Verlaagt CoQ10 de bloedsuikerspiegel?
Gepubliceerd:
Bloedsuikerbeheer is cruciaal voor mensen met diabetes. Het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel kan complicaties zoals zenuwschade, nieraandoeningen, gezichtsverlies en hartaandoeningen voorkomen. Daarom zijn mensen met diabetes altijd op zoek naar veilige en effectieve manieren om hun bloedsuikerspiegel te verlagen.
Inhoud:
- Wat is CoQ10?
- CoQ10 en bloedsuiker: Belangrijkste onderzoeksresultaten
- Hoe verlaagt CoQ10 de bloedsuikerspiegel?
- CoQ10-supplementen voor bloedsuiker: Dosering en veiligheid
- Moet u CoQ10 nemen om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden?
- Verlaagt CoQ10 de bloedsuikerspiegel? Conclusie
- Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven
CoQ10 is een populair supplement waarvan beweerd wordt dat het veel voordelen voor de gezondheid biedt. Maar kan het ook helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen? Laten we het bewijs eens in detail bekijken.
Wat is CoQ10?
CoQ10, ook bekend als co-enzym Q10, is een stof die van nature door het lichaam wordt geproduceerd. Het werkt als antioxidant en is van vitaal belang voor de energieproductie in cellen.
CoQ10-niveaus dalen met de leeftijd. Statines, een klasse cholesterolverlagende medicijnen, staan er ook om bekend dat ze CoQ10-niveaus uitputten.
Om deze redenen worden CoQ10 supplementen vaak aanbevolen aan oudere volwassenen en mensen die statines slikken. Maar nieuw onderzoek toont aan dat CoQ10 ook kan helpen bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel.
CoQ10 en bloedsuiker: Belangrijkste onderzoeksresultaten
Meerdere klinische onderzoeken tonen aan dat CoQ10-supplementatie de hemoglobine A1c (HbA1c)-waarden bij mensen met diabetes kan verlagen. HbA1c geeft een gemiddelde van de bloedsuikerspiegel over 2-3 maanden.
In een 12 weken durend onderzoek met 74 mensen met type 2-diabetes verminderde 200 mg CoQ10 per dag het HbA1c met 0,3% vergeleken met placebo. Grotere verlagingen (0,6-0,7%) werden gezien met CoQ10-doses van 100-300 mg/dag in andere onderzoeken over 3 maanden.
Van langdurige suppletie met CoQ10 (100 mg/dag gedurende 6-12 maanden) is ook aangetoond dat het HbA1c met 0,5-1% verlaagt bij mensen met diabetes. Grotere verlagingen zijn waargenomen bij mensen met hogere HbA1c-niveaus bij aanvang.
Sommige onderzoeken geven ook aan dat CoQ10 de nuchtere bloedsuikerspiegel met 28-44 mg/dL kan verlagen na 3-4 maanden suppletie. Maar het bewijs is gemengd, met een paar onderzoeken die geen effect aantonen.
In het algemeen tonen meerdere klinische onderzoeken overtuigend bewijs dat CoQ10-suppletie - in doses van 100-300 mg/dag - kan zorgen voor bescheiden maar klinisch betekenisvolle verlagingen van de bloedsuikerspiegel en glucosecontrole (HbA1c) op de lange termijn bij mensen met diabetes.
Hoe verlaagt CoQ10 de bloedsuikerspiegel?
De precieze mechanismen zijn onduidelijk, maar er wordt aangenomen dat CoQ10 de bloedsuikerspiegel op een aantal manieren verlaagt:
- Verbetert de insulinegevoeligheid: Door zijn werking als antioxidant helpt CoQ10 oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen - twee factoren die bijdragen aan insulineresistentie. Dit helpt op zijn beurt de insulinegevoeligheid te verbeteren.
- Verhoogt de insulinesecretie: Uit dierstudies blijkt dat CoQ10 de bètacelfunctie kan behouden en de afgifte van insuline door de alvleesklier kan verbeteren. Dit insulineverhogende effect kan bijdragen aan een lagere bloedsuikerspiegel.
- Verbetert de endotheelfunctie: Beschadigde endotheelcellen (bekleding van bloedvaten) worden in verband gebracht met insulineresistentie. De antioxiderende effecten van CoQ10 helpen de endotheelfunctie te verbeteren voor een betere insulineactiviteit.
- Verhoogt de celenergie: CoQ10 speelt een sleutelrol in de mitochondriale ATP-productie. Verhoogde cellulaire energie verbetert de insulinesignalering en de opname van glucose in de cellen.
Samengevat lijkt CoQ10 dus de bloedsuikerspiegel te verlagen door de insulineactiviteit, de insulineproductie en de celenergie te verbeteren, terwijl het de oxidatieve stress en ontstekingen vermindert.
CoQ10-supplementen voor bloedsuiker: Dosering en veiligheid
CoQ10-supplementen zijn overal verkrijgbaar in de vorm van capsules of zachte gels. De typische dosis die in diabetesonderzoeken wordt gebruikt varieert van 100-300 mg per dag, ingenomen met voedsel om de absorptie te verbeteren.
CoQ10 is zeer veilig bij aanbevolen doses. De meest voorkomende bijwerkingen zijn milde gastro-intestinale symptomen zoals misselijkheid of diarree.
CoQ10 moet worden vermeden door mensen die warfarine of chemotherapiemedicijnen gebruiken, omdat het de stofwisseling van geneesmiddelen kan verstoren. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten zich ook onthouden van suppletie met CoQ10 vanwege onvoldoende veiligheidsgegevens.
Het is het beste om een arts te raadplegen voordat u CoQ10 supplementen neemt, vooral als u medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Uw arts kan u helpen bij het bepalen van de optimale dosering op basis van uw gezondheidsstatus en beoogde bloedsuikerspiegel.
Moet u CoQ10 nemen om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden?
Onderzoek toont in toenemende mate aan dat CoQ10 kan zorgen voor bescheiden maar betekenisvolle verlagingen van de bloedsuikerspiegel en glucosecontrole op de lange termijn. Aanvulling met 100-300 mg CoQ10 kan voordelen opleveren:
- Mensen met type 2-diabetes om HbA1c en nuchtere bloedglucose te verlagen
- Degenen met prediabetes om de progressie naar type 2 diabetes te verminderen
- Personen met metabool syndroom en insulineresistentie
- Patiënten met een statinetherapie om door medicatie veroorzaakte dalingen in CoQ10 te compenseren
CoQ10 is echter geen "wondermiddel" om diabetes alleen te behandelen. Het moet naar behoefte worden gecombineerd met conventionele behandelingen zoals aanpassing van leefstijl, metformine en andere glucoseverlagende medicijnen.
CoQ10 supplementen kunnen sommige patiënten in staat stellen om hun medicatiedoseringen te verlagen, maar dit mag alleen onder medisch toezicht gebeuren. Stop nooit met het innemen van diabetesmedicijnen, tenzij op advies van uw zorgverlener.
Over het geheel genomen is CoQ10 een veilig, goedkoop supplement dat een bescheiden verbetering biedt in de bloedsuikercontrole voor diabetici in combinatie met standaard diabeteszorg en een gezonde levensstijl. Maar het is geen vervanging voor deze op bewijs gebaseerde interventies. Bespreek met uw arts of CoQ10-supplementen geschikt zijn voor uw individuele gezondheidsbehoeften.
Verlaagt CoQ10 de bloedsuikerspiegel? Conclusie
Samengevat blijkt uit nieuw onderzoek dat CoQ10 kan zorgen voor kleine maar klinisch significante verlagingen van de bloedsuikerspiegel en glucosecontrole (HbA1c) op de lange termijn bij mensen met diabetes.
Aanvulling met 100-300 mg CoQ10 per dag kan het HbA1c met gemiddeld 0,5-1% en de nuchtere bloedsuikerspiegel met ongeveer 30 mg/dL verlagen.
Van CoQ10 wordt aangenomen dat het de bloedsuikercontrole verbetert door de insulinesecretie en -activiteit te verbeteren, ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen en de cellulaire energieproductie te verhogen.
CoQ10-supplementatie lijkt veilig voor de meeste mensen bij aanbevolen doses van 100-300 mg per dag. Het combineren van CoQ10 met conventionele diabetesbehandelingen kan additieve bloedsuikerverlagende voordelen opleveren.
Er is echter nog meer onderzoek van hoge kwaliteit nodig. Bespreek met uw arts of CoQ10 geschikt is als aanvullende therapie voor u. CoQ10 supplementen mogen de standaard diabeteszorg en gezonde leefgewoonten niet vervangen.
Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven
Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Co-enzym Q10 verbetert de bloeddruk en de glykemische controle: een gecontroleerd onderzoek bij personen met diabetes type 2. European Journal of Clinical Nutrition, 56(11), 1137-1142. https://www.nature.com/articles/1601499
Raygan, F., Rezavandi, Z., Dadkhah Tehrani, S., Farrokhian, A., Asemi, Z. (2016). De effecten van toediening van co-enzym Q10 op glucose homeostase parameters, lipidenprofielen, biomarkers van ontsteking en oxidatieve stress bij patiënten met het metabool syndroom. European Journal of Nutrition, 55(8), 2357-2364. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-1068-z
Suksomboon, N., Poolsup, N., Juanak, N. (2015). Effecten van co-enzym Q10-suppletie op het metabole profiel bij diabetes: een systematische review en meta-analyse. Tijdschrift voor Klinische Farmacie en Therapeutica, 40(4), 413-418. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcpt.12280
Tabrizi, R., Akbari, M., Moosazadeh, M., Lankarani, K. B., Heydari, S. T., Kolahdooz, F., ... & Asemi, Z. (2018). De effecten van co-enzym Q10-suppletie op het glucosemetabolisme, lipidenprofielen, ontstekingen en oxidatieve stress bij patiënten met diabetische nefropathie: Een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie. Journal of the American College of Nutrition, 37(8), 666-672. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2018.1432389