Waarom collageen u slaperig kan maken

Gepubliceerd:

Categorieën: Collageen

Collageensupplementen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, mensen gebruiken ze voor voordelen zoals een gezondere huid, gezondere gewrichten en zelfs een betere nachtrust. Sommige mensen hebben echter gemeld dat ze zich onverwacht slaperig of vermoeid voelen na het innemen van collageen. Dus wat is de reden achter deze slaperigheid die collageen bij sommigen kan veroorzaken? Laten we dat eens nader bekijken.

Waarom collageen u slaperig kan maken

Wat is collageen en hoe werkt het?

Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in het menselijk lichaam, en maakt ongeveer 30% uit van het totale eiwitgehalte. Het is het belangrijkste structurele eiwit dat stevigheid en flexibiliteit biedt aan bindweefsels zoals huid, pezen, ligamenten, kraakbeen, botten, bloedvaten en zelfs tanden.

Collageen wordt meestal gevonden in vezelige weefsels en is samengesteld uit aminozuren zoals glycine, proline en hydroxyproline. Het wordt voortdurend afgebroken en geregenereerd in het lichaam. Naarmate we ouder worden, vertraagt de productie van collageen, wat leidt tot veelvoorkomende tekenen van veroudering zoals rimpels, gewrichtspijn en verzwakte botten en spieren.

Collageensupplementen zijn bedoeld om de aminozuren te leveren die nodig zijn om de lichaamseigen collageenproductie te ondersteunen. De meeste collageensupplementen zijn gehydrolyseerd, wat betekent dat de collageeneiwitten worden afgebroken in kleinere peptiden voor een betere opname. Populaire bronnen zijn runder-, zee- of eierschaalcollageen.

Supplementen met collageen kunnen het collageengehalte in het bindweefsel verhogen en verschillende voordelen voor het welzijn bieden. Maar het heeft ook effecten op de hersenchemie die kunnen verklaren waarom sommige mensen slaperig worden.

Waarom collageensupplementen slaperigheid kunnen veroorzaken

Er zijn een paar mogelijke redenen waarom collageensupplementen bij sommige mensen slaperigheid of sufheid kunnen veroorzaken:

1. Hoog glycinegehalte

Collageen is uniek rijk aan het aminozuur glycine, dat ongeveer 33% van de totale hoeveelheid aminozuren van collageen uitmaakt. Typische collageensupplementen leveren ongeveer 10-20 gram glycine per portie.

Glycine werkt als een remmende neurotransmitter in de hersenen die kalmerende effecten kan hebben. Het is ook betrokken bij de synthese van serotonine, een belangrijk slaapregulerend hormoon. De toename van glycine uit collageen kan het serotonineniveau verhogen en een licht kalmerend effect hebben voor een betere slaap.

Individuen zijn echter in verschillende mate gevoelig voor de effecten van glycine. Mensen die gevoeliger zijn voor slaperigheid kunnen dit effect sterker voelen na het innemen van collageensupplementen.

2. Toename van tryptofaan

Er is ook aangetoond dat glycine helpt om de niveaus van het aminozuur tryptofaan in de hersenen te verhogen. Tryptofaan is een voorloper voor de productie van serotonine en heeft ook natuurlijke slaapverwekkende effecten.

Een hoger tryptofaangehalte, samen met de directe rol van glycine in de serotoninesynthese, is waarschijnlijk een andere manier waarop collageen een betere slaap en ontspanning kan bevorderen. Maar ook dit kan ervoor zorgen dat sommige mensen zich overdag oververmoeid voelen.

3. Effecten op de afscheiding van melatonine

Het aminozuurgehalte in collageen, waaronder glycine en proline, kan ook de afgifte van melatonine stimuleren. Melatonine is het slaaphormoon van het lichaam dat het circadiane ritme reguleert en op de juiste momenten slaperigheid opwekt.

Studies suggereren dat specifieke aminozuren de endogene melatonineniveaus 's nachts kunnen verhogen. Collageenpeptiden die eerder op de dag worden ingenomen, kunnen de afgifte van melatonine later op de dag verbeteren en de slaap-waakcycli van mensen verschuiven.

4. Veranderingen in de bloedsuikerspiegel

Collageen is een eiwit en bevat een minimale hoeveelheid koolhydraten. Het wordt ook vaak ingenomen met vitamine C om de absorptie te verbeteren. Voor sommige mensen kan deze combinatie op een lege maag de bloedsuikerspiegel veranderen en slaperigheid veroorzaken na inname.

Mensen die gevoelig zijn voor bloedsuikerschommelingen of reactieve hypoglykemie kunnen zich vermoeid voelen en een dutje moeten doen nadat ze 's ochtends of halverwege de dag collageensupplementen hebben ingenomen.

Tips om slaperigheid door collageen te verminderen

Als u last heeft van ongewenste slaperigheid of vermoeidheid na het gebruik van collageensupplementen, zijn er een paar dingen die u kunt proberen om deze bijwerking te minimaliseren:

  • Neem 's avonds collageen in - Aangezien collageen de slaap en ontspanning kan bevorderen, is het ideaal om het ongeveer een uur voor het slapengaan in te nemen. Zo kunt u profiteren van de slaapbevorderende effecten in plaats van u overdag slaperig te voelen.
  • Verlaag uw dosering - Probeer uw collageendosering te verlagen tot 5-10 gram per portie en kijk of een lagere hoeveelheid slaperigheid overdag helpt voorkomen. U kunt ook proberen het op afwisselende dagen in te nemen in plaats van dagelijks.
  • Neem het samen met voedsel - Als u collageen samen met koolhydraten of eiwitten consumeert, kan dit helpen bloedsuikerveranderingen te stabiliseren die bijdragen aan energiecrashes.
  • Blijf gehydrateerd - Drink de hele dag door voldoende water terwijl u collageensupplementen gebruikt om energiek te blijven. Uitdroging kan vermoeidheid verergeren.
  • Vermijd andere kalmerende middelen - Denk eraan collageen te combineren met andere supplementen die kalmerende eigenschappen hebben, zoals valeriaan, kamille, tryptofaan of antihistaminica.
  • Beweeg regelmatig - Door een actieve levensstijl aan te houden kunt u de slaperigheid van collageen tegengaan. Lichaamsbeweging geeft u meer energie, verhoogt uw humeur en maakt u minder vatbaar voor vermoeidheid.
  • Voldoende slaap - Zorg ervoor dat u regelmatig 7-9 uur kwaliteitsslaap per nacht krijgt. Als u goed slaapt, voelt u zich over het algemeen uitgerust en bent u overdag minder slaperig.

Wanneer naar de dokter gaan

Voor de meeste mensen zijn de milde kalmerende effecten van aanvullend collageen geen reden tot bezorgdheid. Als u echter last heeft van overmatige, oncontroleerbare slaperigheid die uw dagelijks leven beïnvloedt, raadpleeg dan uw zorgverlener.

Ga naar uw arts als collageengerelateerde vermoeidheid gepaard gaat met andere symptomen zoals licht in het hoofd, hoofdpijn, misselijkheid, geestelijke verwarring, wazig zien, hartkloppingen of gevoelloosheid. Deze kunnen duiden op een allergische reactie, hormonale disbalans of onderliggende aandoening.

Het is ook belangrijk om medische problemen zoals klinische slaapstoornissen, schildklieraandoeningen, bloedarmoede, depressie, diabetes of effecten van voorgeschreven medicijnen uit te sluiten. Uw arts kan helpen bepalen of collageen de oorzaak is of dat er een ander probleem is dat behandeling vereist.

Sommige mensen zijn gewoon extra gevoelig voor het aminozuurprofiel van collageen en aanpassingen in de dosering of timing kunnen helpen. Maar uw arts kan u aanraden om helemaal te stoppen met collageen als de slaperige bijwerkingen aanhouden en uw levenskwaliteit aanzienlijk belemmeren.

Samenvatting

Collageen is een overvloedig aanwezig eiwit in het lichaam dat als voedingssupplement veel voordelen voor de gezondheid biedt. Sommige van de aminozuurbestanddelen, met name glycine, werken echter in op neurotransmitters in de hersenen die gevoelens van kalmte en slaperigheid opwekken.

Voor mensen die snel slaperig worden, kan collageen waarschijnlijk het beste 's avonds worden ingenomen. Begin met een lage dosis, blijf gehydrateerd om bloedsuikerschommelingen te voorkomen en let op dat u collageen niet mengt met andere supplementen of medicijnen die vermoeidheid veroorzaken. Als slaperigheid overdag aanhoudt en werk, school of relaties belemmert, raadpleeg dan uw arts om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Hoewel slaperigheid een veel voorkomende bijwerking is, moet u uw collageenregime aanpassen om een aanpak te vinden die goed werkt voor uw lichaam en levensstijl. Met wat vallen en opstaan kan collageen nog steeds een aanwinst zijn voor het algehele welzijn en de slaapbevorderende kwaliteiten ervan kunnen strategisch worden gebruikt om de nachtrust te verbeteren.

Feiten Sectie

  • Collageen is een eiwit dat bestaat uit aminozuren zoals glycine, proline en hydroxyproline. Het biedt structuur en flexibiliteit aan bindweefsels.
  • De productie van collageen neemt af naarmate u ouder wordt, wat leidt tot tekenen zoals rimpels en gewrichtspijn. Supplementen kunnen de benodigde aminozuren leveren.
  • Collageensupplementen kunnen slaperigheid veroorzaken vanwege:
    • Hoog glycinegehalte - glycine is een remmende neurotransmitter die serotonine versterkt en de hersenen ontspant
    • Verhoogd tryptofaangehalte - ondersteunt de serotonineproductie
    • Stimulatie van melatonine
    • Veranderingen in de bloedsuikerspiegel
  • Mensen die gevoelig zijn voor slaperigheid kunnen collageen beter 's avonds innemen, in een lagere dosering, met voedsel, gehydrateerd blijven en andere kalmerende middelen vermijden.
  • Ga naar uw arts als de vermoeidheid buitensporig is en het dagelijkse leven beïnvloedt. Hij of zij kan nagaan of er onderliggende aandoeningen of allergieën zijn.
  • Door de dosis en timing aan te passen, kunt u profiteren van collageen terwijl u de bijwerkingen van slaperigheid onder controle houdt.

Waarom collageen u slaperig kan maken. Conclusie

Samenvattend kan aanvullend collageen bij sommige mensen zeker slaperigheid veroorzaken vanwege de overvloed aan het aminozuur glycine en de effecten op serotonine, melatonine, tryptofaan en de bloedsuikerregulatie. Mensen die vatbaarder zijn voor vermoeidheid kunnen collageen 's avonds innemen, de dosering verlagen of de timing aanpassen om slaperigheid overdag te minimaliseren. Slaperigheid komt vaak voor, maar raadpleeg een arts als het oncontroleerbaar wordt om medische aandoeningen uit te sluiten. Met een paar persoonlijke aanpassingen kan collageen nog steeds nuttig worden gebruikt voor de algehele gezondheid en gerichte slaapbevordering.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Collageenhydrolysaat voor de behandeling van artrose en andere gewrichtsaandoeningen: een literatuuroverzicht. Actueel medisch onderzoek en advies, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Dagelijkse consumptie van het collageensupplement Pure Gold Collagen® vermindert zichtbare tekenen van veroudering. Klinische interventies in veroudering, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S89939

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Orale suppletie met collageen: Een systematisch overzicht van dermatologische toepassingen. Journal of drugs in dermatology : JDD, 18(1), 9-16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30615188/

El-Hafidi, M., Pérez, I., Baños, G., & Guillamon, A. (2004). Glycine-inname verhoogt de serotoninesynthese: implicaties voor glycinetherapie bij depressie. Aminozuren, 27(1), 35-38. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-004-0150-6

Inagawa, K., Hiraoka, T., Kohda, T., Yamadera, W., & Takahashi, M. (2006). Subjectieve effecten van glycine-inname voor het slapen gaan op de slaapkwaliteit. Sleep and Biological Rhythms, 4(1), 75-77. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Orale suppletie van specifieke collageenpeptiden heeft gunstige effecten op de fysiologie van de menselijke huid: een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek. Farmacologie en fysiologie van de huid, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Shigemura, Y., Kubo, S., Sudo, Y., Kubo, S., & Umishio, K. (2017). Effect van Prolyl-hydroxyproline (Pro-Hyp), een voedselafgeleide collageenpeptide in menselijk bloed, op de groei van fibroblasten van de huid van muizen. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4645-4651. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00147

Tanaka, M., Koyama, Y. I., Nomura, Y. (2009). Effects of Collagen Peptide Ingestion on UV-B-Induced Skin Damage. Biowetenschappen, biotechnologie en biochemie, 73(4), 930-932. https://doi.org/10.1271/bbb.80649

Zague, V. (2011). Een nieuwe kijk op de effecten van de inname van collageenhydrolysaat op de eigenschappen van de huid. Archivos latinoamericanos de nutricion, 61(2), 192-199. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081618/

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Gerelateerde producten

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/