Covid Slapeloosheid: Oorzaken, gevolgen en oplossingen

Gepubliceerd:

De COVID-19 pandemie heeft een golf van "covid insomnia" veroorzaakt, een slaapstoornis die steeds meer voorkomt. In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillende facetten van dit fenomeen en onderzoeken we hoe het virus en aanverwante stressfactoren slaappatronen in verschillende bevolkingsgroepen verstoren.

Inhoud:

  1. Coronasomnia" en de prevalentie ervan begrijpen
    1. Het verband tussen COVID-19 en verstoorde slaappatronen
    2. Invloed van pandemiegerelateerde stressfactoren op de slaap
  2. Slaapkwaliteit onder gezondheidswerkers tijdens de pandemie
    1. Hoe een gebrek aan rustgevende slaap de vatbaarheid voor infecties verhoogt
    2. Slapen overdag vs. slapen 's nachts tijdens de pandemie
  3. Implicaties van coronasomnie voor de geestelijke gezondheid
    1. Coronasomnia en psychiatrische stoornissen
    2. Verschillen in leeftijd bij het ervaren van slapeloosheidssymptomen
  4. Factoren die bijdragen aan verhoogde slapeloosheidssymptomen
    1. Invloed van niet-farmaceutische interventies (NPI's) zoals sociale distantiëring op angstniveaus
    2. De rol van veranderingen in de huidige levensstijl bij het veroorzaken van coronasomnie
  5. Lichamelijke activiteit als mogelijke oplossing voor het beheersen van huidige slapeloosheidssymptomen
    1. Het belang van regelmatige lichaamsbeweging voor een betere slaapkwaliteit
    2. Effectiviteit van ontspanningstechnieken voor het slapengaan voor een betere slaap
  6. Voorgestelde maatregelen om door COVID veroorzaakte slaapproblemen te verminderen
    1. Voordelen van het handhaven van goede levensgewoonten in moeilijke tijden
    2. Verminder uw alcoholgebruik 's avonds voor een diepere, meer verfrissende slaap
  7. Wanneer medisch advies inwinnen bij aanhoudende ernstige gevallen van coronasomnia
    1. De risico's van vrij verkrijgbare slaapmiddelen begrijpen
    2. Natuurlijke alternatieven en veranderingen in levensstijl
    3. De volgende stap naar een betere slaapgezondheid
  8. FAQs in verband met Covid slapeloosheid
    1. Is slapeloosheid gekoppeld aan COVID-19?
    2. Kan COVID uw slaap beïnvloeden?
    3. Komt slapeloosheid veel voor tijdens de pandemie?
    4. Hoe slapeloosheid verhelpen na COVID?
  9. Conclusie

Vooral werknemers in de gezondheidszorg hebben hier last van: hun slaapkwaliteit is aangetast door de hogere werkdruk en stressniveaus. We onderzoeken hoe dit gebrek aan rustgevende slaap de vatbaarheid voor infecties kan vergroten en bespreken de voor- en nadelen van overdag slapen versus 's nachts slapen in deze moeilijke tijden.

Ook de gevolgen van slapeloosheid voor de geestelijke gezondheid mogen niet over het hoofd gezien worden. We onderzoeken de relatie met psychiatrische stoornissen en belichten leeftijdsverschillen in het ervaren van slapeloosheidssymptomen tijdens de pandemie. Daarnaast analyseren we factoren die bijdragen aan een toename van slapeloosheidssymptomen, zoals maatregelen voor sociale afstand en huidige veranderingen in levensstijl.

In onze zoektocht naar oplossingen kijken we naar de rol van lichaamsbeweging bij het beheersen van de huidige symptomen van slapeloosheid, samen met ontspanningstechnieken voor het slapengaan om beter te kunnen slapen. Tot slot zullen we een aantal praktische maatregelen voorstellen om door covidose veroorzaakte slaapproblemen te verminderen, zoals het handhaven van goede leefgewoonten of het verminderen van alcoholgebruik 's avonds.

covid-insomnia

Coronasomnia" en de prevalentie ervan begrijpen

De COVID-19 pandemie heeft een diepgaande invloed op ons leven gehad, waarbij niet alleen de lichamelijke gezondheid werd aangetast, maar ook het slaappatroon werd verstoord. Dit fenomeen staat bekend als "coronasomnia", een term die is bedacht om de toename van slapeloosheidssymptomen te beschrijven na drie maanden van strikte protocollen voor fysieke distantiëring.

Het verband tussen COVID-19 en verstoorde slaappatronen

Onderzoek toont aan dat coronasomnia verband houdt met verschillende factoren die met de pandemie te maken hebben. De angst om het virus op te lopen, veranderingen in de dagelijkse routines als gevolg van lockdowns, meer beeldschermtijd, minder sociale interacties - dit alles heeft bijgedragen aan het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor slapeloosheid.

Invloed van pandemiegerelateerde stressfactoren op de slaap

Door de pandemie veroorzaakte stress, zoals onzekerheid over een baan of financiële instabiliteit, kan leiden tot verhoogde angstniveaus, waarvan bekend is dat ze de oorzaak zijn van een verstoorde slaap. Daarnaast kunnen reeds bestaande slaapproblemen op lange termijn verergerd worden door de huidige omstandigheden, wat leidt tot ernstige gevallen van coronasomnia.

Uit een onderzoek in Sleep journal blijkt dat mensen met bestaande geestelijke gezondheidsproblemen tijdens de pandemie meer kans hebben op slapeloosheid, namelijk 15,75%. Bovendien werd een hoger percentage slapeloosheid waargenomen bij vrouwen in vergelijking met mannen en jongere volwassenen (18-24 jaar) in tegenstelling tot oudere leeftijdsgroepen.

Dit suggereert dat, hoewel iedereen wel enige mate van verstoring in zijn slaappatroon kan ervaren als gevolg van Covid-19-gerelateerde stressoren, bepaalde demografische groepen bijzonder kwetsbaar zijn.

Opmerking:

  • Als u worstelt met aanhoudende slapeloosheidssymptomen, is het belangrijk om deze niet te negeren, omdat ze mogelijk andere geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie of angststoornissen kunnen verergeren.
  • Overweeg in plaats daarvan om professionele hulp te zoeken als uw levenskwaliteit aanzienlijk wordt beïnvloed door het onvermogen om een goede nachtrust te hebben.

Slaapkwaliteit onder gezondheidswerkers tijdens de pandemie

Medewerkers in de gezondheidszorg hebben onvermoeibaar gewerkt om patiënten te verzorgen en levens te redden tijdens de COVID-19 pandemie. Dit heeft hen echter ook blootgesteld aan een hoger risico op infecties en een verstoord slaappatroon door verhoogde stressniveaus.

Hoe een gebrek aan rustgevende slaap de vatbaarheid voor infecties verhoogt

Eerder onderzoek suggereert dat chronische slapeloosheid ons immuunsysteem verzwakt, waardoor we vatbaarder worden voor ziekten zoals COVID-19. Cytokinen, eiwitten die ons lichaam tijdens de slaap aanmaakt, spelen een essentiële rol bij het bestrijden van infecties. Een gebrek aan voldoende slaap vermindert de productie van deze essentiële eiwitten, wat leidt tot een verzwakte immuunrespons.

Een online enquête die werd uitgevoerd onder gezondheidswerkers die herhaaldelijk werden blootgesteld aan COVID-19 patiënten bracht intrigerende bevindingen aan het licht: elk extra uur slaap werd in verband gebracht met 12% minder kans op infectie onder deze artsen, terwijl overdag slapen het risico met 6% verhoogde. Dit benadrukt hoe belangrijk een goede nachtrust is voor het behoud van de algemene gezondheid in deze moeilijke tijden.

Slapen overdag vs. slapen 's nachts tijdens de pandemie

Hetzelfde onderzoek toonde ook aan dat 's nachts wakker worden of moeite hebben met inslapen verband hielden met een verhoogd risico op een COVID-19 infectie. Het is belangrijk om dutjes overdag niet te verwarren met voldoende uren herstellende nachtelijke slaap, omdat ze verschillende doelen dienen volgens het natuurlijke circadiane ritme van het lichaam.

Nachtelijke slaapjes zijn bedoeld om de energiereserves die gedurende de dag zijn verbruikt weer aan te vullen, terwijl korte power-naps halverwege de dag de normale slaap-waakcycli kunnen verstoren, waardoor de toch al gecompromitteerde routines nog verder worden verstoord door de aanhoudende lockdownbeperkingen die zijn opgelegd om de verspreiding van het virus wereldwijd te beheersen.

Implicaties van coronasomnie voor de geestelijke gezondheid

De COVID-19 pandemie heeft onze dagelijkse routines overhoop gehaald en een tol geëist van onze geestelijke gezondheid, vooral als het gaat om slaapstoornissen zoals coronasomnia. Uit een onderzoek bleek dat mensen met bestaande psychiatrische problemen tijdens de pandemie meer last hadden van coronasomnia-symptomen, namelijk 15,75%.

Coronasomnia en psychiatrische stoornissen

Er is een sterke correlatie tussen geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie en een verstoord slaappatroon. De stressfactoren die gepaard gaan met de aanhoudende pandemie hebben deze problemen verergerd voor veel mensen die al worstelen met hun geestelijke gezondheid.

Uit een onderzoek gepubliceerd in JAMA Psychiatry bleek zelfs dat mensen met chronische slapeloosheid vóór de uitbraak twee keer zoveel kans hadden om nieuwe of verergerende symptomen van depressie of angst te ontwikkelen tijdens de lockdowns in vergelijking met mensen zonder eerdere slaapproblemen.

Verschillen in leeftijd bij het ervaren van slapeloosheidssymptomen

Verschillende leeftijdsgroepen worden verschillend beïnvloed door coronasomnia. Jongere volwassenen lijken er vatbaarder voor te zijn door veranderingen in hun levensstijl, zoals werken op afstand of studeren, die vaak regelmatige slaapschema's verstoren en leiden tot onregelmatige circadiane ritmes en slaap van slechte kwaliteit.

Uit een online enquête van onderzoekers van het King's College in Londen bleek dat jongvolwassenen tussen 18 en 24 jaar tijdens deze wereldwijde crisis meer last hadden van klinisch significante slapeloosheid dan oudere volwassenen - wat wijst op mogelijke langetermijngevolgen voor hun algehele welzijn als er niets aan gedaan wordt.

Suggesties om de slaapkwaliteit tijdens een pandemie te verbeteren:

  • Houd een regelmatig slaapschema aan: Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden kan helpen om de interne klok van uw lichaam te reguleren en de slaapkwaliteit na verloop van tijd te verbeteren.
  • Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan: Doe kalmerende activiteiten voor het slapengaan, zoals een boek lezen of een warm bad nemen, om rustiger en dieper te slapen.
  • Beperk de schermtijd voor het slapengaan: Het is bekend dat blootstelling aan blauw licht van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan de natuurlijke productie van melatonine verstoort - het hormoon dat verantwoordelijk is voor een gezonde slaap.
  • Geef prioriteit aan lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten: Het eten van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging, kan bijdragen aan een betere kwaliteit en meer rustgevende nachten.

Factoren die bijdragen aan verhoogde slapeloosheidssymptomen

De aanhoudende COVID-19 pandemie heeft ons dagelijks leven aanzienlijk verstoord, wat geleid heeft tot een toename van slapeloosheidssymptomen. Verschillende factoren dragen bij aan deze toename, waaronder veranderingen in levensstijl en negatieve metacognities zoals zorgen over de baanzekerheid als gevolg van de economische instabiliteit door de pandemie veroorzaakte recessie.

Invloed van niet-farmaceutische interventies (NPI's) zoals sociale distantiëring op angstniveaus

Niet-farmaceutische interventies (NPI's), zoals sociale distantiëring en quarantainemaatregelen, zijn van cruciaal belang geweest om de verspreiding van COVID-19 onder controle te houden. Deze noodzakelijke voorzorgsmaatregelen kunnen echter ook leiden tot verhoogde angstniveaus. De angst om het virus op te lopen in combinatie met isolatie van dierbaren kan het stressniveau verhogen en slaapstoornissen veroorzaken.

De rol van veranderingen in de huidige levensstijl bij het veroorzaken van coronasomnie

Veranderingen in de levensstijl als gevolg van de pandemie zijn een andere belangrijke oorzaak van coronasomnia. Nu veel mensen thuis werken of hun baan kwijtraken, zijn regelmatige routines in de war geschopt. Dit gebrek aan structuur kan de natuurlijke slaap-waakcyclus(circadiaan ritme) van ons lichaam verstoren, wat leidt tot problemen om 's nachts in slaap te vallen of te blijven.

  • Houd een regelmatig slaapschema aan: Probeer elke dag op vaste tijden naar bed te gaan en wakker te worden, zelfs als u thuis werkt of momenteel geen baan hebt.
  • Vermijd overmatig dutten: Hoewel het verleidelijk kan zijn als u meer tijd thuis doorbrengt, kan overmatig dutten overdag het moeilijker voor u maken om 's nachts in slaap te vallen.
  • Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan: Doe ontspannende activiteiten voor het slapengaan, zoals een boek lezen of een warm bad nemen.
  • Beperkte blootstelling aan nieuws en sociale media: Constante blootstelling aan nieuwsberichten over de pandemie kan gevoelens van angst versterken, waardoor het moeilijk voor u wordt om te ontspannen voor het slapengaan.

Laat coronasomnia u niet in de steek laten. Neem maatregelen om uw slaaphygiëne te verbeteren en geef prioriteit aan uw geestelijke gezondheid in deze moeilijke tijden.

Lichamelijke activiteit als mogelijke oplossing voor het beheersen van huidige slapeloosheidssymptomen

De aanhoudende pandemie heeft onze dagelijkse routines verstoord, waaronder slaappatronen. Regelmatige lichaamsbeweging kan echter een spelbreker zijn bij het beheersen van de huidige slapeloosheidssymptomen. Volgens verschillende onderzoeken ondersteunt lichaamsbeweging het natuurlijke circadiane ritme en vermindert het de algehele stressniveaus.

Het belang van regelmatige lichaamsbeweging voor een betere slaapkwaliteit

Het is van cruciaal belang om in deze moeilijke tijden een actieve levensstijl aan te houden. Lichaamsbeweging stimuleert niet alleen uw immuunsysteem, maar helpt ook om de interne klok van uw lichaam of het circadiane ritme te reguleren. Dit circadiane ritme is essentieel voor het bepalen van onze slaap/waakcycli.

  • Aërobe oefeningen: Activiteiten zoals joggen, zwemmen of fietsen verhogen uw hartslag en kunnen u helpen om dieper te slapen.
  • Krachttraining: Het heffen van gewichten of het gebruik van weerstandsbanden kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren door het verminderen van angst en depressieve symptomen die vaak geassocieerd worden met coronasomnia.
  • Geest-lichaam oefeningen: Yoga en tai chi zijn uitstekende manieren om zowel lichaam als geest te ontspannen voor het slapengaan.

Effectiviteit van ontspanningstechnieken voor het slapengaan voor een betere slaap

Naast regelmatig trainen, kan het opnemen van ontspanningstechnieken in uw nachtelijke routine de kwaliteit van uw slaap verder verbeteren. Praktijken zoals diepe ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning (PMR), meditatie en geleide beelden zijn effectief gebleken tegen slapeloosheid volgens onderzoeksresultaten gepubliceerd in het Journal of American Board Family Medicine.

  • Meditatie: Bij deze oefening concentreert u zich op het controleren van de ademhaling terwijl u afleidende gedachten loslaat, wat kan helpen om sneller in slaap te komen.
  • Zachte yoga: Een reeks rustige houdingen in combinatie met een gecontroleerde ademhaling kan lichamelijke en geestelijke ontspanning bevorderen, waardoor u beter slaapt.
  • Natuurgeluiden: Luisteren naar rustgevende natuurgeluiden voordat u naar bed gaat, kan een kalmerende omgeving creëren die bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

Het opnemen van deze strategieën in iemands dagelijkse routine kan mogelijk een aantal lasten verlichten die coronasomnia met zich meebrengt - het is echter belangrijk om te onthouden dat wat het beste werkt van persoon tot persoon verschilt, dus aarzel niet om te experimenteren om erachter te komen wat het beste bij u past.

Voorgestelde maatregelen om door COVID veroorzaakte slaapproblemen te verminderen

Terwijl de COVID-19 pandemie ons dagelijks leven blijft verwoesten, worstelen velen van ons met "coronasomnia". Neem maatregelen om uw slaap en algehele gezondheid te verbeteren - dit is essentieel bij het omgaan met coronasomnia.

Voordelen van het handhaven van goede levensgewoonten in moeilijke tijden

Het handhaven van een gezonde levensstijl is cruciaal bij het omgaan met coronasomnia. Kom in beweging met regelmatige lichaamsbeweging, eet evenwichtig, beperk de schermtijd voor het slapengaan en houd een consistent slaapschema aan. De Healthy Sleep Tips van de National Sleep Foundation biedt meer gedetailleerde informatie over hoe u goede slaapgewoonten kunt aanhouden tijdens deze moeilijke periode.

Verminder uw alcoholgebruik 's avonds voor een diepere, meer verfrissende slaap

Naast het aannemen van gezondere gewoonten overdag, is het ook belangrijk om na te denken over wat u doet in de uren voor het slapengaan. Hoewel sommigen hun toevlucht nemen tot alcohol als een manier om met stress om te gaan of om slaperigheid op te wekken, is het goed om te weten dat alcohol u in het begin misschien helpt om sneller in slaap te vallen, maar dat de metabolisering ervan later in de nacht vaak leidt tot verstoorde sluimercycli en minder rustgevende slaap.

Andere maatregelen die nuttig zouden kunnen zijn, zijn onder andere:

  • Houd een slaapdagboek bij: Houd patronen met betrekking tot uw slaaproutine bij - wanneer gaat u meestal naar bed? Hoe lang duurt het voordat u in slaap valt? Zijn er specifieke triggers die onrustige nachten veroorzaken?
  • Geef prioriteit aan blootstelling aan natuurlijk daglicht: Natuurlijk daglicht speelt een essentiële rol bij het reguleren van de interne "klok" van ons lichaam, die aangeeft wanneer we wakker moeten worden of naar bed moeten gaan - dit staat bekend als het circadiane ritme. Probeer tijdens de ochtenduren buiten te wandelen of gordijnen te openen om zonlicht uw werkruimte/huis binnen te laten stromen.

Als de symptomen ondanks het uitvoeren van de bovenstaande suggesties langere tijd aanhouden (meestal twee weken of langer), moet u professioneel medisch advies inwinnen, omdat aanhoudende slapeloosheid kan duiden op onderliggende gezondheidsproblemen die onmiddellijke aandacht vereisen.

Wanneer medisch advies inwinnen bij aanhoudende ernstige gevallen van coronasomnia

De COVID-19 pandemie heeft veel gezondheidsproblemen veroorzaakt, waaronder coronasomnia - slaapstoornissen als gevolg van pandemiegerelateerde stress en angst. Als u veranderingen in uw levensstijl hebt geprobeerd, zoals lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken, maar nog steeds niet kunt slapen, is het tijd om naar een zorgverlener te gaan. Slapeloosheid die aanhoudt kan leiden tot lichamelijke uitputting en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie of angststoornissen.

De risico's van vrij verkrijgbare slaapmiddelen begrijpen

Raadpleeg een arts voordat u vrij verkrijgbare supplementen zoals melatonine inneemt. Melatonine kan interfereren met bestaande medicijnen en ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Daarom wordt geadviseerd om een arts te raadplegen voordat u melatoninesupplementen neemt, omdat ze kunnen interfereren met medicijnen zoals bloedverdunners, diabetesmedicijnen en anticonceptiepillen. De Mayo Clinic waarschuwt voor deze risico's.

Natuurlijke alternatieven en veranderingen in levensstijl

Uw arts kan natuurlijke alternatieven voorstellen voordat hij medicijnen tegen slapeloosheid voorschrijft. Dit kunnen aanpassingen in de voeding zijn of het opnemen van bepaalde kruiden in uw routine die bekend staan om hun kalmerende eigenschappen, zoals kamille of lavendel. Veranderingen in uw levensstijl zoals het aanhouden van goede slaapgewoonten (ook bekend als slaaphygiëne), het verminderen van alcoholgebruik 's avonds en blootstelling aan natuurlijk daglicht kunnen de interne lichaamsklok helpen bij het reguleren van de waak-slaapcycli volgens de gezonde slaaptips van de Sleep Foundation.

De volgende stap naar een betere slaapgezondheid

Als deze maatregelen geen verlichting geven van de coronasomnia symptomen, raadpleeg dan een arts. Uw arts zal waarschijnlijk een grondige evaluatie uitvoeren om eventuele onderliggende aandoeningen die bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit uit te sluiten. Hij/zij kan cognitieve gedragstherapie (CGT) aanbevelen, die speciaal ontworpen is om chronische slapelozen te behandelen volgens een onderzoek van het National Institutes of Health naar de effectiviteit van CGT bij de behandeling van patiënten met slapeloosheidsstoornissen. Vergeet niet dat iedereen een goede nachtrust verdient; aarzel niet om hulp te zoeken als dat nodig is.

FAQs in verband met Covid slapeloosheid

Is slapeloosheid gekoppeld aan COVID-19?

Onderzoek toont een significante toename van slapeloosheidssymptomen tijdens de pandemie, bekend als "coronasomnia". (bron)

Kan COVID uw slaap beïnvloeden?

Ja, zowel acute ziekte door COVID-infectie als pandemiegerelateerde stress kunnen slaappatronen verstoren. (bron)

Komt slapeloosheid veel voor tijdens de pandemie?

Onderzoeken wijzen uit dat tot 40% van de mensen tijdens de pandemie verhoogde slapeloosheidssymptomen heeft ervaren. (bron)

Hoe slapeloosheid verhelpen na COVID?

Goede slaaphygiënepraktijken zoals regelmatige lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken voor het slapengaan en het verminderen van alcoholgebruik kunnen helpen bij slapeloosheid na de COVID.

Conclusie

Coronasomnia is een reëel probleem dat veel mensen tijdens de pandemie treft, waarbij COVID-19 en pandemiegerelateerde stressoren bijdragen aan een slechte slaapkwaliteit.

Werknemers in de gezondheidszorg zijn bijzonder kwetsbaar voor coronasomnia vanwege hun verhoogde blootstelling aan het virus, maar lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken voor het slapengaan kunnen helpen om de symptomen onder controle te houden.

Niet-farmaceutische interventies zoals sociale afstand nemen en veranderingen in levensstijl hebben ook bijgedragen aan een toename van slapeloosheidssymptomen, maar het handhaven van goede gewoonten en het verminderen van alcoholgebruik 's avonds kunnen de effecten verzachten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/