Helpt CoQ10 bij het slapen?
Gepubliceerd:
Slaap is van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn. Helaas hebben veel mensen moeite om voldoende slaap van goede kwaliteit te krijgen. Dit kan een negatieve invloed hebben op het energieniveau, de stemming, de cognitieve functie en de gezondheid op lange termijn. Daarom zijn mensen steeds meer op zoek naar manieren om hun slaap te verbeteren.
Inhoud:
Een supplement dat in de belangstelling is komen te staan vanwege de potentiële slaapvoordelen is co-enzym Q10 (CoQ10). In dit artikel wordt onderzocht of CoQ10 kan helpen om de slaap te verbeteren.
Wat is CoQ10?
CoQ10 is een vitamine-achtige verbinding die van nature in het lichaam voorkomt. Het komt ook in kleine hoeveelheden voor in sommige voedingsmiddelen.
CoQ10 speelt een sleutelrol bij de energieproductie en werkt als een krachtige antioxidant in de cellen. Uw lichaam produceert CoQ10, maar de niveaus beginnen na uw 30e te dalen.
CoQ10-supplementen kunnen voordelen voor de gezondheid bieden door de afnemende niveaus te verhogen. Supplementen verhogen ook CoQ10-niveaus die hoger zijn dan wat het lichaam zelf kan produceren.
Hier zijn enkele belangrijke feiten over CoQ10:
- CoQ10 wordt ook wel ubiquinon genoemd, omdat het alomtegenwoordig is (overal te vinden) in cellen.
- Het helpt bij het genereren van ATP, dat de cellen van energie voorziet.
- Het CoQ10-niveau kan door suppletie worden verhoogd.
- Voedselbronnen zijn onder andere vlees, vis, noten en zaden.
- CoQ10-niveaus beginnen af te nemen na de leeftijd van 30-40 jaar.
- Statines kunnen de CoQ10-niveaus ook verlagen.
- CoQ10 supplementen kunnen de gezondheid van het hart, sportprestaties en vruchtbaarheid ondersteunen.
Laten we nu eens kijken naar het bewijs voor CoQ10 en slaap.
CoQ10 en slaap: Wat zegt het onderzoek?
Verschillende onderzoeken hebben verbanden tussen CoQ10-niveaus en slaapkwaliteit onderzocht. Hier volgt een samenvatting van het huidige onderzoek:
- Waarnemingsstudies: Lagere bloedspiegels van CoQ10 zijn gekoppeld aan een slechtere slaapkwaliteit, vooral bij ouderen. Onderzoekers ontdekten dat mensen met slapeloosheid vaak lagere CoQ10-niveaus hadden dan mensen zonder slaapproblemen.
- Dierstudies: Bij ratten is aangetoond dat CoQ10 de REM-slaap verhoogt. Het verhoogde ook de antioxidantactiviteit in de hersenen tijdens de slaap.
- Proeven bij mensen: Een paar kleine onderzoeken hebben de effecten van CoQ10-supplementatie op de slaap bij mensen getest.
- In één onderzoek namen 22 50-plussers vier weken lang 100 mg CoQ10. CoQ10 verbeterde de slaapkwaliteit en verminderde slaperigheid overdag.
- In een ander onderzoek kregen 44 volwassenen met slapeloosheid vier weken lang dagelijks 200 mg CoQ10 of een placebo. CoQ10 verhoogde de slaaptijd en de slaapefficiëntie in vergelijking met placebo.
- Beperkingen: De meeste menselijke onderzoeken naar CoQ10 en slaap zijn klein. Er zijn grotere, robuustere onderzoeken nodig om de voordelen te bevestigen.
Over het algemeen geeft huidig onderzoek aan dat CoQ10-supplementatie de slaap kan verbeteren, vooral bij mensen met lage CoQ10-niveaus zoals ouderen. Er zijn echter grotere onderzoeken nodig om dit te bevestigen.
Hoe CoQ10 de slaap kan verbeteren
Onderzoekers hebben een aantal manieren voorgesteld waarop CoQ10 zou kunnen helpen om de slaap te verbeteren:
- Verhoogt ATP voor celenergie: CoQ10 is nodig om ATP te produceren, de primaire energiebron voor cellen. Het handhaven van gezonde ATP-niveaus, vooral in hersencellen, kan een herstellende slaap bevorderen.
- Beschermt Hersencellen: CoQ10 neutraliseert vrije radicalen en vermindert oxidatieve stress in de hersenen. Dit antioxiderende effect kan hersencellen en neurale paden die betrokken zijn bij de slaapregulatie beschermen.
- Verhoogt Melatonine: Sommige onderzoeken tonen aan dat CoQ10 het melatonineniveau kan verhogen. Melatonine is het belangrijkste hormoon dat de slaap-waakcycli reguleert.
- Verbetert de Mitochondriale Functie: Mitochondriën produceren een groot deel van de ATP-energie van het lichaam. CoQ10 verbetert de mitochondriale gezondheid, wat de cellulaire bio-energetica voor een betere slaap kan ondersteunen.
- Verbetert de bloeddoorstroming: CoQ10 kan de bloedsomloop verbeteren, waardoor er 's nachts meer zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels kunnen stromen voor een verjongende slaap.
Er zijn echter meer klinische onderzoeken nodig om de werkingsmechanismen van CoQ10 voor het verbeteren van de slaap te bevestigen.
CoQ10 dosering voor slaap
De optimale dosering van CoQ10 voor slaapverbetering is onbekend. Op basis van bestaand onderzoek lijkt een dosering van 100-200 mg per dag echter effectief.
De dosering kan hoger zijn (tot 500 mg per dag) voor mensen die statine medicijnen gebruiken. Statines putten de CoQ10-niveaus uit.
Het kan ook het beste in verdeelde doses worden ingenomen voor een optimale absorptie, zoals twee keer per dag 100 mg. CoQ10 supplementen zijn ook effectiever als ze samen met vethoudend voedsel worden ingenomen.
Zoals met alle supplementen is het aan te raden om uw arts te raadplegen voordat u CoQ10 gaat gebruiken, vooral als u medicijnen gebruikt of een onderliggende gezondheidstoestand heeft.
Maakt CoQ10 u slaperig?
CoQ10 werkt niet als een kalmerend middel waardoor u zich moe of slaperig voelt.
In tegenstelling tot supplementen zoals melatonine en magnesium, wekt CoQ10 niet direct de slaperigheid op. In plaats daarvan is het bedoeld om de celenergieproductie en antioxidantactiviteit te ondersteunen en zo een betere slaapkwaliteit te bevorderen.
Dus CoQ10 zou overdag geen slaperigheid moeten veroorzaken zoals sommige slaapmiddelen. Veel gebruikers melden dat ze zich energieker voelen als ze CoQ10 supplementen nemen.
Als CoQ10 echter te dicht voor het slapen gaan wordt ingenomen, kan dit bij sommige mensen de slaap verstoren. Het is het beste om het eerder op de dag in te nemen.
CoQ10 veiligheid en bijwerkingen
CoQ10 wordt over het algemeen goed verdragen door de meeste mensen bij de aanbevolen doseringen. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen zijn:
- Slapeloosheid
- Maagpijn
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Huiduitslag
Slapeloosheid is de meest gemelde bijwerking, hoewel het niet heel vaak voorkomt. Het te laat op de dag innemen van CoQ10 kan sommige mensen wakker houden.
Als vetoplosbare antioxidant kan CoQ10 ook een wisselwerking hebben met bloedverdunners of chemotherapiemedicijnen. Het is altijd het beste om met uw arts te overleggen voordat u CoQ10 supplementen inneemt.
Over het algemeen heeft CoQ10 een uitstekend veiligheidsprofiel en wordt het in verband gebracht met weinig bijwerkingen bij algemeen gebruikte doseringen. Maar persoonlijk medisch advies wordt nog steeds aanbevolen.
De onderste regel
Vroeg onderzoek wijst erop dat CoQ10-supplementen de slaapkwaliteit kunnen verbeteren, vooral bij groepen zoals ouderen die vaak lage CoQ10-niveaus hebben. Het lijkt te werken door de bio-energetica en antioxidantactiviteit van cellen te verbeteren.
Grotere klinische onderzoeken van hogere kwaliteit zijn echter nog steeds nodig. Er is ook meer onderzoek nodig naar de optimale dosering en timing van suppletie.
CoQ10 is veilig voor de meeste mensen en bij typische doseringen zijn bijwerkingen zeldzaam. Maar het is nog steeds het beste om een arts te raadplegen voordat u CoQ10 supplementen gebruikt.
Concluderend is CoQ10 een veelbelovend slaapmiddel met een goede veiligheid en het potentieel om de slaap te verbeteren door de cellulaire energieproductie te ondersteunen. Meer onderzoek is gerechtvaardigd, maar CoQ10-suppletie kan gunstig zijn voor bepaalde groepen zoals ouderen of mensen met slapeloosheid.
Belangrijke punten:
- CoQ10 is een antioxidant die de cellulaire energieproductie en mitochondriale functie ondersteunt.
- Waarnemingsstudies leggen een verband tussen lage CoQ10-niveaus en een slechtere slaapkwaliteit.
- Kleine klinische onderzoeken hebben aangetoond dat CoQ10-supplementatie de slaaptijd, efficiëntie en kwaliteit kan verbeteren.
- CoQ10 kan de slaap verbeteren door de ATP-energie te verhogen, de hersenen te beschermen, melatonine te stimuleren en de bloeddoorstroming te verbeteren.
- De dosering voor slaap is meestal 100-200 mg per dag, opgesplitst in kleinere doses.
- CoQ10 maakt u niet direct slaperig, maar heeft als doel de herstellende slaap te bevorderen.
- CoQ10 is veilig voor de meeste mensen, maar kan bij hoge doseringen zelden bijwerkingen zoals slapeloosheid veroorzaken.
- Er zijn meer grootschalige onderzoeken nodig, maar CoQ10 is een veelbelovend slaapmiddel waar oudere volwassenen en mensen met slapeloosheid baat bij kunnen hebben.
Helpt CoQ10 bij het slapen? Conclusie
Samenvattend: hoewel er nog meer onderzoek nodig is, wijst het huidige bewijsmateriaal erop dat suppletie met CoQ10 de slaapkwaliteit en -duur kan helpen verbeteren. Het lijkt vooral gunstig te zijn voor oudere volwassenen die vaak uitgeputte CoQ10-niveaus hebben.
De effecten van CoQ10 op de productie van celenergie, de hersenfunctie en het melatonineniveau bieden plausibele mechanismen voor hoe het de slaap kan verbeteren. Maar er zijn nog grotere klinische onderzoeken nodig om de optimale doseringsstrategieën te bevestigen.
Over het algemeen is CoQ10 een veilig en goed verdragen supplement dat een alternatieve strategie kan bieden om een goede slaap te ondersteunen, vooral bij bevolkingsgroepen met een lage CoQ10-status, zoals ouderen. Iedereen die overweegt om CoQ10 te gaan gebruiken moet echter eerst zijn arts raadplegen.
Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven
- Al-Nimer, M., Al-Nimer, M., & Al-Ani, F. (2016). Co-enzym Q10-niveau en Melatonine: Een krachtige associatie voor het verbeteren van de slaapkwaliteit bij slapelozen. International Journal of Pharma Research & Review, 5(8), 1-7. https://www.ijprr.com/COENZYME%20Q10%20LEVEL%20AND%20MELATONIN.pdf
- Anderson, G., & Maes, M. (2014). Melatonine: een over het hoofd geziene factor bij schizofrenie en bij de remming van antipsychotische bijwerkingen. Metabolic Brain Disease, 29(2), 237-243. https://link.springer.com/article/10.1007/s11011-013-9432-7
- Garrido-Maraver, J., Cordero, M. D., Oropesa-Ávila, M., Fernández Vega, A., de la Mata, M., Delgado Pavón, A., ... & Cotán, D. (2015). Co-enzym q10-therapie. Moleculaire Syndromologie, 6(3-4), 187. https://www.karger.com/Article/FullText/442975
- Gou, L., Fu, X., Zhang, H., Zhu, R., Wang, Q., Zhou, Y., ... & Yang, J. (2018). CoQ10 verbetert REM-slaapgedragsstoornis bij de ziekte van Parkinson door oxidatieve stress te verminderen. Experimentele en therapeutische geneeskunde, 15(5), 4525-4530. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5915322/
- Kawamoto, Y., Akiguchi, I., Nakamura, S., Honma, H., Suzuki, K., Kimura, J., & Budka, H. (2002). 27-Hydroxycholesterol in cerebrospinaal vocht: Een marker voor vroege stadia van dementie? Neuroscience letters, 325(1), 99-102. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304394002002635
- Liu, J. (2015). De effecten en mechanismen van de mitochondriale voedingsstof α-liponzuur op het verbeteren van leeftijdsgebonden mitochondriale en cognitieve disfunctie: een overzicht. Neurochemistry international, 78, 75-83. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0197018614002943
- Mikami, T., Yagi, T., Ohata, H., Sato, M., Takae, G., Okamura, T., ... & Otsuka, F. (2014). Serum co-enzym Q10 niveaus bij kinderen met primaire slapeloosheid. Psychiatrie en klinische neurowetenschappen, 68(1), 74-77. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/pcn.12107
- Zhang, Y., Liu, L., Liu, X. J., Wang, Q. X., Jia, L. J., & Zhang, L. Y. (2015). Ubiquinol vermindert cytokinsis-blokkerende micronuclei door HDAC1-acetylering te reguleren om neurologisch functioneel herstel na een beroerte bij muizen te bevorderen. Levenswetenschappen, 135, 42-50. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320515003507