injectie het libido stimuleren als een laag T de oorzaak is. Hormoontherapie kan postmenopauzale vrouwen helpen. Omschakelen van medicijnen, sekstherapie, veranderingen in levensstijl en het aanpakken van gezondheidsproblemen helpen ook.
Kunnen supplementen de geslachtsdrift verhogen?
Sommige supplementen zoals Tribulus, maca wortel, fenegriek en DHEA beweren dat ze het libido verbeteren, maar het bewijs daarvoor ontbreekt. Het is het beste om eventuele voedingstekorten via de voeding te corrigeren. Raadpleeg een arts voordat u supplementen voor een lage geslachtsdrift probeert.
Hoort een laag libido gewoon bij het ouder worden?
Verminderde zin in seks komt vaak voor als de hormoonspiegels afnemen naarmate u ouder wordt. Maar gezondheidstoestanden, medicijnen, psychologische factoren en leefgewoonten spelen ook een grote rol. Een gezonde levensstijl aanhouden en communiceren met uw arts helpt om een problematisch laag libido te voorkomen of te behandelen.
Hoewel hormonen de zin in seks grotendeels bepalen, zijn er nog veel andere factoren die het libido beïnvloeden. Het beheersen van stress, het verbeteren van relaties, prioriteit geven aan slaap en voeding en zo nodig medisch advies inwinnen, kunnen helpen om een bevredigend seksleven te behouden.