Is kip een goede bron van Omega-3 vetzuren?
Gepubliceerd:
Omega-3 vetzuren zijn ongelooflijk goed voor de gezondheid. Het is cruciaal om voldoende omega-3 uit uw voeding te halen. De belangrijkste omega-3 zijn ALA, DHA en EPA. Kip is een van de meest gegeten vleessoorten. Maar kan kip zinvolle hoeveelheden van de belangrijkste omega-3 vetzuren leveren?
Inhoud:
- Overzicht van Omega-3 vetzuren
- Omega-3 vetzuren in kip
- Vergelijking van Omega-3 in kip vs. zeevruchten
- Kip versus plantaardige Omega-3 ALA-bronnen
- Potentiële voordelen van Omega-3 in kip
- Hoe u de hoeveelheid Omega-3 in kip kunt verhogen
- De gezondste vormen van kip voor Omega-3
- Belangrijkste voedingsbronnen van Omega-3 vetzuren
- Kip en Omega-3 vetzuren
- Is kip een goede bron van Omega-3 vetzuren? Conclusie
Laten we het omega-3-gehalte van kip eens bekijken en vergelijken met andere omega-3-bronnen in de voeding.
Overzicht van Omega-3 vetzuren
Omega-3 is een type meervoudig onverzadigd vet dat van vitaal belang is voor de algehele gezondheid. De drie belangrijkste omega-3 in de voeding zijn:
ALA
- Afkorting voor alfa-linoleenzuur.
- Komt voornamelijk voor in plantaardig voedsel zoals lijnzaad en walnoten.
- Biedt cardiovasculaire en ontstekingsremmende voordelen.
DHA
- Docosahexaeenzuur.
- Voornamelijk uit vette vis en visolie.
- Kritisch voor de gezondheid van hersenen en ogen.
EPA
- Eicosapentaeenzuur.
- Komt ook voornamelijk voor in zeevruchten.
- Ondersteunt de gezondheid van het hart en geestelijk welzijn.
ALA komt van planten, terwijl EPA en DHA uit zee komen. ALA kan worden omgezet in EPA/DHA, maar slechts minimaal, dus de inname van zeevruchten is van vitaal belang.
Voldoende inname van alle drie de omega-3 is belangrijk voor de algehele gezondheid. Maar levert kip ook zinvolle hoeveelheden van deze belangrijke vetzuren?
Omega-3 vetzuren in kip
Het omega-3-gehalte van kip hangt sterk af van het dieet van de vogel.
Conventioneel gekweekte kippen die graan gevoerd krijgen, hebben heel weinig omega-3s.
Kippen die op een weiland worden gehouden en planten, zaden en insecten mogen eten, produceren echter eieren en vlees met een hoger gehalte aan omega-3s.
Hier ziet u hoe het omega-3-gehalte van kip zich verhoudt tot de dagelijkse aanbevelingen:
- ALA in kip: Verwaarloosbare hoeveelheden.
- EPA/DHA in kip: Ongeveer 20-200 mg per portie van 6 oz.
- Dagelijkse aanbevelingen: ALA 1,1-1,6 gram. EPA/DHA 250-500 mg.
Hoewel kip kleine sporen EPA en DHA kan bevatten, zijn de hoeveelheden laag in vergelijking met de aanbevolen dagelijkse inname.
Laten we nu eens kijken hoe het omega-3 profiel van kip zich verhoudt tot andere voedingsmiddelen met een hoog omega-3 gehalte.
Vergelijking van Omega-3 in kip vs. zeevruchten
Kip bevat over het algemeen veel minder omega-3 dan de meeste soorten zeevruchten.
Bijvoorbeeld:
- 6 oz kipfilet: ongeveer 32 mg omega-3
- 6 oz zalmfilet: ongeveer 2.000 mg omega-3
- 6 oz tonijn uit blik: ongeveer 1.000 mg omega-3
De hoeveelheden EPA en DHA in een standaard portie kip zijn minimaal in vergelijking met vette vis zoals zalm, die meer dan 60 keer zoveel bevat.
Zelfs magere zeevruchten zoals tonijn bevatten veel meer omega-3 dan kip.
Vis en zeevruchten bevatten duidelijk meer heilzame omega-3 vetten dan kip.
Kip versus plantaardige Omega-3 ALA-bronnen
Hoe verhoudt het omega-3-profiel van kip zich tot plantaardige ALA-bronnen?
Nogmaals, kip levert vrijwel geen ALA.
Ondertussen levert slechts 1 eetlepel lijnzaadolie meer dan 7.000 mg omega-3 ALA.
En een portie walnoten van 1 ons levert ongeveer 2.500 mg ALA.
Dus grammen plantaardige ALA omega-3 worden gevonden in gewone voedingsmiddelen zoals lijnzaad of walnoten die kip niet heeft.
In het algemeen doet kip het ook niet goed ten opzichte van plantaardige bronnen voor het leveren van omega-3 ALA.
Potentiële voordelen van Omega-3 in kip
Hoewel de hoeveelheden laag zijn in vergelijking met zeevruchten en planten, kunnen de bescheiden hoeveelheden EPA/DHA in kip enkele voordelen bieden, waaronder:
- Helpt het ontstekingsniveau te verlagen.
- Ondersteuning van de ontwikkeling van hersenen en ogen bij foetussen/zuigelingen.
- Bijdragen aan een gezond hart.
- Verbetering van geestelijke gezondheid en gedrag.
Om therapeutische, klinisch significante voordelen van omega-3 te krijgen, zijn echter veel grotere hoeveelheden nodig dan kip levert.
Het omega-3-gehalte van een paar wekelijkse porties kip kan bijdragen aan de totale inname, maar is niet erg significant.
Hoe u de hoeveelheid Omega-3 in kip kunt verhogen
Hier volgen enkele tips om de kleine hoeveelheden omega-3 in kip te verhogen:
Kies weidekip
Kippen die mogen rondscharrelen en planten, zaden en insecten mogen eten, hebben een veel hoger omega-3-gehalte, tot wel 10 keer meer dan kippen die op conventionele wijze worden gehouden.
Kip van de weide levert 20-200 mg omega-3 per portie, vergeleken met 10-30 mg in conventionele kip.
Omega-3 vetten toevoegen aan kipgerechten
Geef omega-3 in kiprecepten een boost door het toe te voegen:
- Olijfolie of avocado-olie
- Noten zoals walnoten of pecannoten
- Zaden zoals lijnzaad, hennepzaad of chiazaad
- Kruiden zoals basilicum, oregano, dille
Deze leveren allemaal plantaardig ALA.
Eet kip met Omega-3-rijke bijgerechten
Rond kipmaaltijden af met omega-3-maaltijden:
- Zalm
- Spruitjes
- Asperges
- Broccoli
- Spinaziesalade met lijnzaaddressing
Gebruik kip in Omega-3-recepten
Verwerk kip in recepten samen met omega-3-rijke ingrediënten:
- Kipsalade met mayo, noten, zaden, avocado
- Kip roerbakschotel met olie, groenten, kruiden, specerijen, noten
- Kip taco's met plantaardige toppings en salsa
Hoewel kip zelf weinig omega-3 bevat, kan het bereiden met omega-3-verhogende ingrediënten de totale inname enigszins verhogen.
De gezondste vormen van kip voor Omega-3
Deze kippensoorten hebben een hoger omega-3-gehalte:
- Op de wei gehouden: Mag vrij rondlopen en planten, insecten en zaden eten. Hoogste omega-3-gehalte.
- Biologisch: Moeten toegang tot de buitenlucht hebben en biologisch, niet genetisch gemodificeerd voer krijgen. Matige omega-3.
- Vrije uitloop: Enige toegang tot buiten, maar het voer is niet gereguleerd. Iets meer omega-3 dan conventioneel.
- Conventioneel: Graangevoerd en binnen gekweekt. Zeer laag omega-3-gehalte.
Kies, indien mogelijk, voor kip uit de wei voor een maximaal omega-3-gehalte. Kies anders voor biologische kip of kip met vrije uitloop.
Belangrijkste voedingsbronnen van Omega-3 vetzuren
Hoewel kip sporen van omega-3 levert, vertrouwt u op deze voedingsmiddelen voor een optimale omega-3-inname:
EPA/DHA-bronnen
- Vette vis: Zalm, makreel, haring, sardines
- Magerdere vis: Tonijn, kabeljauw, tilapia
- Zeevruchten: Oesters, mosselen, krab
- Visolie en algensupplementen
- Grasgevoerd vlees en zuivel
ALA-bronnen
- Zaden: Lijnzaad, chia en hennepzaad
- Oliën: Lijnzaadolie, sojaolie, canolaolie
- Noten: Walnoten, pecannoten, hazelnoten
- Groene bladgroenten
- Kruiden en specerijen: Basilicum, oregano, dragon
Streef wekelijks naar 1-2 porties vette vis plus dagelijkse ALA-bronnen zoals lijnzaad, walnoten of omega-3-oliën.
Kip en Omega-3 vetzuren
Samengevat:
- Kip levert slechts kleine hoeveelheden omega-3, voornamelijk 20-200 mg EPA/DHA per portie.
- Het is veel lager in omega-3 dan vette vis, met meer dan 60 keer minder per portie.
- Kip heeft ook een te verwaarlozen omega-3-gehalte in vergelijking met plantaardige bronnen zoals lijnzaad, walnoten en oliën.
- Kiezen voor kip van de weide levert de hoogste omega-3-hoeveelheden.
- Verhoog de omega-3 in kipmaaltijden door ze te combineren met ingrediënten en bijgerechten met een hoog omega-3-gehalte.
Is kip een goede bron van Omega-3 vetzuren? Conclusie
Hoewel kip kleine hoeveelheden heilzame omega-3 vetzuren bevat, kan het niet als een significante bron worden beschouwd in vergelijking met vette vis, plantaardige oliën, noten en zaden.
Om aan uw dagelijkse behoefte aan omega-3 te voldoen, moet u regelmatig vette vis, lijnzaad, walnoten, oliën en andere omega-3-rijke voedingsmiddelen eten. Kip kan een bescheiden bijdrage leveren als onderdeel van een algemeen dieet dat voldoende ontstekingsremmende omega-3-vetten bevat voor een optimale gezondheid.