Geneest visolie leververvetting?
Gepubliceerd:
Leververvetting is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door overmatige vetophoping in de levercellen. Met de toenemende obesitascijfers komt leververvetting steeds vaker voor.
Inhoud:
- Wat is leververvetting?
- Hoe kan visolie helpen bij leververvetting?
- Wat zegt onderzoek over visolie voor leververvetting?
- Doseringsvereisten voor de behandeling van leververvetting
- Beste soort visolie voor leververvetting
- Mogelijke bijwerkingen van visolie in hoge dosering
- Andere leefstijlmaatregelen die kunnen helpen bij een leververvetting
- Moet ik visolie nemen tegen leververvetting?
Visolie levert ontstekingsremmende omega-3 vetten die leververvetting en -schade kunnen helpen verminderen. Maar kunnen supplementen echt helpen om leververvetting te genezen of om te keren?
Hieronder analyseren we het bewijs voor het gebruik van visolie voor de behandeling van niet-alcoholische vette leverziekte en andere vormen van leversteatose.
Wat is leververvetting?
Leververvetting treedt op wanneer overtollige triglyceriden en andere vetten zich ophopen in de levercellen. Hierdoor wordt de lever vergroot en ontstaan er vettige laesies.
Er bestaan verschillende soorten leververvetting:
- Niet-alcoholisch (NAFLD): Meest voorkomende type dat niet te wijten is aan alcoholgebruik. In verband gebracht met obesitas, diabetes en slechte voeding.
- Alcoholisch (AFLD): Veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.
- Acute leververvetting tijdens de zwangerschap: Zeldzame aandoening tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Lost op na de bevalling.
NAFLD varieert van milde vetophoping tot ontsteking en leverschade die non-alcoholische steatohepatitis (NASH) wordt genoemd.
Nu zwaarlijvigheid epidemische vormen aanneemt, lijdt tot 25% van de bevolking aan NAFLD. Het vinden van effectieve behandelingen is van cruciaal belang.
Kunnen supplementen met visolie heilzaam zijn voor de genezing van leververvetting? Laten we het huidige onderzoek eens analyseren.
Hoe kan visolie helpen bij leververvetting?
De omega-3 vetzuren EPA en DHA die overvloedig voorkomen in visolie hebben verschillende gunstige effecten die kunnen helpen bij vette leverziekte:
- Leververvetting verminderen - Omega-3 helpt leververvetting te verminderen door de vetafbraak te verbeteren en de aanmaak van nieuwe vetzuren in de lever te remmen.
- Verminder ontstekingen - Omega-3's verlagen krachtig ontstekingsbevorderende cytokinen die tot leverontsteking en -schade leiden.
- Verbetering van insulineresistentie - Omega-3 kan helpen bij het omkeren van insulineresistentie, een belangrijke oorzaak van overmatige vetophoping in de lever.
- Cellen beschermen - EPA en DHA worden opgenomen in celmembranen in het hele lichaam en beschermen tegen oxidatieve schade.
- Lagere triglyceriden - Visolie verlaagt uitstekend de circulerende triglycerideniveaus in het bloed, wat de vetafgifte aan de lever kan verminderen.
Via deze mechanismen kan voldoende inname van omega-3 helpen om de symptomen te verlichten, steatose om te keren en progressie naar onomkeerbare leverschade te voorkomen.
Wat zegt onderzoek over visolie voor leververvetting?
Talrijke onderzoeken bij mensen hebben de invloed van visoliesupplementen op niet-alcoholische vette leverziekte geanalyseerd. Hier volgt een overzicht van de bevindingen:
- Vermindering van levervet - De meeste onderzoeken laten een significante vermindering van levervet zien bij het gebruik van visolie. Een meta-analyse vond een gemiddelde vermindering van levervet van 29%.
- Verbeterde levergezondheid - Visolie blijkt consequent belangrijke markers van de leverfunctie en -gezondheid te verbeteren, zoals ALT- en AST-enzymen.
- Minder ontstekingen - Omega-3's verminderen ontstekingsbevorderende cytokinen zoals TNF-alfa en IL-6 die leverontsteking en de ontwikkeling van NASH stimuleren.
- Verbeterde vetstofwisseling - Visolie verbetert de oxidatie en het transport van vetzuren en vermindert de lipogenese om de ontregelde vetstofwisseling in de lever te verbeteren.
- Betere insulinegevoeligheid - Veel onderzoeken melden een verbeterde insulinegevoeligheid bij een behandeling met visolie, wat de progressie van NAFLD helpt omkeren.
Enkele onderzoeken laten echter kleinere of geen significante effecten zien. Er is nog meer onderzoek nodig, maar visolie lijkt een veelbelovende aanvullende behandeling voor het verbeteren van leververvetting.
Doseringsvereisten voor de behandeling van leververvetting
Menselijke onderzoeken gebruiken verschillende doses visolie voor niet-alcoholische vette leverziekte:
- Minimale effectieve dosis - Ten minste 2-3 gram gecombineerde EPA/DHA per dag.
- Optimale dosis - Studies die de grootste vermindering van leververvetting en ontsteking aantoonden, gebruikten 3-4 gram gecombineerde EPA/DHA per dag.
- Maximaal Verdraagbare Dosis - Doses tot 5 gram per dag worden goed verdragen, maar hogere hoeveelheden kunnen darmbijwerkingen veroorzaken.
Overleg altijd met uw hepatoloog, maar de beste oplossing lijkt 3 tot 4 gram totaal EPA/DHA per dag te zijn uit visoliecapsules van hoge kwaliteit.
Er zijn waarschijnlijk hogere doseringen nodig om de vetstofwisseling in de lever te veranderen, vergeleken met de 1-2 gram die gewoonlijk voor het algemene welzijn wordt genomen.
Beste soort visolie voor leververvetting
Voor de behandeling van leververvetting zorgt de beste visolie:
- Hoge niveaus van EPA - De meeste onderzoeken gebruiken minstens 60% van de omega-3's uit EPA in plaats van DHA. EPA heeft sterkere ontstekingsremmende eigenschappen.
- Triglyceride vorm - Triglyceride visoliën hebben een optimale biologische beschikbaarheid en lijken op natuurlijke visoliën. Ze worden het beste opgenomen in de celmembranen.
- Enteric coating - De hoge doseringen kunnen maagklachten veroorzaken. Enteric coating helpt problemen met de maag en darmen te minimaliseren.
- Zuiverheidsgarantie - Zoek naar IFOS of GOED geverifieerde oliën om de veiligheid en effectiviteit bij hoge inname te garanderen.
Zoek altijd naar visolie die door derden is getest op verontreinigingen zoals zware metalen, PCB's en dioxines. Therapeutische doseringen vereisen ultragezuiverde oliën.
Mogelijke bijwerkingen van visolie in hoge dosering
Wanneer visolie in hoge doseringen wordt ingenomen zoals aanbevolen, is het over het algemeen erg veilig. Mogelijke bijwerkingen zijn echter:
- Visachtige smaak/oprispingen
- Maagdarmklachten zoals diarree
- Losse ontlasting
- Toegenomen blauwe plekken of bloedneuzen (zeldzaam)
Om bijwerkingen te minimaliseren:
- Neem visolie bij de maaltijd
- Verdeel de dosering in 2-3 porties per dag
- Begin langzaam en werk op naar hogere doses
- Gebruik capsules met een darmcoating
- Verhoog de waterinname als de ontlasting los wordt
Een zeer hoge inname kan ook bijdragen aan het risico op bloedingen, vooral in combinatie met andere bloedverdunnende medicijnen of supplementen. Overleg met uw arts over stollingscontrole als u anticoagulantia gebruikt.
Verder zijn de bijwerkingen van visolie meestal mild bij de doseringen die gebruikt worden voor vette leverziekte. De voordelen lijken op te wegen tegen de mogelijke risico's.
Andere leefstijlmaatregelen die kunnen helpen bij een leververvetting
Hoewel visolie overwogen moet worden, zijn voor het verbeteren van leververvetting uitgebreide maatregelen op het gebied van levensstijl nodig:
- Gewichtsverlies - Geleidelijke gewichtsvermindering is de sleutel voor NAFLD. Streef ernaar om 3-5% van het lichaamsgewicht in een gematigd tempo te verliezen door middel van dieet en lichaamsbeweging.
- Mediterraan dieet - Leg de nadruk op plantaardig voedsel, gezonde vetten, vis, groenten en beperk suiker en geraffineerde koolhydraten.
- Lichaamsbeweging - Matige dagelijkse activiteit helpt de insulinegevoeligheid te verbeteren en helpt bij het afvallen.
- Bloedsuikercontrole - Werk samen met uw arts om de nuchtere bloedglucose en HbA1c-waarden binnen een gezond bereik te houden als u diabetes heeft.
- Stressmanagement - Chronische stress kan NAFLD verergeren. Probeer ontspanningstechnieken en zorg voor voldoende slaap.
- Vermijd alcohol - Elke hoeveelheid alcohol kan ALDH verergeren of leiden tot slechte voeding. Richt u op optimalisatie, genezing van de lever en het volledig vermijden van alcohol.
Een integratieve aanpak die de bovenstaande leefstijlmaatregelen, visoliesupplementen en medische zorg combineert, biedt de beste kansen om de progressie van leververvetting een halt toe te roepen en de gezondheid van de lever te ondersteunen.
Moet ik visolie nemen tegen leververvetting?
Samengevat suggereert nieuw onderzoek dat omega-3-rijke visolie een nuttige aanvullende behandeling kan zijn voor het verbeteren van niet-alcoholische vette leverziekte.
Voordelen zoals het verlagen van levervet, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van insulinegevoeligheid en het verbeteren van leverenzymen zijn aangetoond in meerdere onderzoeken bij mensen.
Voor een optimaal effect moet u streven naar minstens 3-4 gram gecombineerde EPA/DHA per dag uit een kwaliteitscapsule met visolie. Het verbeteren van andere leefstijlfactoren blijft ook van cruciaal belang.
Overleg altijd eerst met uw arts, maar het toevoegen van een therapeutisch gedoseerde visolie aan uw kuur lijkt een verstandige zet te zijn als u de vette leverziekte wilt verlichten.